Dalie wymagania,problemy - cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo mi się podobają te żółte z białym! Miałam kiedyś 'Osakę', ale mi zmarzła :-(
Awatar użytkownika
laura51
100p
100p
Od: 23 sie 2009, o 22:43

Post »

Piękne są Wasze kwiaty.
Moje niestety przędziorki zjadły :(
Czy w tej sytuacji karpy będzie można pozyskać? Są jeszcze w ziemi.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę, że temperatura w nieogrzewanym domu ze szczelnymi oknami i drzwiami nie powinna spaść poniżej zera. Całość jeszcze zabezpieczę narzucając coś na górę.

Laura oczywiście, że tak :)

Mam jeszcze takie pytanie - czy próbowaliście może pozyskać nasiona ze szlachetnych odmian dalii i je wysiać? Jeśli tak to jaki był tego rezultat?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja nie znalazłam nasion! ;-) Pomimo, że pszczółki się uwijały! Też jestem ciekawa, czy komuś sie udało! Nie wiem, czy będą miały te same cechy.
MagdaMisia! Czy przechowywałaś już dalie w ten sposób? Jestem ciekawa. Ja mam złe doświadczenia, ale słyszałam, że ludziom się udawało. Zależy jaka zima będzie. Ja w tym roku przezimuję w kartonie z trocinami, a pomieszczenie ogrzeję do ok. 5st. Na szczęście od tego roku mam taką możliwość, choć mam stresa. Tyle pięknych dalii mi "poszło", tyle mam w tym roku do stracenia!
sylwekw

Post »

takasobie pisze:Ja nie znalazłam nasion! ;-) Pomimo, że pszczółki się uwijały! Też jestem ciekawa, czy komuś sie udało! Nie wiem, czy będą miały te same cechy.
A moja żonka zebrała trochę czegoś co wygląda jak nasionka ... dalii .... jak na razie nie bardzo wiemy co i jak z nimi dalej robić ale będziemy próbować i o efektach powiadomimy :-)
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Wysiać na wiosnę - na pewno coś urośnie - być może nawet bardzo interesującego. U mnie był problem ze zbiorem nasion bo najpiękniejsze 2 dalie mam z przodu ogrodu od ulicy dlatego aby jak najpiękniej kwitły po prostu obcinałam przekwitłe kwiatostany nie dopuszczając do powstania nasion.

Ja jeszcze w ogóle nie mam doświadczenia w przechowywaniu karp dalii bo to mój I rok w ogródku. Ale myślę, że sposób w trocinach będzie dobry...
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Madziu ja zawsze przechowuje w piwnicy bez żadnych specjalnych zabezpieczeń :D
Awatar użytkownika
aloj42
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lip 2009, o 20:48

Re: Dalie

Post »

a to moje pierwsze Dalie !!!! i mam także problem czy karpy przetrwają do przyszłej wiosny !!!!Pozdrawiam !!!! Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Działka Jolanty !!! Pozdrawiam !!!!!
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aloj42 pisze:i mam także problem czy karpy przetrwają do przyszłej wiosny
Jeśli je wykopiesz i dobrze przechowasz to przetrwają :wink:
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Po wykopaniu i obcięciu łodygi daj do skrzynki bulwami do góry,żeby dobrze obeschły.Dopiero wtedy możesz obsypać torfem.
Awatar użytkownika
laura51
100p
100p
Od: 23 sie 2009, o 22:43

Post »

aloj42 pisze:a to moje pierwsze Dalie !!!! i mam także problem czy karpy przetrwają do przyszłej wiosny !!!!Pozdrawiam !!!!
Bardzo ładne dalie. :) Warto postarać się, aby karpy przetrwały zimę
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

zauważylem ze na ogól one sa wykopywane oczyszczane z resztek ziemi suszone i potem sa tak przechowywane- ja tez tak robiłem i nigdy na wiosnę żywe nie były- teraz to wykopuję,obcinam łodygi i razem z ziemia wsadzam do pojemników {takie czarne,plastikowe budowlane kastry http://barwol.com.pl/prod_img/319_1.jpg } zimą dodatkowo jeszcze ze 3-4 razy polewam wodą żeby nie wyschły za bardzo :idea: dopiero wiosną oczyszczam z ziemi, kąpię w środku grzybobójczym{Previcur} a potem sadzę do gruntu
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Mróz wymroził wszystkie górne części moich dalii, więc szybciutko wzięłam się wczoraj za ich wykopywanie :evil:
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

W moim regionie przymrozków jeszcze nie było więc czekam z wykopywaniem ;:7
Agnieszka W.
200p
200p
Od: 23 wrz 2009, o 09:29
Kontakt:

Post »

Witam,

Dobry pomysł z tym podlaniem. Można ewentualnie tylko potraktować bulwy spryskiwaczem z wodą. Pewnie wystarczy, chyba, że mamy ciepło w piwnicy.
Oby tylko nie wykiełkowały przed wiosną.

Moje w tym roku posadzone przed kamienicą, w tórej mieszkam na parterze. Do dzisiaj nie zakwitły. Niestety to wina zupełnie wyjałowionej gleby. Ale "krzaki" piękne, u nas przymrozków nie było. Są zielone jak wiosną i dość dobrze wyglądają na tle fioletowych astrów. Nie będę ich wykopywać, może wzbogacą ziemię. A wiosną zajmę się dalszym urozmaicaniem widoku z okna. Wielkiego pola do popisu nie mam, niektórym przechodniom kleją się ręce. ;:14 Smutne.

Pozdrawiam Agnieszka W.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”