Wanda w podłożu i nie tylko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

chyba czas się kotów pozbyć, by zrobić więcej miejsca kwiatom :D

to żart i to z rodzaju czarnych oczywiście ;:123
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Re: Wanda w podłożu i nie tylko

Post »

Hallo Danusiu, jestem tu calkiem nowa na tym Forum, trafilam tu przypadkowo. po prostu chcialam sobie poogladac zdjecia tych przepieknych kwiatow.
Widze ze temat vandy w ziemi bardzo cie interesuje.Masz wspaniale efekty w uprawie tych kwiatow. Chcialabym ci pokazac zdjecia roslin ktore sama hoduje i podzielic sie z toba moimi doswiadczeniami. moze ci sie to do czegos przyda.Mam rosline ktora już 16 lat rosnie w podlozu i kilka mlodych.Nie wiem jak dolaczyc zdjecia, gdzie mam kliknac. musze sie dopiero wczytac w regulamin i zasady obslugi tego forum.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Alusia...czekam z niecierpliwością ;:65 ;:65 ;:65
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alusia, ja też czekam, ciekawa jestem Twoich doświdczeń- mogłabyś opisać z czego składa się to podłoże u ciebie i jak podlewasz swoje vandy? Jak rosną, jak kwitną- słowem wszystko, co może nas interesować? :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Alusia61
200p
200p

Post »

Hallo Danusiu nie umim sobie poradzic z wstawianiem zdjec.Bardzo bym prosila o pomoc gdzie mam wejsc zebym mogla jakie zdjecie dolaczyc.
Co do mojej pierwszej vandy to dostalam bardzo malutki szczepek od znajomych. Wiedzialam ze to jest orchidea ale nie wiedzialam jaka. Nie mialam wogole pojecia ze sa jakies co rosna bez ziemi. Dlatego tez wlozylam do substratu dla orchidei. Trwalo bardzo dlugo nieczym zaczela rosnac. Traktowalam ja jak zwykly Phal. Trwalo mniej wiecej 6 lat jak pierwszy raz zakwitla.W ciagu tych lat każdy kwiat jest dorodniejszy. Ostatni kwiatostan to bylo 11 duzych kwiatow.
Tez myslalam ze jak ta jedna rosnie w substracie to wszystkie inne będę mogla tak samo do substratu wlozyc. Probowalam 3 razy. Kupilam dorasla vande i wkladalam do ziemi. Naturalnie nie udalo sie ani razu. Nie wytrzymaly tego przestawienia. Pomimo wszystko nie chcialam dac za wygrana bo jak jedna juz rosnie w substracie to dlaczego inne nie? Zaczelam kupowac malutkie sadzonki i probowac z takimi.Mam kilka roznych w substracie m.in Rhynchostylis coelestis, Ascocentrum ampullaceum(kwitlo juz 2 razy), Aerides rosea, vanda denisoniana.W tym roku kupilam butelke z malutkimi vandami i będę w przyszlym roku na wiosne je tez wkladac do substratu. Staram sie wybierac jak najgrubsze kawalki kory zeby woda przeplywala jak najszybciej i zeby jak najszybciej przesychala. Latwiej mi bedzie dalej opowiadac jak bedziesz juz moje zdjecia widziala, bo wtedy moge na konkretne pytania odpowiedziec. Czekam na wskazowki odnosnie zdjec .

Agnieszko mysle ze odpowiedz na twoje pytanie nie jest w pelni zadowalajaca ale reszte będę opowiadac w trakcie.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Alusia...przez ostatnie dni był "remont" forum i dlatego mogłaś mieć problem z wstawieniem zdjęć.Mam nadzieję,że już wszystko wróciło do normy i dzisiaj powinnaś dać radę.
A ja wracam jeszcze do podłoża,w którym rosną twoje orchidee i mam pytanie.Czy składa się ono wyłącznie z kawałków grubej kory,czy może zawiera inne dodatki np.keramzyt lub węgiel drzewny :?:
Alusia61
200p
200p

Post »

Hallo Danusiu, bardzo mi przykro chyba potrzebuje wiecej czasu. Musialam zladowac Program "Fotosik" ale cos robie zle bo nic nie wchodzi, tylko pokazuje jakis blad. Czy moglabys mi podac twoj Mailadres to bez problemu umialabym wiecej zdjec na raz przeslac. Co do podloza, to do vandy uzywam podloze przeznaczone dla cattleya i Pophiopedilum. Ono nie ma dodatku zadnego Mchu tylko sklada sie z kory i niwielkiej ilosci pocietej gabki. Dla vandy wybiralam te wieksze kawalki.
Dla malych sadzonek musi byc troche drobniejsze zeby mialo kontakt do korzeni. Wkladam do przezroczystych doniczek bo korzenie potrzebuja dostep swiatla. Jak widze jeszcze duzo nauki przedemna, bo nawet emotikonek nie umiem wstawiec. Az wstyd sie przyznac ile lat za ..... jestem.
Mam nadzieje ze z twoja pomoca cos ze mnie jeszcze wyrosnie.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alusiu, jak piszesz posta, to na dole po lewej str. masz "kliknij by dodać zdjęcie przez fotosik"- tu klikasz i otwiera Ci się nowe okienko; wybierasz rozmiar: miniatura lub normalny, a potem poprzez "przeglądaj" wybierasz zdjęcie ze swojego komputera. Możesz tak wybrać 4 na raz i potem wciskasz "wyślij"- czekasz aż na białym polu tekstowym pojawią Ci się linki do zdjęć (czy jak to się nazywa) i już- wysyłasz posta :)
Możesz ewentualnie dokleić kolejne 4 i kolejne...
Nie mogą być za duże te zdjęcia, ale to już potem, najpierw zobacz czy Ci się uda wkleić, spróbuj z miniaturą i z normalnym rozmiarem, zobaczymy co lepsze :) Powodzenia!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Alusia61
200p
200p

Post »

Hallo nareszcie cos mi sie udalo!!!!
Agnieszko bardzo dziekuje za pomoc ale Fotosik dalej nie funkcjonuje.Syn pomogl mi jakis inny program
wgrac. wchodzi troche pomalu ale wchodzi.
Na pierwszym zdjeciu moja seniorka. byla w tym roku przesadzona i zrobilam blad bo dalam jej za duza doniczke. w trakcie jak jeszcze kwitla zaczela wypuszczac juz nowego peda.balam sie go stracic dlatego nie przycinalam korzeni.Wlozylam po prostu tylko do wiekszej doniczki. W lecie bylo OK bo bylo cieplo i duzo wiecej swiatla. Teraz widze ze podloze potrzebuje duzo dluzej nieczym przeschnie,
dlatego nie przelewam calej doniczki tylko spryskuje spryskiwaczem zeby podloze tak nie zatrzymywalo dlugo wilgoci.do tego od czasu do czasu pojedyncze korzenie nawadniam oddzielnie przy pomocy takiej rureczki.mysle ze dobrze ja na tym zdjeciu widac. tez porobilam dziurki na boku zeby korzenie mialy leprza cyrkulacje powietrza. Podloze sklada sie tylko z kory z dodatkiem kawaleczkow pocietej gabki.

Obrazek
Mloda sadzonka rynchostylis ceolestis
Obrazek
Butelka z malymi roslinkami vandy Lumpini red
Obrazek
Ascocentrum ampullaceum( kwitlo juz 2 razy)
Obrazek
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Alusiu, piękne vandowate ;:63
Zapraszam
Moje wątki
Alusia61
200p
200p

Post »

Halo to znowu ja. Jak sie wprawie z tymi zdjeciami to was tym zanudze, hihi
Tu sa vanda i ampullaceum w stanie kwitnacym. Vanda jeszcze przed przesadzeniem.
Widac lepiej wielkosc w porownaniu do doniczki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Alusia61
200p
200p

Post »

Anaka bardzo dziekuje.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Ładnie rosną roślinki :) A się zdziwiłam, jak przeczytałam, że trzymasz w podłożu i rosną - chyba rzeczywiście vandowate muszą tak być od dzieciństwa :roll:
Kwitnienia również piękne, Ampullaceum mi się spodobało, dość nietypowo wygląda :wink:
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Witaj Alusia...cieszę się,że uporałaś się z wstawieniem zdjęć i nareszcie będziesz mogła pokazać nam swoje osiągnięcia w uprawie wand w podłożu.A co do emotikonek,to wystarczy,że najedziesz myszką na wybraną...klikasz...i to wszystko.Dodam,że będziesz mogła ją zobaczyć dopiero po wysłaniu posta.

Wracam do wand i rozumiem,że swoją uprawiasz już 6 lat.To kawał czasu i gwarancja,że taka uprawa jest możliwa.Twoja wanda jest piękna,a w tej doniczce prezentuje się bardzo okazale.Wydaje mi się,że taka uprawa musi się udać,gdy zaczynamy od małych roślinek ,albo bardzo sprzyjającym okresem może być wiosna.Dziel się z nami swoimi doświadczeniami,bo jestem pewna,że nudzić się nie będziemy.

Ampullaceum niemniej zachwycające
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Oj DZiewczyny - jasne,że jest możliwa :!: Kiedy miałam swoje Vandowate, przesadzałam je od razu do kory. Nie jest powiedziane,że mogą rosnąć tylko ,luzem' :D
Zapraszam
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”