Storczyki Jorgosovej

Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale masz super roślinki. Mnie się najbardziej podoba ten biały falek z delikatnie fioletowym środkiem.

Nie martw się - dla mnie nazwy też są kosmiczne (jeszcze do wczoraj equestris był equerisem, a Aerangis ciągle jest aeragonisem :lol: )
Na falenopsisy można też mówić 'ćmówka' ;) choć niektórzy nie lubią ten nazwy Obrazek
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

to oncidium kwitnie często i chętnie. Pozwolę sobie swoje wkleić ku pokrzepieniu :)

Obrazek

W tej chwili ma na jednej psb kilka pędów kwiatowych :shock: Bardzo wdzięczna roślina.

Natomiast zastanowiłabym się, co z cymbidium. Wzięte ze szklarni i przeniesione do złych warunków przeżyło szok. Potem zniszczone w sklepie - trafiło do Ciebie: zmiana warunków, szok. Dajesz je na balkon na kilka dni i weźmiesz do domu: kolejny szok. Na inicjowanie pędów raczej za późno więc myślę głośno, czy warto je narażać na ten balkon i kolejny szok po powrocie do domu za parę dni czy lepiej od razu w zimnym kącie mieszkania go ustawić?
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

Witaj piękna kolekcja . Ja mam znacznie mniej ale cały czas kwitną
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tam się zastanawiając to zgadzam się z Grymasellą. Wystawienie na dwór i niższe temperatury są po to by zainicjować pędy kwiatowe. Jak widać Twoje dopiero co okwitło, więc na razie nic nie będzie. Chyba rzeczywiście lepiej je jednak wstawić do mieszkania i niech w spokoju żyje te najbliższe kilka miesięcy.
Moje cymbidium dostałam na Mikołajki i stało cały czas w mieszkaniu (20st). jeżeli chodzi o zieloną masę to prezentowała się bardzo okazale. Od wiosny było na balkonie, teraz stoi w chłodnym ganku, ale niestety nie widać żadnego pędu :(
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
Jorgosova
50p
50p
Od: 27 wrz 2009, o 23:33

Post »

hmm... dałyście mi do myślenia. Poczytam tylko w jakim miejscu najlepiej ustawić Cymbidium w mieszkaniu. Mieszkam w bloku i staram się nie nagrzewać mieszkania do tropików. Tak bardzo żałuję, że nie mam domku, ganeczka itp... miałabym miejsce na szaleństwo z różami, powojnikami i storczykami :D No... należy się cieszyć z tego, co się ma i już dzisiaj wykombinuje dobre miejsce dla Cymbidium. Poczytam jeszcze jakie oświetlenie, wilgotność i tego typu sprawy, żeby u 'mamusi' już się czuło bezpiecznie :)
ewa pampuch
---
Od: 24 sie 2009, o 11:55

Post »

Witam.Ja też mam Cybidium całe lato było na dworze oczywiście w cieniu żeby liści nie spaliło,ale teraz już schowałam bo nie wiadomo kiedy zmarzną :wink: Pozdrawiam :D
Ewka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Aniu, cymbidium potrzebuje dużo światła i możliwie chłodno, tak, że najlepiej od strony południowej tuż przy oknie.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Jorgosova
50p
50p

Post »

z miejscem południowym byłby problem. Musiałabym się przebić do sąsiadów ;)

Aguś, czy miejsce przy drzwiach od balkonu od strony zachodniej, przy/na podłodze (często delikatnie uchylam lub rozchylam drzwi balkonowe, żeby schłodzić pokój) wystarczy?
Awatar użytkownika
Jorgosova
50p
50p

Post »

Pojechałam jednak na giełdę w Poznaniu. Storczyki rzeczywiście są tańsze niż w sklepach, ale rewelacji cenowej nie ma :/

Zastanawiam się nad wyjazdem na wystawę związaną ze storczykami. Ze względu na bliskość zachodniej granicy w grę wchodzi nawet wyjazd do Berlina. Do 200 km w promieniu ZG dojadę bez problemu.
Mam pytanie do tych, którzy odwiedzili już przynajmniej jedną wystawę:
w jakich cenach są storczyki do kupienia? Chodzi mi o storczyki: Cattleya, Phalaenopsis, Odontoglossum, Oncidium.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Aniu, w tym roku nie będzie już wystawy w Berlinie. Normalnie corocznie odbywa się jesienią, ale ostatnio, we wrześniu, był EOC w Dreźnie :roll:
W przyszłym roku prawdopodbnie będzie na wiosnę wystawa w Dreźnie, a na jesień w Berlinie - także trochę poczekasz :wink:
Katleje (w ostatni dzień wystawy drezdeńskiej - możliwe że przecenione) koszotwały najtańsze 10€, kwitnące, a droższe po ok. 15-30€.
Phalaenopsis miniaturki po 10€, duże rośliny po ok. 25€ - także te akurat nie warte zakupu, chyba żeby się potargować :lol:
Odontoglossum i Oncidium, niestety, nie znam cen - akurat na te nie zwracałam uwagi :roll:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu, na wiosnę na pewno będzie wystawa we Wrocku !
Oncidium widziałam nieraz (i sama kupiłam) w OBI. W ogóle w OBI chyba jest największy wybór storczyków : falki, cambrie, oncidia, sabotki, cymbidia
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Jeszcze czasami bywa coś w LM, np. Vandy, ale niestety w bardzo wysokich cenach, chyba, że się trafi na przecenę tak jak ja ostatnio. A co do wystaw, ja byłam 8 razy na wystawach w Sosnowcu, w tym roku niestety nie zrobili, ale mam nadzieję, że wiosną będzie. Miejsca brak, ale marzeń storczykowych ciągle przybywa.
Awatar użytkownika
Jorgosova
50p
50p

Post »

siedzę w domu. Staram się pracować (tak, niedziela a ja pracuję-papierkowa robota), ale moje myśli ciągle biegną do storczyków, zerkam co chwilę na piękne Cattleya'e, jakieś mini storczyki do orchidariów. Pootwierałam sporo zakładek na przeglądarce i tak właśnie staram się nie-skupiać.
Storczykowa - vandy są piękne, ale nie planuję zakupu żadnej. Nie podoba mi się to, że tyle muszę na kwiaty czekać :) Chyba, ze kupię kwitnącą... Sama wiesz, znasz się na nich bardzo dobrze, a ja na razie nie wgłębiam się w ich temat :)
Są dni - rzadkość - że jakoś mi mija ten pęd do nowych storczyków. Rozumiem, że muszę się jeszcze wiele nauczyć, ale ja jestem z tych niecierpliwych: wszystko i to teraz! Już!
Storczyki nauczą mnie cierpliwości, oj nauczą...

Jedyne co mnie powstrzymuje w tej chwili to zmniejszające się saldo na rachunku bankowym i nie opłacone jeszcze rachunki :) Zahulałam, nie ma co...
Orchisowa gorączka!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Aniu, z wystawą troszeczkę się spóźniłaś :( ale wiesz ...
Lada dzień będę składać zamówienie u Schwertera :D
Co Ty na to :?:

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Jorgosova
50p
50p

Post »

a co/kto to jest? :) Zaintrygowałaś mnie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”