Moja domowa piekarnia - AnaKa
- Kasia.N
- 1000p
- Posty: 1214
- Od: 10 cze 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pomorze
Kasiu, stąd ----> http://www.chleb.info.pl/index.php?id=47FIGA pisze:Kasiu z jakiego przepisu korzystałaś > piekąc ten chlebek z siemieniem i słonecznikiem
Tylko ja piekłam w naczyniu rzymskim, wygodniej bo w nim wyrastał i potem do piekarnika. No i czas pieczenia się trochę zmienił, wiec po prostu obserwowałam, jak zbrązowiał to wyjęłam.
Tylko to ciasto wyszło mi strasznie klejące, a że pierwszy raz piekłam na zakwasie i nie wiedziałam czy dodać np mąki czy może takie ma być, to tak zostawiłam i myślałam, że nic z tego nie będzie, ale nawet ładnie wyrósł i b. smaczny jest

Basiu, dziękuję


Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Asiu, piękny
Ja nie ma garnka rzymskiego, a trzeba w końcu w nim spróbować
Kasiu, w garnku też inaczej się piecze, niż w maszynie, czy samym piekarniku
Cynthia, bardzo mi miło, że mnie odwiedziłaś. Zapraszam
:P


Kasiu, w garnku też inaczej się piecze, niż w maszynie, czy samym piekarniku

Cynthia, bardzo mi miło, że mnie odwiedziłaś. Zapraszam
:P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
A to mój dzisiejszy chlebek - z mąki graham i orkiszowej
Chleb graham to pieczywo pszenne, z mąki typ przeważnie 1850. To nie do końca mąka razowa, bo ziarna pszenicy poddawane są specyficznemu procesowi przemiału.
Do tej mąki dodałam trochę orkiszowej, też pszennej. No i zakwas pszenny gra tu główną rolę.
Czyli:
300 gram zakwasu pszennego
30 dkg mąki graham
15 dkg mąki orkiszowej
250 g wody
16 g soli
Wszystkie składniki połączyłam i zagniotłam ciasto. Wyrabiałam je ok. 15 minut.
Odstawiłam na pół godziny i ponownie wyrabiałam przez jakieś 10 minut.
Ciasto włożyłam do formy i wstawiłam do piekarnika wcześniej nagrzanego w temp. 50 stopni i wyłączonego.
Chlebek wyrastał prawie 4 godziny

Potem piekłam go przez 15 min. w temp. 220 stopni, wypuściłam parę i dalej piekłam w temp.180 stopni aż będzie rumiany - ok.40 min.



Chleb graham to pieczywo pszenne, z mąki typ przeważnie 1850. To nie do końca mąka razowa, bo ziarna pszenicy poddawane są specyficznemu procesowi przemiału.
Do tej mąki dodałam trochę orkiszowej, też pszennej. No i zakwas pszenny gra tu główną rolę.
Czyli:
300 gram zakwasu pszennego
30 dkg mąki graham
15 dkg mąki orkiszowej
250 g wody
16 g soli
Wszystkie składniki połączyłam i zagniotłam ciasto. Wyrabiałam je ok. 15 minut.
Odstawiłam na pół godziny i ponownie wyrabiałam przez jakieś 10 minut.
Ciasto włożyłam do formy i wstawiłam do piekarnika wcześniej nagrzanego w temp. 50 stopni i wyłączonego.
Chlebek wyrastał prawie 4 godziny

Potem piekłam go przez 15 min. w temp. 220 stopni, wypuściłam parę i dalej piekłam w temp.180 stopni aż będzie rumiany - ok.40 min.


Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Dzięki Kasiu :P
Możecie mi powiedzieć > czy w tym przepisie wystąpił błąd
czy też tak się robi
Chodzi mi o to że jest i zakwas i drożdże > no i ile to może być ta połowa opakowania czosnku
http://www.gotujmy.pl/czosnkowy-chleb-z ... 47574.html
Możecie mi powiedzieć > czy w tym przepisie wystąpił błąd


Chodzi mi o to że jest i zakwas i drożdże > no i ile to może być ta połowa opakowania czosnku

http://www.gotujmy.pl/czosnkowy-chleb-z ... 47574.html
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Kasiu, jeszcze do tego przepisu nie zajrzałam, ale oczywiście,że może być i zakwas i drożdże. Przez dodanie drożdży chleb szybciej wyrasta. Albo jak zakwas jest młody, a więc niezbyt silny, to drożdże go wzmacniają
Sama czasami używam drożdży- 1 łyżeczka plus zakwas - jak chcę,żeby szybciej chleb mi wyrósł.

Sama czasami używam drożdży- 1 łyżeczka plus zakwas - jak chcę,żeby szybciej chleb mi wyrósł.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2622
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Basiu, ja lubię bardzo to robić :P Poza tym lubię przeżyć każdy dzień ciekawie,wyjątkowo
Marzenko, cudne chlebusie

Marzenko, cudne chlebusie

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- lvlidnight
- 200p
- Posty: 205
- Od: 28 paź 2008, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Ivlonika, fajnie,że mnie odwiedzasz
Jak Ci już zapachnie chlebkiem, to będziesz ciągle go piekła
Tylko masz rację,że trzeba o tym najpierw trochę poczytać. Niektórzy chcą to robić ,na żywioł' i szybko się zniechęcają. Do pieczenia chleba potrzeba cierpliwości i serca

Jak Ci już zapachnie chlebkiem, to będziesz ciągle go piekła

Tylko masz rację,że trzeba o tym najpierw trochę poczytać. Niektórzy chcą to robić ,na żywioł' i szybko się zniechęcają. Do pieczenia chleba potrzeba cierpliwości i serca

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki