Wanda w podłożu i nie tylko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwka2...dziękuję.

Agita...moje zdjęcia nie oddają prawdziwej urody kwiatów. Keiki,które kwitnie ma siedem par liści...kolejne 6 par...a najmłodsze keiki,które wyrosło w środku lata ma już 4 pary liści.Młode roślinki rosną bardzo szybko.
A jak duże jest keiki twojej ascocendy :?:

Aniu...w domu będzie królową parapetu,bo jednak zajmuje sporo miejsca.

Grażynko...wielka szkoda pędzika.Ja na noc wszystkie wandy zabieram do domu,bo wydaje mi się,że dla nich jest za zimno.Jest to uciążliwe,ale jak widać są efekty.

Dorotko...dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kwitnienia u Vand.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Danusiu, parapety wszystkie to ja mam zajęte przez hoje ;:112
Postawię ją przy dużym tarasowym oknie. Musi mieć godne miejsce :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Danusiu, dzięki za odpowiedź. Moje keiki ma dopiero 4 pary liści i nie wiem czy też tak szybko rośnie, bo mam za krótko tą ascocendę, ale właśnie pokazało czubek nowego listka, więc może tak jest :)

Dziewczyny, ja vandę trzymam już od dobrego miesiąca w domu- jak tylko temperatura zaczęła w nocy spadać do 12-13st. to widziałam, że podmarzła, bo jakos dziwnie przestały jej korzenie rosnąć, zniekształciły się na końcach. Zabrałam do domu i wróciły do formy. I już nie ryzykuję z wynoszeniem...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

A moje wandy jeszcze do wczoraj stały w pełnym słońcu w ogrodzie,a tylko na noc wracały do domu.Zauważyłam,że światło słoneczne bardzo im sprzyja,bo kolejne wypuściły pędy kwiatowe.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja moich nie wynoszę na podwórko nawet latem, szkoda by mi się było z nimi rozstawać. Ale przed chwilą zdjęłam z okna zasłonki cieniujące, więc od jutra będą mieć więcej światła. Myślę, że już ich nie poparzy.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Dusiu...a jednak warto wystawiać je do ogródka,bo to daje nam 100-procentową gwarancję,że będą kwitły przynajmniej 2 razy w roku.Ja też wolałabym podziwiać ich piękne kwiaty w domu,no ale coś za coś.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

danutastachurska1 pisze:Dusiu...a jednak warto wystawiać je do ogródka,bo to daje nam 100-procentową gwarancję,że będą kwitły przynajmniej 2 razy w roku.Ja też wolałabym podziwiać ich piękne kwiaty w domu,no ale coś za coś.
Ja bardzo nie lubię być na podwórku, więc nie wystawiłabym moich Vand. Żółta była w szklarni (przez co nie widziałam jej całe wakacje), a niedawno wróciła. Inne siedzą w domu. Latem czasami otwierałam okno na oścież, to miały świeże powietrze. Ale wiosną kwitły. Jakby miały być na zewnątrz, to tylko w szklarni, bo na podwórku nie ma zadaszeń ,tylko są drzewa, trawa i chwasty.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Pomyślałam o twojej żółtej wandzie i myślę,że właśnie brak świeżego powietrza mógł być przyczyną zrzucania pączków.Może innym wandom to nie przeszkadza,ale może być tak,że właśnie ta żółta jest wyjątkowo kapryśna i domaga się czegoś więcej niż pozostałe.Teraz jest już za późno na taki eksperyment,ale będąc na twoim miejscu wystawiłabym wandę do ogródka w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

danutastachurska1 pisze:Pomyślałam o twojej żółtej wandzie i myślę,że właśnie brak świeżego powietrza mógł być przyczyną zrzucania pączków.Może innym wandom to nie przeszkadza,ale może być tak,że właśnie ta żółta jest wyjątkowo kapryśna i domaga się czegoś więcej niż pozostałe.Teraz jest już za późno na taki eksperyment,ale będąc na twoim miejscu wystawiłabym wandę do ogródka w przyszłym roku.
Ale jak już pisałam, nie mam gdzie. A szkoda by mi było zostawić jej samej na jakimś drzewie. Świeże powietrze u mnie miały, gdy otwierałam okno. Ale to "świeże" powietrze u mnie nie jest tak prawdziwie świeże, jest brudne, zadymione i niezbyt dobre, zwłaszcza jesienią i zimą. A inne Vandy tak kapryśne nie są, każda oprócz żółtej w tym roku kwitła. Niebiesko-fioletowa w kratkę puszcza pędzik. Jak zdjęłam osłonki, będą mieć więcej światła i może to pomoże jej na pędzik (niebieskiej, bo żółta pewnie zrzuci swój pęd).
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Danusiu, masz rację - świeże powietrze to ważny element dla wszystkich storczyków. :D Nie dość,że indukuje kwitnienie, to jeszcze sprzyja wzrostowi.
.Uchylanie okna tego nie załatwi :?
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdybym miała balkon, mogłabym wystawiać Vandy, ale niestety nie mam, więc muszą siedzieć w domu.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Zakwitła kolejna moja wanda.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Ta miała być różowa w kratkę , a jest taka

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Obydwie prześliczne, ale ta, co miała być różowa jest moją zdecydowaną faworytką :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie cudne... Ta pierwsza przypomina mi tą, która mi uschła od deszczówki... Vandy są piękne... Dużo ci teraz kwitnie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”