W moim ogródeczku ... Halina,cz.2
Halinko, ja też tworząc swój ogród staram się sadzić takie rośliny, żeby przez cały rok był atrakcyjny.
Jest sporo krzewów i drzew, które właśnie jesienią mają swoje 5 minut i pokazują całą swą urodę. Jednymi z nich są właśnie ogniki - wystarczy popatrzeć na Twoje piękne zdjęcia. Co do sumaka to mam mieszane uczucia - to naprawdę śliczne drzewo, zwłaszcza jesienią przystraja się w niesamowicie kolorową sukienkę i nawet zimą kokietuje swoimi szyszeczkami.
Ale ja miałam z nim nie najlepsze doświadczenia, ponieważ praktycznie zniszczył mi swoimi odrostami całą dużą rabatę, a potem nawet po wykopaniu przez dwa lata walczyłam z całym lasem malutkich sumaczków. Żywotność tego drzewa jest niesłychana i czytałam gdzieś, że w niektórych stanach USA jest zabronione wysadzanie go. Od tamtej pory podziwiam sumaki, ale poza moim ogrodem
Miłego dnia
Jest sporo krzewów i drzew, które właśnie jesienią mają swoje 5 minut i pokazują całą swą urodę. Jednymi z nich są właśnie ogniki - wystarczy popatrzeć na Twoje piękne zdjęcia. Co do sumaka to mam mieszane uczucia - to naprawdę śliczne drzewo, zwłaszcza jesienią przystraja się w niesamowicie kolorową sukienkę i nawet zimą kokietuje swoimi szyszeczkami.
Ale ja miałam z nim nie najlepsze doświadczenia, ponieważ praktycznie zniszczył mi swoimi odrostami całą dużą rabatę, a potem nawet po wykopaniu przez dwa lata walczyłam z całym lasem malutkich sumaczków. Żywotność tego drzewa jest niesłychana i czytałam gdzieś, że w niektórych stanach USA jest zabronione wysadzanie go. Od tamtej pory podziwiam sumaki, ale poza moim ogrodem

Miłego dnia

- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Irenko, ja, po tegorocznych doświadczeniach warzywnych, doszłam do wniosku, że niepotrzebnie nasiałam tyle różnych rzeczy, a pożytku z nich było niewiele, a właściwie rosły tylko po to, żeby jesienią wylądowały w kompostowniku
... tak było np z kukurydzą i groszkiem 
Daluniu, słyszałam o tych problemach z sumakami i bardzo się boję, żeby nie zaczęły się panoszyć w moim ogrodzie. Na razie udaje mi się nad nimi panować, mam tylko, albo aż dwa
Nie wiem czy tego przed budynkiem w przyszłym roku nie zetnę, bo on przebarwia się mniej ciekawie niż ten z tyłu budynku. Nooo, i jeden sumak chyba zupełnie wystarczy 
Jolllu, wiem dobrze, co to problem nie otrzymywania powiadomień
Z początku, zniechęcało mnie to nawet do wchodzenia na Forum, a teraz już się przyzwyczaiłam
Niestety przez to nieotrzymywanie powiadomień straciłam kontakt z wieloma zaprzyjaźnionymi ogrodami
Mam jednak nadzieję, że niedługo to się zmieni
Od listopada bedę miała więcej czasu dla Forum ;:54
Lecę zwiedzać Wasze ogrody

Daluniu, słyszałam o tych problemach z sumakami i bardzo się boję, żeby nie zaczęły się panoszyć w moim ogrodzie. Na razie udaje mi się nad nimi panować, mam tylko, albo aż dwa

Jolllu, wiem dobrze, co to problem nie otrzymywania powiadomień

Niestety przez to nieotrzymywanie powiadomień straciłam kontakt z wieloma zaprzyjaźnionymi ogrodami

Lecę zwiedzać Wasze ogrody

Halinko....piękny ten ognik ....niestety nie mam gdzie posadzić i podziwiam go u ciebie i tak po cichutku zazdroszczę 

Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Halinko, ogniki popodcinał mój syn z początkiem sierpnia, ale tak prawdę mówiąc, to nie wiem czy to zrobił w odpowiednim czasie
Jak by tego nie zrobił w tym roku, to w przyszłym byłby już wielki problem i nie wiem czy tak łatwo udałoby się je podciąć
Myślę, że jak zawita do mojego ogródeczka Ola - odważna
to nam udzieli fachowej rady, kiedy należy przycinać ogniki 
Ja, moje ogniki posadziłam za blisko tuj i teraz muszę pilnować, żeby rozrastały się w drugą stronę
Basiu, dziękuję
Ogniki niestety potrzebują dużej przestrzeni 
Grzesiu, ta mięta jest wieloletnia, jest cudna i w dodatku pięknie pachnie !!! Dostałam ją w tym roku od Halinki - hal1959. Widzę, że dobrze się czuje w moim ogrodzie i mam nadzieję, że równie dobrze przezimuje

Myślę, że jak zawita do mojego ogródeczka Ola - odważna

Ja, moje ogniki posadziłam za blisko tuj i teraz muszę pilnować, żeby rozrastały się w drugą stronę

Basiu, dziękuję

Grzesiu, ta mięta jest wieloletnia, jest cudna i w dodatku pięknie pachnie !!! Dostałam ją w tym roku od Halinki - hal1959. Widzę, że dobrze się czuje w moim ogrodzie i mam nadzieję, że równie dobrze przezimuje

- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Halinko w niedzielny u mnie mglisty i brzydki poranekHalina Kwak pisze:
Iwonko, ja dopiero tworzę swój ogród i cały czas myślę o tym, żeby przez cały rok coś się w nim działo. Najwięcej mam krzewów, które zdobią ogród jesienią, a najmniej akcentów wiosennych :-

Halinko ja też swój dopiero tworzę i podobnie jak ty mam przewagę krzewów .W tym roku dopiero kupilam wiosenne cebulki bo miałam ich jedynie kilka szt.w tym roku przybyło ich o ponad 300 szt. Jest jeszcze masa roślin , które chciałabym posiadać , niestety nie mam możliwości rozciągnąć swego ogrodu

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Halinko. Piękną jesień zaprezentowałaś. Również nie wiem kiedy trzeba przycinać ogniki, ale wczoraj oglądałam w kilku ogrodach prowadzone w formie kolumnowej pomiędzy tujami i efekt był kapitalny, więc może w jednym roku nie mają owocków po przycięciu a później pięknie owocują.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki