Sosna - choroby, szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
yupiter
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lip 2009, o 21:59

Zwójka?

Post »

Dzięki Janusz na potwierdzenie diagnozy. Spryskałam 2 miesiące temu Mospilanem tak jak ktoś zapropnował i myślałem, że sprawa jest załatwiona, a tu od paru tygodni zaczęły mi schnąć w sosenkach koncówki (zdjęcie), a na innych robić się takie brązowe gniazda (zdjęcie). Mospilanu dałem zgodnie z zaleceniami. A może on nie działa wgłębnie? A może to nie zwójka teraz??? Kto pomoże??
Pzdr Obrazek Obrazek
MPB
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2009, o 13:48

Pinus Ponderosa - chora?

Post »

Witam wszystkich. Szukam pomocy w zdiagnozowaniu i ewentualnym leczeniu przepięknej sosny, którą niedawno kupiłem. Znajomy zwrócił mi uwagę, że białawe naloty na koncówkach pędów i pierwszych rozgałęzieniach mogą być objawem choroby. Szkoda byłoby gdyby taka pięknotka uschła:(
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5f4 ... 63ba8.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f5d ... 240f1.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/90a ... a5f54.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e8d ... 1e6b5.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9db ... b865e.html
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Działa.
Tyle że za późno. Nawet jak i zdechło, to wcześniej wyżarło. A teraz powoli zasycha.
A swoją drogą tyle zwójki co w tym roku to nie bywało.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zwójka?

Post »

yupiter pisze:Dzięki Janusz na potwierdzenie diagnozy. Spryskałam 2 miesiące temu Mospilanem tak jak ktoś zapropnował i myślałem, że sprawa jest załatwiona, a tu od paru tygodni zaczęły mi schnąć w sosenkach koncówki (zdjęcie), a na innych robić się takie brązowe gniazda (zdjęcie). Mospilanu dałem zgodnie z zaleceniami. A może on nie działa wgłębnie? A może to nie zwójka teraz??? Kto pomoże??
Pzdr Obrazek Obrazek
Spaeropsis sapinea czyli zamieranie pędów sosny jest Twoim problemem.Teraz wytnij te porażone wierzchołki (te rozjaśnione z pierwszego zdjęcia też). Nie ma sensu teraz opryskiwać bo chorobę trzeba zwalczać od końca wiosny
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Gdyby to było faktycznie zamieranie pędów sosny to infekcja następuje od wiosny i w lecie (igły tracą intensywną barwę i lekko żółkną) , a objawy faktyczne czyli brązowienie igieł i nekroza kory zeszłorocznych pędów, będzie widoczne dopiero pod koniec zimy lub wiosną. Pózniej grzyb może nekrozę starszych pędów aż do zamarcia całej rośliny. W pędach grzybnie nie tworzy kanałów jak to ma miejsce przy zwójce sosnóweczce . Wydaje mi się że zbyt pózno zrobiłeś oprysk, stąd nie było efektu. Przy czym robiąc oprysk w sosnach przeciwko owadom można dodać profilaktycznie preparatu grzybobójczego (np. na osutkę, opadzinę ,rdzę itd)
Pozdrawiam Janusz
flormen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 gru 2008, o 14:57

Post »

witam ,mam prosbe co sie dzieje z ta sosenka ? pryskałem talstarem 100 w czerwcu,ale nic nie pomogło
,co moze byc przyczyna,od srodka schnie ,pierw koncowki igieł,tak jak widac a pozniej całe igły i oblatuja,z góry dziekuje za pomoc
Obrazek
Obrazek
Obrazek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jesień idzie, nie ma na to rady..
:wink:
yupiter
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lip 2009, o 21:59

Post »

Janusz 61 pisze:Gdyby to było faktycznie zamieranie pędów sosny to infekcja następuje od wiosny i w lecie (igły tracą intensywną barwę i lekko żółkną) , a objawy faktyczne czyli brązowienie igieł i nekroza kory zeszłorocznych pędów, będzie widoczne dopiero pod koniec zimy lub wiosną. Pózniej grzyb może nekrozę starszych pędów aż do zamarcia całej rośliny. W pędach grzybnie nie tworzy kanałów jak to ma miejsce przy zwójce sosnóweczce . Wydaje mi się że zbyt pózno zrobiłeś oprysk, stąd nie było efektu. Przy czym robiąc oprysk w sosnach przeciwko owadom można dodać profilaktycznie preparatu grzybobójczego (np. na osutkę, opadzinę ,rdzę itd)
Pozdrawiam Janusz
Mam w planie zrobić koktajl Score i Fastec (wg przepisu znajomego szkółkarza) i opryskać te sosenki jeszcze teraz.
A żółte końcówki usunę. Mam nadzieję, że pomoże...
Pzdr
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Nie inaczej- moja też choruje- zrzuca już zeszłoroczne igły, i tak już nie pierwszy rok. Na tle innych, zdrowych(no, może nie do końca) wygląda niepokojąco. Co radzicie?
Obrazek Obrazek
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
Azarat
100p
100p
Od: 17 sty 2009, o 15:31

Żółknąca sosna żółta

Post »

Czy to choroba, czy po prostu naturalne zrzuca stare igły?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

On ma trwałość igieł 2-3 lata. Iglaki teraz pozbywają się starych igieł.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie. A moje spadają w następnym, roku....
co ze słuchania mądrego.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

maryann pisze:Nie inaczej- moja też choruje- zrzuca już zeszłoroczne igły, i tak już nie pierwszy rok. Na tle innych, zdrowych(no, może nie do końca) wygląda niepokojąco. Co radzicie?
Pograbić oczywiście jak zlecą.
Nocny_drwal nie dopisał- w dobrych warunkach.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta na zdjęciu ma najlepszą wystawę z całego stadka, a jest niezdrowa. A to choroba czy szkodnik? Nie bądźcież tacy tajemniczy...
co ze słuchania mądrego.
o_gierek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 maja 2009, o 11:31

Sosna

Post »

Witam... jak widać na zdjęciu żółkną mi igły na sośnie. Powiedziałbym że to może jesień... ale sosny rosnące obok wyglądają normalnie (zielone).
Pytanie co to może być? Z lektury forum to skłaniałbym się do zwójki sosnóweczki lub przędziorka sosnowca, może ktoś mi doradzi?
Pzdr!

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”