Moja domowa piekarnia - AnaKa
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- lvlidnight
- 200p
- Od: 28 paź 2008, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- lvlidnight
- 200p
- Od: 28 paź 2008, o 19:16
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Moni, ja przejrzałam wszystkie ,kąty' w Kauflandzie. Niestety wiem z doświadczenia,że niektórych rzeczy po prostu nie ma . Tak jak w Niemczech kwaszonych ogórków 

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
ja robię dziś chleb za zakwasie pszennym i z mąki pszennej pełnoziarnistej. wyrobiłam, odstawiłam na godzinę, odgazowalam i ładnie uformowałam w owalny bochenek, włożyłam do piecyka lekko nagrzanego. Leży tam już od 2 godzin i nie widzę żeby przyrosło...lekko się rozlało na boki ale żle nie jest. Nie wiem tylko ile będzie wyrastać trochę się boje że nie wyrośnie i ostatecznie przełożę do foremki... zrobiłam z 200gr zakwasu i 450gr maki (200gr typ650,250gr lubella pełnoziarnista).
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Dziś piekłam chlebek z mąki krupczatki :P
Ciasto tak jak napisała podająca przepis było rzadkie, ale jak na automat za rzadkie > chlebek pięknie rósł do chwili kiedy zaczął się piec > klapnął
Upiekłam do końca i jeszcze ciepły kroiłam > z ciekawości
Robiłam z połowy produktów > przewidziane było 0.5 l wody , ale jak będę następnym razem robiła to chyba wystarczy 0.4 l
jak myślicie
Mój chlebek wygląda tak
http://i35.tinypic.com/2ltosbp.jpg
Przepis na chlebek znajdziecie tu http://www.smaczny.pl/forum/Chleb-Wielo ... t7981.html
Zdjęcie jest za duże i rozbija stronę forum. Zmieniłam na link. Nalewka
Ciasto tak jak napisała podająca przepis było rzadkie, ale jak na automat za rzadkie > chlebek pięknie rósł do chwili kiedy zaczął się piec > klapnął

Upiekłam do końca i jeszcze ciepły kroiłam > z ciekawości

Robiłam z połowy produktów > przewidziane było 0.5 l wody , ale jak będę następnym razem robiła to chyba wystarczy 0.4 l

Mój chlebek wygląda tak
http://i35.tinypic.com/2ltosbp.jpg
Przepis na chlebek znajdziecie tu http://www.smaczny.pl/forum/Chleb-Wielo ... t7981.html
Zdjęcie jest za duże i rozbija stronę forum. Zmieniłam na link. Nalewka
-
Axela,żeby piec bez foremki,trzeba nabrać dość dużej wprawy.Ja nie wiem, jak to się dzieje,ale u mnie czasami chleb się rozlewa, a czasami nie.Chyba zależy to od składu danego wypieku.
Kasiu,każdy ma z reguły inną mąkę. Jeżeli używamy mąki tego samego producenta, to możemy się spodziewać podobnego efektu. Jeżeli nie , to mogą to być zupełnie inne wypieki. Dlatego może osoba, która podała przepis, piekła wg niego chleb z pełnym powodzeniem, a Tobie wydaje się za rzadki 8)
No i pieczywo z automatu wychodzi trochę ,gliniaste'.
Na zdjęciu chlebek wygląda ładnie

Kasiu,każdy ma z reguły inną mąkę. Jeżeli używamy mąki tego samego producenta, to możemy się spodziewać podobnego efektu. Jeżeli nie , to mogą to być zupełnie inne wypieki. Dlatego może osoba, która podała przepis, piekła wg niego chleb z pełnym powodzeniem, a Tobie wydaje się za rzadki 8)
No i pieczywo z automatu wychodzi trochę ,gliniaste'.
Na zdjęciu chlebek wygląda ładnie

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
A w mojej kuchni dalej na pierwszym miejscu dynia
Naprawdę zachwyca mnie to warzywo - kolorem, wyglądem,smakiem.
Dzisiaj robiłam dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirową nutą.
Imbir bardzo dobrze się komponuje z dynią i świetnie smakowo ją uzupełnia.
Przepis pochodzi z programu, Słodki drań'.
Składniki:
75 dkg dyni pokrojonej w kawałki
3 pomarańcze
50 dkg cukru
sok z 1 cytryny
3 cm kawałek imbiru
Ugotować syrop z 1 szkl. wody i cukru/odjąć 2 łyżki/. włożyć dynię i wolniutko gotować.
Pomarańcze sparzyć, obrać cieniutko ze skórki. Z 2 łyżek cukru i pól szkl. wody ugotować syrop, skórkę pokroić w cieniutkie paseczki i gotować w syropie.
W tym czasie obrać pomarańcze z białego,podzielić na cząstki i wrzucić do gotującej się dyni.Gotować razem 15-20min. Wszystko zmiksować blenderem. Dodać skórkę, starty imbir i sok z cytryny. Gotować wszystko na wolnym ogniu aż będzie gęste.

Dżem ma niesamowicie słoneczny kolor i pięknie pachnie.Jest naprawdę pyszny.Był jeszcze jeden słoik,ale zjedliśmy z M. cieplutki

Dzisiaj robiłam dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirową nutą.
Imbir bardzo dobrze się komponuje z dynią i świetnie smakowo ją uzupełnia.
Przepis pochodzi z programu, Słodki drań'.
Składniki:
75 dkg dyni pokrojonej w kawałki
3 pomarańcze
50 dkg cukru
sok z 1 cytryny
3 cm kawałek imbiru
Ugotować syrop z 1 szkl. wody i cukru/odjąć 2 łyżki/. włożyć dynię i wolniutko gotować.
Pomarańcze sparzyć, obrać cieniutko ze skórki. Z 2 łyżek cukru i pól szkl. wody ugotować syrop, skórkę pokroić w cieniutkie paseczki i gotować w syropie.
W tym czasie obrać pomarańcze z białego,podzielić na cząstki i wrzucić do gotującej się dyni.Gotować razem 15-20min. Wszystko zmiksować blenderem. Dodać skórkę, starty imbir i sok z cytryny. Gotować wszystko na wolnym ogniu aż będzie gęste.

Dżem ma niesamowicie słoneczny kolor i pięknie pachnie.Jest naprawdę pyszny.Był jeszcze jeden słoik,ale zjedliśmy z M. cieplutki

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Asiu, ja też nie mam słoików i ciągle znoszę skądś nowe
Cynthia - w niczym nie obtaczasz. Wykładasz na gorący tłuszcz przygotowaną masę i smażysz jak placuszki.Smacznego :P

Cynthia - w niczym nie obtaczasz. Wykładasz na gorący tłuszcz przygotowaną masę i smażysz jak placuszki.Smacznego :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki