Czy jest jakaś metoda walki z turkuciem???

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p
Od: 31 sie 2009, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy jest jakaś metoda walki z turkuciem???

Post »

ostatnio w czasie poszukiwań dżdżownic w kompoście odkryłam liczne larwy turkucia podjadka, cały kompost, jeszcze nie dojrzały, został przesiany i w m/w 0,5 m3 znalazłam ok 30 szt. tych pędraków. a wczoraj, wykopując trawę pod nowe nasadzenia, znalazłam robala w ostatnim stadium przed ostatecznym przepoczwarzeniem, i jednego mniejszego, na powierzchni ok. 1,5 m2., a z kolei dosyc daleko od kompostu.

Obrazek

obawiam się że cały teren mam zainfekowany.
czy istnieje jakaś metoda walki z tym robalem? może coś je zwabia?
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Metody walki z turkuciem znajdziesz tutaj ; http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=165
Robal na zdjęciu nie jest larwą turkucia.Turkucie przechodzą rozwój prosty - larwy są bardzo podobne do osobników dorosłych.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p

Post »

ło matko, to nie turkuc??? byłam święcie przekonana, ze tak! a to dlatego, ze zdarzają się również osobniki dorosłe, i są m/w identycznej wielkości i te mordy takie niesympatyczne mają. dzięki za link do turkucia, ale w takim razie mam drugie pytanie - co to za robale??? trafiają się od wielkości ok 1 cm, wtedy są jasne, żółtawe, do takich wielkich bydląt, ciemnoróżowych, mordki mają brązowe od małego. czy to szkodliwe dla roślin? mam tego plagę!...
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

Cossus cossus
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

W glebie? :shock:
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

MirekL pisze:W glebie? :shock:
w ziemii
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

A skąd tam? Przepoczwarza to się przecież w szczelinach kory. No i owszem, czasem w ściółce.
Że przegryzie ołowianą płytę, to wiem. Ale czego w kompoście szuka? Ze zrębków ów kompost, czy co?
Ale coś jest na rzeczy, bo ostatnio takową znalazłem na szkółce u Szmita. Lazła na wierzchu. No ale tam wierzby obok...
Prezes
50p
50p
Od: 14 cze 2009, o 19:43

Post »

Turkucie składają jaja z których wylęgają się identyczne kopie rodziców ;] czyli dorosłego turkucia widocznego na zdjęciu niżej ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p

Post »

oki, dzięki za wyjaśnienie - moja pomyłka wynika stąd, że dorosłe turkucie też się trafiają, choc do tej pory dwa, w tym samym miejscu, a że wielkośc larwy tego cossusa i dorosłego turkucia podobna, to taki błędny wniosek wysnułam. ale poczytałam w necie o trociniarce - tam, gdzie u siebie ją znajdowałam, nie ma ani grama drewna, kompost z zielonych części roślin i odpadków organicznych, oraz - jeszcze dziwniejsze - zwykła trawa, tzn ziemia, w której rośnie, do najbliższego drzewa ładnych kilkanaście metrów. jak ich tyle u siebie znajduję, to nie wykończą mi drzew (mam ich raptem kilka) :?: :?: :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”