Storczyki Jorgosovej

Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To taki sklepik :D
Cudowny sklepik :D

Odbierz :mailbox

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Storczykowa - vandy są piękne, ale nie planuję zakupu żadnej. Nie podoba mi się to, że tyle muszę na kwiaty czekać Chyba, ze kupię kwitnącą... Sama wiesz, znasz się na nich bardzo dobrze, a ja na razie nie wgłębiam się w ich temat
Są dni - rzadkość - że jakoś mi mija ten pęd do nowych storczyków. Rozumiem, że muszę się jeszcze wiele nauczyć, ale ja jestem z tych niecierpliwych: wszystko i to teraz! Już!
Storczyki nauczą mnie cierpliwości, oj nauczą...
Dlaczego długo czekać? Vandy kwitną raz w roku, czasem 2. Jakbyś kupiła sadzonkę, to rzeczywiście byś musiała czekać, bo nawet 4-5 lat albo więcej (zależy od wielkości sadzonki i odmiany). Ale Phalaenopsis to też bardzo ciekawe storczyki.

Co do nowych storczyków, lubię mieć coś ciekawego w kolekcji, ciągle mam jakieś marzenia, ale niestety parapety nie są z gumy.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

piękne cymbidium za niewielką cene :) wszystkie twoje okazy są piękne :) ech gorączka storczykowa jest zaraźliwa ;)
Awatar użytkownika
Jorgosova
50p
50p
Od: 27 wrz 2009, o 23:33

Re: Storczyki Jorgosovej

Post »

Wpadłam ostatnio do Brico przejrzeć w ich ofercie phal. Było w czym wybierać, jednak przyuważyłam stojącą na ziemi niska platformę, na której stało kilka donic z przecenionymi phalaenopsisami. Były przelane, u kilku z nich liście zwisały pomarszczone. Wzięłam dwa z nich do domu. Jeden ma zdrowe liście, tyle tylko, że jest już po kwitnięciu i stąd niska cena. Co do drugiego, to martwią mnie jego miękkie, zwisające liście... są lekko pomarszczone. Mrozu niby nie ma, ale może zalali go, potem postawili w bardzo chłodnym miejscu i zaprawił się.
Postawiłam go w domu na razie z dala od innych, zmieniłam mu korę, położyłam na powierzchni mech i lekko podlałam, tak żeby tylko sam mech zrobił się wilgotny. No i odstawiłam. Mam nadzieję, że dojdzie do siebie z czasem. Szkoda mi by mi go było. Wiem, że żadnej udanej transakcji nie zrobiłam, zwyczajnie mogłam w ten sposób wyrzucić pieniądze, ale spróbować musiałam. Ma ktoś doświadczenie w tym temacie - ratowanie takich zaniedbanych phalków? udało się doprowadzić phalka do dobrego stanu?
Czekam na dostawę nowych storczyków do kolekcji. Wystartowałam z malutkim orchidarium zrobionym ze starego akwarium i muszę czymś zapełnić. Mam swoje typy, ale to kosztowne sztuki. Póki nie mam doświadczenia, będę na razie bazować na tym, co mam. Jeśli się przyjmą - znaczy, że mogę odważniej spoglądać na to, co planuję. Na razie praktykuję.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym sprawdziła korzenie tych Phalaenopsis. Uschnięte i zgnite poucinaj. Tego wiotkiego możesz wsadzić pod torebkę foliową. Ja zdecydowanie wolę kupować zdrowe, kwitnące rośliny. Parę razy kupowałam niekwitnące, większość była udana. Kiedyś 2 takie słabe kupiłam za 5 zł, a dzisiaj mają bardzo dużo korzeni, jeden ma pęd (drugi też miał, ale wczoraj złamał się).
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jorgosowa-ale Masz fajnie, akwarium...co ja bym za takowe dała...A duże jest? Jak Zrobisz orchidarium w nim, Pochwal się :D
Myślę też, że większość Forumowiczów zaczyna od hybryd falków, a potem, to już zależy od ambicji no i troszku od kasy...I Ma się taaakie cuda :D
Ciekawa jestem Twojej biedy-ratowanego falka.Daj fotkę, na pewno Ktoś coś Doradzi :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Jorgosova
50p
50p

Post »

justus27 przesyłam kilka fotek tego akwarium. Jeszcze nie jest ono tak zrobione, jakbym chciała, pozostał jeszcze kamień od wody z czasów, gdy pływały w nim rybki, ale nie mam kiedy tego usunąć. Tak więc w obecnym czasie jest tak, jak jest. Działam niemal prowizorycznie, ale storczyki chyba maja się dobrze. Brakuje mi nawilżacza powietrza - to kolejny zakup, jaki muszę zrobić. Na razie spryskuję mech ręcznie, nie mam żadnych automatycznych spryskiwaczy. Uznałam, że na tak małe 'orchidarium' i na moje początki, nie będę inwestować wielu pieniędzy. Jeśli nauczę się działać w tak prowizoryczny sposób a dodatkowo nie uśmiercę zbyt wielu storczyków - będę odważniejsza w zrobieniu czegoś większego. Na razie - nauka. Tym bardziej, że nie mam aż takiego doświadczenia. Podobno liczy się serce do kwiatów i 'magiczny dotyk' ;) Zobaczę, jak to jest z moją ręką.
widok ogólny:
Obrazek
Laelia:
Obrazek
Brassada Mivada:
Obrazek
znowu widok ogólny (schlumbergery stoją przed orchidarium):
Obrazek
Aerangis mooreana:
Obrazek
Phalaen. equestris:
Obrazek

w orchidarium (dumnie to tak nazywam) posadziłam na dnie dwie paprocie, żeby wilgotność była większa, ale i tak spada do 60. Chciałabym mieć przez większość czasu 70-80%, dlatego chcę kupić ten nawilżacz.
Zdjęcia zrobione PO porannym deszczu :)
Awatar użytkownika
Jorgosova
50p
50p

Post »

A tak wygląda mój Phal., którego chciałam uratować. Kwiaty wcześniej miał zupełnie klapnięte, teraz się podniosły. Ani jeden nie spadł. Kilka liści, które były pod spodem, usunęłam. Wystarczyło je lekko ruszyć i same odpadły. Reszta trzyma się mocno, jest zielona, ale właśnie taka, jak na zdjęciach:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dusiu, przyuważyłam u Ciebie na zdjęciu z półeczkami folie nakryte na kilka Phal. Czy to właśnie o to chodziło Tobie? Tak mam okryć mojego ratowanego Phal.?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wow... to ma być prowizorka...Przepiękne te roślinki w srodku...skąd Wytrzasnęłaś taki fajny "pieniek" gałąź? Wszystko wygląda naturalnie...roślinki są jakby bliżej natury.
Oj faluś- widzę, że nie jest z nim tak źle. Ale o ratowanie go mnie nie Pytaj. Chętnie to ja pouczę się, jeśli Pozwolisz, jak takiego biedak ratować ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, przyuważyłam u Ciebie na zdjęciu z półeczkami folie nakryte na kilka Phal. Czy to właśnie o to chodziło Tobie? Tak mam okryć mojego ratowanego Phal.?
Tak, te folie są po to, żeby storczykom sztywniały liścia, bo pod tymi woreczkami jest wilgotniej, rosną też korzenie. Tylko trzeba takiego Phal. bez korzeni częściej podlewać, by woda "wyciągła" mu korzenie.

A orchidarium super. Przydałoby mi się na botaniczne, ale nie mam miejsca.
Awatar użytkownika
Jorgosova
50p
50p

Post »

Folia już jest na Phal. :) Skropiłam solidnie, już mu jest wilgotniej i teraz tylko pozostaje mi czekać.

justus27 ten pieniek stosowany jest między innymi w terrarystyce. Kupiłam go okazyjnie na aukcji, ale są nieliczne sklepy, gdzie można kupić takie rzeczy. Mam zamiar w takim sklepie X :), który znalazłam na necie, zrobić z czasem trochę większe zakupy. Mają też najróżniejsze rośliny, a ja planuję tak sobie, że kiedyś dokupię bromelie, nidularium i tillandsie - najbardziej mi się podoba tillandsia aeranthos. Będę na nią polować i zbierać pieniążki.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Jorgosova,takie prowizorki to chciałby każdy z nas.Super!
Awatar użytkownika
Jorgosova
50p
50p

Post »

Cieszę się, że podoba się nie tylko nam - w domu, ale też innym storczykowo zakręconym :) jak to wciąga.... :)

wiecie co robię z moim M? co 5 minut chodzę i sprawdzam, czy temperatura dobra, czy wilgotność ok... I siadamy na kanapie i się gapimy na to orchidarium i na parapet z Phalkami :)

ech, życie... ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolorowe życie :D
parapetowce
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Piękne masz orchidarium :) a ja akwarium ...co ciekło wyrzuciłam ''cholinder'' :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”