Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelino, chciałam cię zapytać o sosnę himalajską. Stałam się dziś jej posiadaczką (bardzo mi się spodobała, gdy kilka miesięcy temu zobaczyłam ją poraz pierwszy w twoim ogrodzie). To małe drzewko, ma ok 40 cm wysokości. Chciałabym żeby od początku przyjmowała ładny kształt. Czy moge jej uszczykiwać wiosną nowe przyrosty od samego początku, czy tez lepiej poczekać aż urośnie np. do 150 cm i wtedy zacząć ją zagęszczać? W jakiej odległości od płotu radzisz ją posadzić?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewelino, Toskania jest rzeczywiście wyjątkowa...Tam każdy zakątek ma urok, każde miasteczko i każda uliczka, wszędzie jest po prostu pięknie. Zabytki i krajobrazy, muzea i smakowite jedzenie, wszystko jest doskonałe. Czy może przywiozłaś coś ze słynnej toskańskiej terrakoty do swojego ogrodu ?
Pięknie ozdabiasz swój dom i otoczenie. Co robisz potem z tymi wrzosami, przesadzasz je do ogrodu czy usychają przez zimę?
Rudbekie o tej porze roku poprawiają humor. Ale one już są w moim ogrodzie, a na ismenę się skuszę...!
Czy "akcja sekator" polegała na przycinaniu krzewów o tej porze roku? Czy po prostu wyrywałaś chwasty?
Twój "ucywilizowany gąszcz" to wzór do naśladowania.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Dziękuję Wam za miłe słowa :)
Daisy pisze: Masz piękną fuksję, czy on rośnie w gruncie, czy zdołowałaś donicę?

Zazdraszczam Sundavilli, moja nawet przeżyła zimę, ale ciągle jest mała, nie wiem co źle robię :? Możesz napisać jak się nią opiekujesz?
- Fuksja to tegoroczny nabytek - dostałam małe , ukorzenione sadzoneczki. Rośnie w donicy. Mam nadzieję ,że przetrwa zimę w chłodnym garażu na oknie, bo ma cudne kwiatki i było by mi żal , gdyby zmarniała...

-Sundavilli nie udało mi się dotąd przezimować ( a próbowałam już dwukrotnie) :( Tak więc traktuję ją jako roślinę jednoroczną i co roku wiosna kupuję kilka ładnie rozgałęzionych sadzonek. Warto, bo kwitną piękni

MałaRybka pisze:Ewelino, chciałam cię zapytać o sosnę himalajską. Stałam się dziś jej posiadaczką (bardzo mi się spodobała, gdy kilka miesięcy temu zobaczyłam ją poraz pierwszy w twoim ogrodzie). To małe drzewko, ma ok 40 cm wysokości. Chciałabym żeby od początku przyjmowała ładny kształt. Czy moge jej uszczykiwać wiosną nowe przyrosty od samego początku, czy tez lepiej poczekać aż urośnie np. do 150 cm i wtedy zacząć ją zagęszczać? W jakiej odległości od płotu radzisz ją posadzić?
- Sosna Himalajska przyrasta dość szybko i będzie docelowo wielkim drzewem (moja po chyba 8 latach ma ok.4 m wysokości i 3m. średnicy, a też była posadzona jako niewielkie drzewko ), musi więc mieć od razu sporo miejsca wokół siebie. Powinna być posadzona na wyeksponowanym stanowisku. U mnie rośnie ok.2m.od płotu.I już go prawie dotyka ! Oczywiście , dla zagęszczenia warto uszczykiwać jej przyrosty (w połowie długości), jednak poczekałabym z tym co najmniej jeden sezon.Niech się u Ciebie zaaklimatyzuje. Sama wtedy ocenisz , jak długie są jej przyrosty.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
x-d-a

Post »

Ewelinko, pooglądałam fotki z Toskanii i stanął mi przed oczami mój króciutki majowy wypad w te rejony Włoch. Pięknie tam jest o każdej porze roku i w każdym miejscu :!:
A Twój ogród jest tak nieskazitelny, jakby w czasie Twojej nieobecności tuzin ogrodników pracowało w nim dzień (i noc!).
Zdążyłaś nawet zmienić dekoracje i pięknie wyeksponować wrzosy :lol:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

dala pisze:Ewelinko, pooglądałam fotki z Toskanii i stanął mi przed oczami mój króciutki majowy wypad w te rejony Włoch. Pięknie tam jest o każdej porze roku i w każdym miejscu :!:
A Twój ogród jest tak nieskazitelny, jakby w czasie Twojej nieobecności tuzin ogrodników pracowało w nim dzień (i noc!).
Zdążyłaś nawet zmienić dekoracje i pięknie wyeksponować wrzosy :lol:
Dalu, nie było tuzina ogrodników...jak pisałam wyżej , ogród pozostawiłam pod opieką córki i zięcia , ale oni sami zalatani i nie bardzo przyzwyczajeni do prac ogrodowych ...Córka jednak podlewała dzielnie rośliny w donicach , a zięć kosił trawnik co tydzień. To tyle. Reszta... musiała sobie radzić sama i dlatego sporo pracy kosztowało mnie ucywilizowanie dżungli , która zastałam po powrocie.Na szczęście mam automatyczne nawadnianie.
Tamaryszek pisze: Czy może przywiozłaś coś ze słynnej toskańskiej terrakoty do swojego ogrodu ?
Pięknie ozdabiasz swój dom i otoczenie. Co robisz potem z tymi wrzosami, przesadzasz je do ogrodu czy usychają przez zimę?
Czy "akcja sekator" polegała na przycinaniu krzewów o tej porze roku? Czy po prostu wyrywałaś chwasty?
Twój "ucywilizowany gąszcz" to wzór do naśladowania.
Mam już w domu ceramikę z Toskanii , Sycylii i Korsyki, więc tym razem starałam się być rozsądna. Przywiozłam jedynie małe dzbanuszki do oliwy i octu balsamicznego,oraz miseczki do oliwek, jako dopełnienie zastawy stołowej przy serwowaniu sałat.

Wrzosów nie przesadzam do ogrodu - już nie mam miejsca...Stoją tak przez zimę , a gdy zaczynają szpecić zamiast zdobić - wyrzucam. Co do "akcji sekator" - polegała na wycinaniu i przycinaniu wszystkiego, co wyrosło za duże, zasłoniło okna czy bramę do garażu ( winobluszcz) , za bardzo rozbuchało się na rabatkach.Pędy bluszczy, winorośli, bylin niektórych. Krzewy nie - te obcinam wiosną. Poogławiałam też róże i inne kwiaty, zmieniłam nasadzenia w niektórych donicach na prezentowane wyżej wrzosy, wygrabiłam i wymiotłam liście i igły , które już opadają... Ufff !!!Sporo było tych śmieci.
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam! Ale się cieszymy, że już jesteś ;:114 !
Jeszcze nie poczytałam co u Ciebie - nadrobię wieczorem!
pozdrawiam serdecznie!
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Witaj Ewelino :lol: Twój ogród rzeczywiście wygląda tak, jakby sztab ludzi w nim pracował !
Ale nie ma powodu, by nie wierzyć Twoim słowom! Wniosek płynie stąd tyko taki....perfekcyjnie zadbany trawnik
i dobrze zakomponowane rabaty to klucz do posiadania ogrodu doskonałego! Też nad tym pracuję od lat i nie wychodzi...
Trzeba poszukać innego klucza...:lol:Tak, czy siak dobrze, że jesteś! :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Vita? No proszę , a to niespodzianka :) Nadal nie rozumiem , o co tu chodzi , ale cieszę się , że jesteś :) :) :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Pozwolę sobie teraz na małą retrospekcję - "bo mnie jest szkoda lata..." , a chyba jeszcze nie pokazywałam kupionej za sprawą Hanki (podkusiła, podała namiary na producenta) PEONII CHIŃSKIEJ o wdzięcznej nazwie : "EWELINA" :) :) :)

A więc kupiłam , posadziłam i zakwitła tak :

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Bardzo mi się podobają jej białe , duże kwiaty z wyraźnymi , żółtymi pylnikami.To późna piwonia - kwitnie dopiero w VII , a zakwitła akurat na moje urodziny :) A skoro tak kwitła w pierwszym roku, to mam nadzieję ,że ładnie przezimuje i w następnym sezonie będzie jeszcze piękniejsza ! Hej ! - Dziękuję Ci Haniu :)
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Witaj Ewelinko,
przepiękna ta piwonia. Miałam na nią wiosną chrapkę, ale obawiałam się, że nie będzie tak ładna jak w ofercie, no cóż... jest jeszcze ładniejsza :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

O! Dzięki, dzięki...piwonie to coś co lubię...najbardziej!!! Eweliny poszukuję już jakiś czas....może ją wreszcie dopadnę
tej wiosny? Bardzo bym chciała, śliczna! :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Właściwie , skoro już cofnęłam się do ciepłych, letnich dni - pokażę Wam jeszcze koleżanki tej białej piwonii , czyli inne odmiany tej zacnej byliny rosnące w moim ogrodzie , a kwitnące od końca maja do czerwca :

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Przyjemnie popatrzeć na peonie, zapachniało początkiem lata ... Zaskoczyła mnie peonia Ewelina, jest piękna i dodatkowy atut, to pora kwitnienia.
Często do Ciebie zaglądam, po cichutku popatrzę i znikam.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Bywanie w twoim ogrodzie to czysta przyjemność :D Jestem tu chyba każdego dnia... :wink:
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Piękne piwonie. Znasz może ich nazwy? :)

Moja Ewelina zakupiona wisną tak zakwitła:
Obrazek

Pozdrawiam
--
Beata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”