Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agita pisze:Asiu, chyba gdzieś na innym forum czytałam, że philadelphia nie chciała komuś bardzo długo otworzyć pączków- ta osoba myślała, że już się nie otworzą, że uschną w całości na pędzie, potem się ktoś odezwał że ma to samo, a na końcu po długim czasie wszystkim się te pączki pootwierały. Tyle, że te pąki były już spore...
Może i u Ciebie by jeszcze ruszyły..?
Poszukam tej informacji, choć wątpię żebym znalazła, bo zupełnie nie poamiętam gdzie to było i kiedy... :roll:
Agnieszko dzięki za troskę :wink: nie wiem co by było z tych niby paczków ale...ruszyły dwa uśpione oczka poniżej miejsca cięcia :wink: może faktycznie zbyt szybko interweniowałam, ale ten pęd miał już ponad 50 cm, co jak na Philadelphię chyba za dużo :roll: następnym razem pozwolę jej rosnąć jak chce, a będzie ku temu okazja bo drugi pędzik ładnie przyrasta :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

No to fajnie, że coś ruszyło. I w tej sytuacji przyznaję Ci rację- dobrze zrobiłaś :) Zresztą trzeba eksperymentować, co nie? ;)
Gratuluję nowych przyrostów :)

Jeśli się Mambo nie pogniewasz, pokażę Wam jak to wyglądało z tym moim listkiem.
Tak wyglądał 1wszy liść który próbował wyrosnąć z tego z wąską tutką, zakończył wzrost w połowie długości, jest b. wąski i "pognieciony":

Obrazek

Tutka pękła jak się wydostawał ten pognieciony, ale niestety ze strony przeciwnej do tego liścia. Potem zaczął rosnąć następny i momentalnie się wcisnął w to pęknięcie i zaczął wychodzić pod tym starszym liściem z tutką- na tym etapie się przyblokował i nie mógł go dalej rozerwać:

Obrazek

Więc rozcięłam trochę ten stary liść, kalecząc też tego młodego, bo tak był wciśnięty:

Obrazek

Ale przynajmniej ten młody mógł swobodnie rosnąć i obecnie roślina wygląda tak (ten najmłodszy liść to ten błyszczący po lewej):

Obrazek

Ciekawe którędy pójdzie następny... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Baryczko, swojego, o ile dobrze pamiętam też kupiłam w Obi. Twój ma rzeczywiście mniej kropek, ale za to dużo więcej kwiatów i pięknie wygląda. A oto mój w pełni kwitnienia

Obrazek

Nadrobię zaległosci i pokażę choć trochę co słychać u moich storczyków.

Encyclia vittellina i jej ostatnie 3 kwiatki. Wszystko wskazuje na to, że już niedługo wykluje się nowy pęd i w dodatku będzie to mój pierwszy :P

Obrazek

A to już szalejący Phal equestris i jego trzy "korzeniaste" keiki, z których jednemu wyrósł pęd i całkiem niedawno zakwitł. Jakby tego było mało, na przekwitającym pędzie wypuszcza już 4 keiki obok, którego rozwinął się zmutowany kwiatek z 2 warżkami. Mam nadzieję, ze choć trochę widać to na zdjęciach :roll:

Obrazek Obrazek Obrazek

Na koniec Ascocenda ;:91 i jej czwarte kwitnienie w tym roku

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale masz piękną kolekcję. Ascocenda ma niezwykły kolor i tyle razy ci już kwitła... a equestris... ma tyle kwiatów i do tego tak dobrze ukorzenione keiki. ten biały w ciapki i Encyclia też piękne.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ascocenda ma piękny kolorek. Ale już wiem, dlaczego marzy mi się equetris...właśnie dla takiego widoku, cudo :shock:
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Mambo, piękna ;:111 Największe wrażenie zrobiła na mnie Phal. equestris - mnóstwo ma keiki i do tego jeszcze pięknie kwitnie... :shock:
No, i oczywiście Ascocenda, rekordzistka z niej normalnie - medal się należy :lol:
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Mamba, uwielbiam do Ciebie zaglądać :D
Cuda pokazujesz aż oczy bolą, szczególnie gdy patrzę na Encyclia vittellina - przeeepiękny kolorek ;:13

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mambo za taką ucztę dla moich oczu ;:79 ;:79 ;:79 dla Ciebie. Phalaenopsis i Encyclia vittellina ładnie się prezentują :wink: Phal equestris szaleje i ślicznie wygląda w całości, korzenie u keiki ogromne :shock: Śmieszny ten kwiatek z 2 warżkami. :D Ascocenda powaliła mnie na kolana - ;:108 Gratuluję takiego cudeńka ;:77 Ciekawe co sąsiedzi myślą widząc przez okno taką piękność :?:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Ascocenda cudna, żywa i taka soczysta ;:91 ;:91 ;:91 nie mogę na nią się napatrzeć - właściwie ciągle się gapie i ciągle mi mało ;:80 ;:80 ;:80
Uwielbiam wszelkie wandowate ;:8
A phalaenopsisy tez masz boskie szczególnie urzekł mnie Philadelphia z tą obfitością kwitnienia :D
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Mambo Ale slicznosci masz :shock: Gratuluje tak obfitego kwitnienia pomaranczowej krolowej :shock:
A phal. w kropeczki po prostu sliczny :)
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

:shock: :shock: :shock: Ascocenda jest powalająca :!:
a equestris niesamowicie wygląda z tym "żłobkiem" :lol: i ogromną ilością pędów :shock:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Raju,jestem w raju jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie choc 4 mizerne okazy posiadam,ale to co Ty masz Mambo to jest po prostu szok :shock: masz czarodziejską rączkę :D
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Mamba Ascocenda kwitnie czwarty raz z rzędu??? ;:111 ;:111 ;:111
Jak Wy to robicie że u Was kwitną a u mnie nie? hehe..Jest cudowna...
A Phal. equestris niesamowity,ale ma dużo keiki a korzonki długie że hej!
Encylia ma też śliczny kolorek,lubię pomarańczowe kwiatuchy ;:113
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

moja druga też ma być pomarańczowa, ale jaka będzie to się wkrótce okaże :D bardzo bym chciała, żeby była podobna do Twojej :D
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i pochwały ;:32 Ascocenda jest faktycznie królową moich storczyków ;:195 Kupując ją nawet w najmniejszym stopniu nie spodziewałam się, że sprawi mi ona tyle radości :;230
Phal. equestris też mi się wyjątkowo udał ;:10 chociaż jego zapach niezbyt mi się podoba ;:62 ale mi to nie przeszkadza :wink:

AniuL mieszkam na parterze i czasem gdy spoglądam przez okno widzę jak przechodnie podziwiają moje storczyki :lol: Ostatnio nawet, gdy myłam okno, przechodząca pod nim kobieta zagadnęła mnie o uprawę storczyków i pogratulowała kolekcji :heja
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”