Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Axela. brawo. super ;:50

DZiewczyny. tak się cieszę. że tchnęłam w Was ducha piekarniczego ;:31

Chleba z własnego wypieku nie wolno wkładać do foliowych toreb :!: Jest bez polepszaczy. więc zaraz wejdzie na niego pleśń.
Tylko w papierowych torbach lub w bawełnianych woreczkach lub owinięty w lniane lub bawełniane ściereczki :D

Ale mam przez Was dobry dzień.Koleżanki w redakcji się patrzą. co ja taka rozanielona jestem ;:118
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

Anaka to zaraża jeszcze bardziej jak storczyki :) wiadomo kwiatami się nie najem :lol: a taki chlebek to się ma ochotę jeść codziennie...
dobre zwyczaje żywieniowe trzeba utrwalać no i Polską tradycję domowego chlebusia :)
pyszności :) ;:97
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawda :P
A że smaczniutki jest to nie da się przestać go jeść ;:112
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A że zimą się tłuszczyk pięknie odkłada to nie da się nie przytyć. :wink:
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tak Basiu ;:109
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

O ludzie Dziewczyny bo ja w ciazy jestem i jem jak smok a moj zakwas pracuje Aniu i chlebek piec będę. Mam tylko pytanie; czy jak dzisiaj dokarmialam zakwas po raz trzeci o 12 tej to mam czekac 12 godzi co potem? moge juz wyrabiac chlebek? I czy pracujacy zakwas trzeba co jakis czas mieszac? Przepraszam za takie dziwne pytania.....
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

gratuluje przede wszystkim brzuszka :)
wydaje mi się że jutro możesz już rano piec chlebek a mieszać nie trzeba tylko przy okazji podkarmiania, a tak niech sobie pracuje.
planując chlebek pamiętaj że może długo rosnąć ja zaplanowałam upiec na 18 (4-5godz wyrastania) a ostatecznie upiekłam o 23.00 bo dopiero wtedy wyrosło :)
życzę powodzenia jutro rano też będę piekła :)
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p

Post »

Dziekuje :)
Ja jutro rano nie dam rady tylko tak kolo poludnia bo kolezanka sie zapowiedziala z rana i boje sie, ze sie niewyrobie :lol: :lol:
Kuuurcze juz sie niemoge doczekac.
NL16
Storczyki moni
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p

Post »

Anaka pisze:

Przepis
, z którego piekłam ostatni chleb żytni na zakwasie żytnim

500 gr zakwasu żytniego
500 gr mąki żytniej razowej
400 ml ciepłej wody
łyżka soli /sól dajemy na końcu po wymieszaniu wszystkich składników/

Wymieszać mąkę, zakwas i wodę/ wodę dawać ostrożnie/. Dodać sól- wymieszać.
Odstawić na minimum 3-4 godz. w ciepłe miejsce przykryty ściereczką lub folią spożywczą, żeby wierzch nie wysychał / lub do piekarnika nagrzanego do temp. 30-40 st/.

Piekarnika nagrzać do 240 st. i włożyć chleb. Piec 10 min, i obniżyć temp. do 200 st. Piec dalej jeszcze 35-40 min.Wyjąć z formy na kratkę i ostudzić.

Ten ostatni chlebek wyrastał w wiklinowym koszyku obficie wysypanym mąką. Potem piekłam go na blasze na papierze do pieczenia.
I jeszcze jedno pytanko :oops: czy moge uzyc do pieczenia tgo chleba maki z ktorej zrobilam zakwas? oraz czy moge zastapic te zytnia razowa np pszenna? Czy na pszenny jest jakis inny przepis :oops: :roll: ? Przepraszam...
NL16
Storczyki moni
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oprócz dokarmiania dobrze est zamieszać zakwas codziennie. Jeżeli nie pieczesz w danym dniu chleba to się nie martw. Mieszaj zakwas dwa razy dziennie i wszystko :D
Z reguły piecze się z tej samej mąki co zakwas. Chyba.że chleb mieszany - też można na zakwasie żytnim. Przepis na zakwas pszenny jest w tym wątku - trzeba uważniej przeczytać :lol:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p

Post »

Tak , tak odkrylam wczesniej przepis na zakwas pszenny i mam go w swoim kajeciku. Chodzilo mi o przepis na chleb pszenny na zakwasie zytnim :roll: :) namieszalam w ostatnim poscie chyba....
Dziekuje Aniu ;:97

Kupilam juz make i jeszcze "cus" taki maly niepozorny przyrzadzik plastikowy jaki miala ta babeczka na filmiku bo mysle ze to ciasto bedzie sie lepic mi do stolu a to moze byc pomocne.
NL16
Storczyki moni
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

chlebek pszenny na zakwasie żytnim już w formie :) zostawiłam na 2.5godz wyrósł ładnie, odgazowałam i włożyłam do foremki posypałam pestkami dyni i słonecznika. czy jak zostawie do jutra do rośnięcia to się nic nie stanie? trochę boję się zostawić na 10godz w cieple ale boję się też włożyć do lodówki .... mam nadzieję że do rana nie wyjdzie mi z foremki :P
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni, koniecznie pokaż ten ,przyrządzik', - wstaw zdjęcie, bo ja szukam czegoś takiego :D
Rób na żytnim.W końcu to też zakwas :P

Axela, nie powinien ,wyjść".Jeżeli trochę opadnie, to najpierw włożysz go do podrośnięcia, a dopiero później upieczesz :lol:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
lvlidnight
200p
200p
Od: 28 paź 2008, o 19:16

Post »

Anaka pisze:Moni, koniecznie pokaż ten ,przyrządzik', - wstaw zdjęcie, bo ja szukam czegoś takiego :D
Tak, tak pokazuj :lol: Jak Ania oceni pozytywnie, będziemy Cię męczyć (abyś kupiła więcej) :roll:
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

chlebek miałam robić jutro ale jak zobaczyłam że mój zakwas wyszedł ze słoika to przyśpieszyłam tempo i zagniotłam chlebek dziś a nie widzi mi się piec o 1.00 w nocy...
dzięki za pocieszenie :)
dobrej nocy życzę :)
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”