Mini, mini kolekcyjka Beaty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agita pisze:Pomysł fajny, maluszki śliczne, ale ja się zastanawiam, czy nie będzie im tam za ciemno z tym pomarańczowym "daszkiem"? Bo będą stały przykryte, tak?

A że vandzi nie rozpoznałam na zdjęciu to aż wstyd, no ale tak się ułozyła do zdjęcia, że listki wydają się być dość szerokie, dziwne tylko, że nie zwróciłam uwagi na gołe korzonki.... :lol:
Agnieszko szklarenka stoi prawie na parapecie, więc na razie światła mają dużo. Na zimę planuję pokrywkę ze szkła.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Beatko, no to przedszkole ma już swoje lokum :)
Pamiętaj o wietrzeniu od czasu do czasu, żeby Ci się jakaś pleśń nie pojawiła.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko, a ja poproszę o instrukcję. Mam tylko jednego storczyka, który kwitł mi przepięknie od czerwca , wtedy go dostałam już kwitnącego na trzech "gałęziach". Jest to różowy phalenopsis i właśnie zrzucił już prawie wszystkie kwiaty. Jedna z gałązek już całkiem uschła (taka najmniejsza), ale reszta wygląda dobrze, liście zdrowe, zielone. Ale co mam teraz z nim zrobić? Trzeba mu coś odciąć, żeby za jakiś czas zakwitł? nawozić go teraz jeszcze??
Wiem, ze stron o hodowli jest milion, ale... wole jak mi ktos jak blondynce (bez urazy) wytłumacz z własnych doświadczeń ;:82
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andzia1 pisze:Beatko, a ja poproszę o instrukcję. Mam tylko jednego storczyka, który kwitł mi przepięknie od czerwca , wtedy go dostałam już kwitnącego na trzech "gałęziach". Jest to różowy phalenopsis i właśnie zrzucił już prawie wszystkie kwiaty. Jedna z gałązek już całkiem uschła (taka najmniejsza), ale reszta wygląda dobrze, liście zdrowe, zielone. Ale co mam teraz z nim zrobić? Trzeba mu coś odciąć, żeby za jakiś czas zakwitł? nawozić go teraz jeszcze??
Wiem, ze stron o hodowli jest milion, ale... wole jak mi ktos jak blondynce (bez urazy) wytłumacz z własnych doświadczeń ;:82
Aniu, suchy pęd obetnij, te dwie jeszcze zielone na razie zostaw, one jeszcze mogą puścić odgałęzienia. Jak zaczną jednak usychać to wtedy chlastaj.

Możesz oczywiście jeszcze go nawozić, 1/4 zalecanej dawki raz w tygodniu. Jak zobaczysz, że korzonki w doniczce robią się srebrzyste, to namocz go z nawozem. Możesz go namoczyć aż po krawędź doniczki. Jak jest ciepło to u mnie wypada namaczanie raz na 7-10 dni.
Woda musi być oczywiście przegotowana i odstana.

Co trzecie podlewanie nie dawaj nawozu, coby się wypłukały nagromadzone w doniczce sole.

Jakby co pytaj nadal.:) Chętnie pomogę.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatrice pisze: Aniu, suchy pęd obetnij, te dwie jeszcze zielone na razie zostaw, one jeszcze mogą puścić odgałęzienia. Jak zaczną jednak usychać to wtedy chlastaj.

Możesz oczywiście jeszcze go nawozić, 1/4 zalecanej dawki raz w tygodniu. Jak zobaczysz, że korzonki w doniczce robią się srebrzyste, to namocz go z nawozem. Możesz go namoczyć aż po krawędź doniczki. Jak jest ciepło to u mnie wypada namaczanie raz na 7-10 dni.
Woda musi być oczywiście przegotowana i odstana.

Co trzecie podlewanie nie dawaj nawozu, coby się wypłukały nagromadzone w doniczce sole.

Jakby co pytaj nadal.:) Chętnie pomogę.
Ależ ja jestem profan jednak... woda owszem odstana, ale nigdy nie przegotowana :cry: no i nawożenie też za rzadko.. pewnie dlatego już zrzucił kwiaty :cry: ech... kupie sobie "za karę" nowego w innym kolorze i będę o niego dbać jak należy.
Bardzo dziękuję za pomoc, będe tu po nią wracać... ;:97
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

To ja przy okazji też zapytam-co znaczy uciąc przekwitły pęd po pierwszym śpiącym oczku?Od góry czy od dołu? ;:24 :oops:
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

... że niby za czym trzeba obciąć :?: :?: za śpiącym oczkiem :?: no to ja naprawdę jestem ;:14 ;:182
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odciąć nad śpiącym oczkiem, najbezpieczniej licząc od dołu to nad trzecim ( niektórzy tez tną nad czwartym)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

:oops: :oops: :oops: dzięki!
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Ja obcinam tylko to, co zaschło. Nieważne nad którym oczkiem. Zwykle wypuszczają mi z ostatniego oczka pęd boczny.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wanda pisze:Ja obcinam tylko to, co zaschło. Nieważne nad którym oczkiem. Zwykle wypuszczają mi z ostatniego oczka pęd boczny.
Ja też nie obcinam, ale dziewczyny chciały wiedzieć jak to się robi tak w ogóle :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja po przekwitnięciu zwykle obcinam cały pęd, ale jak ma jeszcze dobre "oczka", to ucinam tylko tą końcówkę, na której były kwiaty.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świetny pomysł z tym pojemnikiem na maluchy, odgapię go chyba. Życzę powodzenia w ich uprawie. :lol:
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beata, nie otwierasz czasem oddziału oiom - u?
Mam dwie takie bidule.... :?
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po 20 latach pracy to mam doświadczenie i dość wrażeń, ale jakby co pacjenta na reanimację jeszcze do siebie mogę wziąć, łóżka wolne mam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”