Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Post »

Mona :D -bukszpaniki ciąć . Tylko jak malutkie -to wiadomo- delikatnie. Coś w rodzaju "przycięcia końcówek" :wink:
Bukszpan tnie się w marcu ,czerwcu i we wrześniu. Każde przystrzyżenie spowoduje ,że będzie się zagęszczał.
Tego mojego zaczęłam formować w kulę jak miał około 50 cm.

A słoneczniki takie się wysiewa pod koniec kwietnia . No i lubią słońce ,którego wszak u Ciebie dostatek :P

Bardzo dziękuję za tak miłe słowa o ogródku :roll:
Magda.
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p
Od: 31 sie 2009, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dzięki, Magdo, za poradę w kwestii bukszpanu - chyba tak właśnie zrobię, na ryzyko - trudno, i tak go zabrac muszę z tamtego miejsca, które idzie pod pług i sadek. z bukszpanami nie mam żadnego doświadczenia - myślałam, że może wymaga zabiegów jak przy przesadzaniu większych drzew, wiesz, z tych w rodzaju "wykopac rowek , nasypac piachu, w następnym roku dołek pogłębic, znowu wsypac piach, a jak wytworzy mnóstwo młodych korzonków, to wezwac ciężki sprzęt i wielu fachowców" :D

a tak poważnie, to zatrudnię męża i niech kopie. a potem chyba zacznę strzyc - Twoja kulka taka idealna i gęsta, pozazdrościc...
no i odkryłam u Ciebie moją ukochaną pnącą różyczkę - wspomnienie dziecinnych lat i wakacji spędzanych u babci, w domku z ogródkiem, gdy sama mieszkałam w centrum Warszawy, w bloku, na 10 piętrze...
magdala pisze: New Dawn na jabłoni
Obrazek
Magda.
śliczne te Twoje ogrodowo - jesienne widoczki, a słonecznik pełny wprost zabójczy
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

piękna ta róża. ja z różami jestem lebiega, a w tym roku pokusiłam się o różyczki takie małe, rozłożyste. co wycięłam główkę po przekwitnięciu - wyrosła mi gruba, długa (dwukrotnie dłuższa) gałąź - taka mutacja.

na razie róż się boję ale chętnie taką pnącą pachnącą bym zaryzykowała za rok.
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

te słoneczka u Ciebie są rewelacyjne :lol: . Bukszpanowa kula zachwyca mnie od dawna, nie pamiętam tylko ile ona ma lat? Tyle co ogród czy jest młodsza? Jesienne widoki piękne :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Piszesz o formowaniu bukszpanu od 50 cm, a moje rosną ....wiele lat i tyle nie mają. Są różne odmiany bukszpanu?
O różnym tempie wzrostu? Jak sądzisz :?: Kula jest idealna, nie wiem, czemu marudzisz :roll: :roll:
Czy Twoja pnąca róża jest narażona na zimne wiatry, czy jest okrywana na zimę?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Magduś... pomarańczowe kosmosy możesz mieć :wink: tylko one nie są takie pierzaste, jak te Twoje... zresztą były u mnie na zdjęciach :roll:
Jeśli tylko masz chęć, pisz adres na pw :D
Ech, te kosmosy :roll: dziś synek zebrał mi nasionka na spacerze (na nieużytkach rosły, nie myślcie sobie :wink: ), wpakowałam je do pustego woreczka po chusteczkach... no i nie ma :( woreczek leciutki, musiał wyfrunąć, kiedy coś wyjmowałam z torby... dziecię się zasmuciło wielce... ale już się cieszy, że znów pójdzie zbierać za parę dni :wink:
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

elsi pisze:Piszesz o formowaniu bukszpanu od 50 cm, a moje rosną ....wiele lat i tyle nie mają. Są różne odmiany bukszpanu?
O różnym tempie wzrostu? Jak sądzisz :?: Kula jest idealna, nie wiem, czemu marudzisz :roll: :roll:
Czy Twoja pnąca róża jest narażona na zimne wiatry, czy jest okrywana na zimę?
moment, jeszcze raz - to formować można od 50cm? moje też tyle nie mają! czy to znaczy - nie przycinać????
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

To jakbym ja mojego bukszpanika ciachnęła, miałabym piłeczkę... golfową :;230 :;230 :;230
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

A w przypadku moich ukorzenionych sadzonek nawet pingpongową :;230 :;230
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
magdala

Post »

Agniesia pisze:"wykopac rowek , nasypac piachu, w następnym roku dołek pogłębic, znowu wsypac piach, a jak wytworzy mnóstwo młodych korzonków, to wezwac ciężki sprzęt i wielu fachowców" :D
Agniesia :D Toć ja nawet nie słyszałam o takich fachowych metodach.... :shock:
Ale z bukszpanem uda Ci się - u nas był on jedną z pierwszych roślin przesadzonych na działce,
wtedy byliśmy zupełnymi nowicjuszami i na pewno nie zrobiliśmy tego fachowo...
no i odkryłam u Ciebie moją ukochaną pnącą różyczkę - wspomnienie dziecinnych lat i wakacji spędzanych u babci, w domku z ogródkiem, gdy sama mieszkałam w centrum Warszawy, w bloku, na 10 piętrze...
Szkoda tylko ,że ta różyczka tak szybko opada - mi też bardzo się podoba -jest jak z papieru :D
Agnieszko , czy nigdy nie żałowałaś ,że wyprowadziłaś się z miasta ??
My jesteśmy przed wielką decyzją i teraz opadają mnie różne wątpliwości... :roll:

Co do bukszpanu : u mnie chyba rzeczywiście wyjątkowo szybko rośnie.
Na tym zdjęciu jest "murek" posadzony 3,5 roku temu .
Na lewo rośnie "murek " posadzony rok pózniej-widać różnicę .Kupowałam małe sadzonki
(kilkanaście cm) i cięłam je od początku . Z kulką potrzeba więcej czasu -trzeba "zapuścić"
krzaczek do odpowiedniej wielkości i potem : ciach !!
Obrazek
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

New dawn na jabłoni to moje marzenie, ale zanim ta ja jabonka urośnie, to jeszcze parę lat minie :roll:
magdala

Post »

Dzisiaj mój mąż miał wolny dzień i w końcu mogliśmy troszkę posprzątać jesiennie na działce...

Obrazek

A to ostatni Graham tego sezonu :wink:

Obrazek

Poletko warzywne zostało wyczyszczone i zrobiłam tam taki "żłobek",
podzieliłam szmaragdową funkię (która słabo mi rosła) i wiosną zamiast jednej bedę miała ich tyle :
Obrazek

Przypomniał mi się też sposób rozmnażania krzewów przez zdrewniałe jednoroczne pędy,
można to zrobić właśnie teraz .Kiedyś tak rozmnożyłam Derenia i coś tam jeszcze.
Dzisiaj zrobiłam to z Kaliną ,Hortensją pnącą , Laurowiśnią (tutaj nie jestem pewna efektów) i Irgą.
wycina się 20 -cm kawałki z kilkoma "oczkami" i ...zakopuje do ziemi .
W marcu wygrzebuje się patyczki ,a one powinny mieć korzonki i wtedy można je posadzić :P
Zobaczymy jak wyjdzie...

Obrazek
Agnieś pisze:New dawn na jabłoni to moje marzenie, ale zanim ta ja jabonka urośnie, to jeszcze parę lat minie :roll:
Agnieś :D Rzeczywiście ,moja New Dawn została posadzona przy starej jabłonce ,
Elsi :D -pytałaś czy ją czymś osłaniam - nie robiłam tego nigdy ,tam jest miejsce raczej zaciszne.
Czy coś można zrobic ,żeby płatki tej róży tak szybko nie opadały ?
Czy to po prostu cecha tych kwiatów?
Ech, te kosmosy :roll: dziś synek zebrał mi nasionka na spacerze (na nieużytkach rosły, nie myślcie sobie :wink: ), wpakowałam je do pustego woreczka po chusteczkach... no i nie ma :( woreczek leciutki, musiał wyfrunąć, kiedy coś wyjmowałam z torby... dziecię się zasmuciło wielce... ale już się cieszy, że znów pójdzie zbierać za parę dni :wink:
Gorzatko :D Twoje dzieciaczki naprawdę złapały bakcyla ogrodowego :D
Ale ja też pamiętam ,że jako dziecko zawsze lubiłam coś wysiewać czy sadzić. No i tak zostało .
To te pomarańczowe kosmosy taka rzadkość chyba ? Nigdy nie widziałam .
Tak teraz go sobie wyobraziłam przy moim Przegorzanie i Krwawniku ...hmm
Jeszcze trochę i ja Cię o adresik poproszę :D (to będzie i zwrotny) :P

Mona74 pisze:
elsi pisze:Piszesz o formowaniu bukszpanu od 50 cm, a moje rosną ....wiele lat i tyle nie mają. Są różne odmiany bukszpanu?
O różnym tempie wzrostu?
moment, jeszcze raz - to formować można od 50cm? moje też tyle nie mają! czy to znaczy - nie przycinać????
Mona :D ciąć ,ciąć ! Tylko troszeczkę . Mi po prostu było łatwo utworzyć taką kulę
z 50-centymetrowego krzaka . Po każdym cięciu bukszpany przyrastają .
aha -mój mąż właśnie mi zdradził ,że nawoził bukszpany czym popadło :roll: Na ogół jest to Azofoska,albo
saletra amonowa .Może dlatego tak urosły :wink:
elsi pisze:A w przypadku moich ukorzenionych sadzonek nawet pingpongową :;230 :;230
Elsi :D -proszę : pokuś się o to ! Naprawdę chciałabym zobaczyć takie dzieło sztuki :P
Wyobrazcie sobie -idealnie przystrzyzona trawka i rząd bukszpaników- piłeczek.....

Gohna :D Kulo-bukszpan musi mieć wiele lat ,jest starszy niż nasze "władanie " działką ,juz tam był.
Ja bym go oceniła na jakieś 14 lat.(strzelam...)

Aaa, do "żłobka " dostała się też Żurawka i Rozchodnik purpurowy (bardzo go lubię),
po prawej roślina macierzysta.

Obrazek Obrazek
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobry wieczór Magda
Wiesz, z koleusami jest trudno. Można przechowac je w domu w dobrze oświetlonym miejscu, dbając o stałą wilgotność podłoża, największym problemem jest wysoka temperatura. Nie małem wcześniej na to czasu ani cierpliwości chociaż w tym roku trafiły mi się ciekawe i szkoda byłoby je zmarnować.
Z rozchodnikami może być gorzej gdyż nie zdążą sie przed zimą właściwie ukorzenić, co innego wiosną. Swoje wyprowadziłem właśnie z jednego badylka, choć było to ze sto lat temu Pzdr

Post »

Adam :D Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedz - szkoda tych Coleusów,bo są takie ładne.
Rozchodniki ,mówisz raczej wiosną....Hmm, tak się jakoś rozpędziłam :?
Może zdarzy się jakiś wybryk natury i się ukorzenią??

Magda.
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Witaj Madziuniu! :D
Widzę że wzięłaś się ostro za jesienne porządki, dzielenie i rozsadzanie? Mnie też to czeka jutro, chociaż jesień czuć w powietrzu, ale w ogrodzie mam jeszcze milusio....Co do Anabelle to wszystko w porządku - u mnie też nabrała brązów - ale jeszcze troszkę zanim zrobimy jej cięcie - ja przeważnie robię to w październiku. A co do rozchodników - ja dzielę i rozmnażam zawsze jesienią i jest ok! Wtykaj do ziemii i za dużo się nie przejmuj! :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”