Sylwekw zakłada ogród
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za uznaniePriam pisze:Obejrzałem sobie zdjęcia i powiem Ci, że fajne tulipany wybrałeś.
W tamtym roku sadziłem Roccoco - był bardziej zielony niż czerwony,
a w tym roku posadziłem Canaste, Estell Rijnveld i Queen of Night.

A to ciekawa obserwacja z tym Rococo - zobaczymy czy się potwierdzi.
No proszę co do tych trzech ostatnich to będziemy prowadzić obserwacje równolegle

Proszę bardzo, moja propozycja jest ciągle aktualna ale zaglądaj do wątku ,w którym zacząłem sprawę cebulek tulipanowych.coma95 pisze:Ja też mam tulipany które z jednej cebulki mają kilka kwiatów - efekt powalający na kolana.
Gratuluję zakupów, szczególne spodobał mi się Johann Strauss i Pinocchio - chyba sie skuszę na nie :P
Dziękuję za radę. I właśnie tak planujemy - posadzić je wszystkie w dość zwartych grupach w tych koszyczkach które widać na pierwszym zdjęciu. Mamy nadzieję, że te koszyczki potem ułatwią nam wykopywanie cebulek.zuzia55 pisze:Śliczne,tylko moja rada odmianę sexatilis posadż blisko siebie wszystkie cebulki ,będzie lepszy efekt.Ja sadziłam pejedyńczo i "ginęły" wśród innych.
No ja też przyznam, że niektóre tak wyglądają, że nawet trudno by mi było powiedzieć, że to tulipany gdybym ich sam nie kupował ..... wcale nie mieliśmy zamiaru kupowania cebulek tulipanowych (zwłaszcza tylu sztuk) ale tak nas niektóre urzekły ... przecież wszyscy znacie to szaleństwo z własnego doświadczenia, prawie każdy z nas czasami kupi więcej roślinek niż wstępnie planujegrazynarosa22 pisze:O ranyjakie piekne te tulipki
niektóre widzę pierwszy raz
![]()
ale będzie widok na wiosnę![]()

- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Sylwku!!!!!
No to mój spacer ( zresztą już nie pierwszy raz ) ale dokładniejszy po twoim ogrodzie troszkę trwał
Rozumie twoje przesadzania bo ja mam to samo .Ja raczkuję już w ogrodzie 4 rok .Nie wielka część ogrodu powstała 5 lat temu ( rok przed wprowadzeniem ) jedynie tuje , które obecnie tworzą juz zieloną ścianę mają ok 6-7 lat
- już dokładnie nie pamiętam
Podobnie jak ty mam jakieś pomysły posadzę rośliny a potem zostają wykopane i zmieniam im miejsca.
Zaczęłam się nawet bawić w ogródek kwiatowy ( jedno i wieloroczne ) to jednak zupełnie mi nie wychodzi:(Więc nie jesteś w tym osamotniony
Nie mniej jednak mimo iż raczkujesz masz piękne rośliny w ogrodzie .Podoba mi się i skalniak i wrzosowisko i kącik z iglaczkami. Wrzosy masz naprawdę śliczne .Ja kiedyś kupowałam ale
nigdy nie zakwitły drugi raz:( nawet się nie rozrastały - usychały i tyle zostawało po wrzosach:( . Może kiedyś jeszcze się skuszę ?... kto wie:)))))
A tak na marginesie - Dziękuję i ty wiesz za co
No to mój spacer ( zresztą już nie pierwszy raz ) ale dokładniejszy po twoim ogrodzie troszkę trwał

Rozumie twoje przesadzania bo ja mam to samo .Ja raczkuję już w ogrodzie 4 rok .Nie wielka część ogrodu powstała 5 lat temu ( rok przed wprowadzeniem ) jedynie tuje , które obecnie tworzą juz zieloną ścianę mają ok 6-7 lat

Podobnie jak ty mam jakieś pomysły posadzę rośliny a potem zostają wykopane i zmieniam im miejsca.
Zaczęłam się nawet bawić w ogródek kwiatowy ( jedno i wieloroczne ) to jednak zupełnie mi nie wychodzi:(Więc nie jesteś w tym osamotniony

Nie mniej jednak mimo iż raczkujesz masz piękne rośliny w ogrodzie .Podoba mi się i skalniak i wrzosowisko i kącik z iglaczkami. Wrzosy masz naprawdę śliczne .Ja kiedyś kupowałam ale

Dziękuję za odwiedziny.iwonaxp pisze:Witaj Sylwku!!!!!
................................
A z tymi podziękowaniami to nie chwal dnia przed zachodem słońca.

Już tylko 3 tygodnie zostały gdy znów popracujemy w swoim własnym ogrodzie.

No tak ale co tu pokazywać.
Chciałem pokazać trochę różaneczników ale nie mam zdjęć kwitnących.
Szerszych planów ogrodu nie mogę pokazywać bo jeszcze kiepsko wygląda.
Zaraz muszę przejrzeć co juz tutaj pokazałem i poszperać w swoich zdjęciach i coś jeszcze znaleźć skoro zostałem tak mile zachęcony. A może znajdę jakieś zdjęcia warte pokazania z ogródka tutaj gdzie obecnie przebywam
Chciałem pokazać trochę różaneczników ale nie mam zdjęć kwitnących.
Szerszych planów ogrodu nie mogę pokazywać bo jeszcze kiepsko wygląda.
Zaraz muszę przejrzeć co juz tutaj pokazałem i poszperać w swoich zdjęciach i coś jeszcze znaleźć skoro zostałem tak mile zachęcony. A może znajdę jakieś zdjęcia warte pokazania z ogródka tutaj gdzie obecnie przebywam

No to na początek kilka różyczek.
Niestety z nazwami odmian będzie poważny kłopot.
Ta różowa to może być "La Reine Victoria" lub "Hand in Hand" - o ile dobrze odczytuję z plakietek które mi pozostały.

Nawet nie wiem teraz czy ten paczek jest z tej samej róży co trzy powyższe zdjęcia

Żółta to najprawdopodobniej: "Tivoli 150"
To wstydliwe ale dopiero na zdjęciu zauważyłem ile mszyc buszuje na tym pączku

Niestety z nazwami odmian będzie poważny kłopot.
Ta różowa to może być "La Reine Victoria" lub "Hand in Hand" - o ile dobrze odczytuję z plakietek które mi pozostały.

Nawet nie wiem teraz czy ten paczek jest z tej samej róży co trzy powyższe zdjęcia

Żółta to najprawdopodobniej: "Tivoli 150"
To wstydliwe ale dopiero na zdjęciu zauważyłem ile mszyc buszuje na tym pączku

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sylwekw zakłada ogród
Będę Ci wdzięczna!
Na razie zapiszę sobie, ze mam prawdopodobnie Golden Eagle ;)

Na razie zapiszę sobie, ze mam prawdopodobnie Golden Eagle ;)