jak są zaschnięte na końcach, to tak. jak storczyki odżyją, puszczą nowe pędy. po przesadzeniu postaw je w widnym miejscu, najlepiej na oknie, podlewaj gdy przeschną. powinny dojść do siebie, a jak się zaaklimatyzują, powinny kwitnąć. a te Phalaenopsis są bardzo duże? bo pędy na 1 m to ogromne.ksiegowa pisze:Czy mam obciąć pędy one mają ok 1 m.
Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
A w jakim stanie są korzenie? Korzenie są bardzo ważne. Co do pędów, rośliny zwykle same decydują, co z nimi zrobić, ale ja bym je obcięła, zwłaszcza, że te rośliny wyglądają na osłabione. Kiedyś jeszcze mogą puścić następne pędy.
A wczoraj znalazłam na następnym Phalaenopsisie malutki pędzik. Nowe pędy puszczają na razie 2 Phalaenopsis i 2 Vandy (ale żółta na pewno zrzuci). Olbrzymi żółty w kropki Phalaenopsis od lutego kwitnie na jednym pędzie, a za jakiś czas będzie mieć pąki na drugim. Dzisiaj wszystkie Phalaenopsis podlałam wodą z nawozem, może pojawi się więcej pędzików. Byłabym bardzo szczesliwa, gdyby pojawiły się też na botanicznych.
Niestety, w tym roku ma nie być wystawy. Nie wiem, dlaczego. Byłam już 8 razy na wystawach i jakoś zawsze były. Małe i skromne, ale lepsze to niż nic. A w tym roku nie ma wcale. Strasznie bym chciała pojechać na tą do Krakowa (będzie za tydzień), ale to jest tak daleko... Ale chciałabym tam być. Zwłaszcza, że kupowanie na wystawie jest dużo bardziej ekscytujące niż w internecie, bo mogę oglądać, wybierać, a w internecie niestety nie.Witaj Dusiu,wiem,że jesteś dobrze poinformowana o wystawach.Czy w październiku będzie wystawa storczyków w Sosnowcu?
A wczoraj znalazłam na następnym Phalaenopsisie malutki pędzik. Nowe pędy puszczają na razie 2 Phalaenopsis i 2 Vandy (ale żółta na pewno zrzuci). Olbrzymi żółty w kropki Phalaenopsis od lutego kwitnie na jednym pędzie, a za jakiś czas będzie mieć pąki na drugim. Dzisiaj wszystkie Phalaenopsis podlałam wodą z nawozem, może pojawi się więcej pędzików. Byłabym bardzo szczesliwa, gdyby pojawiły się też na botanicznych.
- Storczykowa
- Storczykowa
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gratuluję szczególnie vandy
Jak się mieszka w pipidówie to na żadną taką okazje nie można liczyć.
Gdy w kwiaciarniach pytam o vandy to sprzedawczynie tylko na mnie oczy wybałuszają

Jak się mieszka w pipidówie to na żadną taką okazje nie można liczyć.
Gdy w kwiaciarniach pytam o vandy to sprzedawczynie tylko na mnie oczy wybałuszają

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
No no, ale zakupy! 
To ja się muszę zapytać ile dałaś za tą vandę, bo u mnie w LM nie chcieli przecenić poniżej 100zł w stanie 3 razy gorszym niż ta Twoja- i tak wisiała parę miesięcy bez podlewania aż liście je poodpadały i zmarniała do cna. Cena wyjściowa była coś ponad 160zł.
Aha, podoba mi się strasznie taki seledynowy Pink Panther jaki masz Ty i Agata!
Mój właśnie puszcza nowy pędzik i przedłuża 2 stare- ciekawe jak będa wybarwione kwiaty, fajnie jakby się trafiło trochę takich i trochę tych tradycyjnych różowych 

To ja się muszę zapytać ile dałaś za tą vandę, bo u mnie w LM nie chcieli przecenić poniżej 100zł w stanie 3 razy gorszym niż ta Twoja- i tak wisiała parę miesięcy bez podlewania aż liście je poodpadały i zmarniała do cna. Cena wyjściowa była coś ponad 160zł.
Aha, podoba mi się strasznie taki seledynowy Pink Panther jaki masz Ty i Agata!

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Dusia, ja mam jeszcze pytanie na temat tych Twoich storczyków z plamami na listkach- czy po moczeniu w biosepcie zniknęły, przestały się pojawiać? Jak się teraz mają te storczyki, separujesz je jeszcze?
Pozdrawiam, Agnieszka