Agnieszko szklarenka stoi prawie na parapecie, więc na razie światła mają dużo. Na zimę planuję pokrywkę ze szkła.Agita pisze:Pomysł fajny, maluszki śliczne, ale ja się zastanawiam, czy nie będzie im tam za ciemno z tym pomarańczowym "daszkiem"? Bo będą stały przykryte, tak?
A że vandzi nie rozpoznałam na zdjęciu to aż wstyd, no ale tak się ułozyła do zdjęcia, że listki wydają się być dość szerokie, dziwne tylko, że nie zwróciłam uwagi na gołe korzonki....
Mini, mini kolekcyjka Beaty
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beatko, a ja poproszę o instrukcję. Mam tylko jednego storczyka, który kwitł mi przepięknie od czerwca , wtedy go dostałam już kwitnącego na trzech "gałęziach". Jest to różowy phalenopsis i właśnie zrzucił już prawie wszystkie kwiaty. Jedna z gałązek już całkiem uschła (taka najmniejsza), ale reszta wygląda dobrze, liście zdrowe, zielone. Ale co mam teraz z nim zrobić? Trzeba mu coś odciąć, żeby za jakiś czas zakwitł? nawozić go teraz jeszcze??
Wiem, ze stron o hodowli jest milion, ale... wole jak mi ktos jak blondynce (bez urazy) wytłumacz z własnych doświadczeń ;:82
Wiem, ze stron o hodowli jest milion, ale... wole jak mi ktos jak blondynce (bez urazy) wytłumacz z własnych doświadczeń ;:82
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, suchy pęd obetnij, te dwie jeszcze zielone na razie zostaw, one jeszcze mogą puścić odgałęzienia. Jak zaczną jednak usychać to wtedy chlastaj.Andzia1 pisze:Beatko, a ja poproszę o instrukcję. Mam tylko jednego storczyka, który kwitł mi przepięknie od czerwca , wtedy go dostałam już kwitnącego na trzech "gałęziach". Jest to różowy phalenopsis i właśnie zrzucił już prawie wszystkie kwiaty. Jedna z gałązek już całkiem uschła (taka najmniejsza), ale reszta wygląda dobrze, liście zdrowe, zielone. Ale co mam teraz z nim zrobić? Trzeba mu coś odciąć, żeby za jakiś czas zakwitł? nawozić go teraz jeszcze??
Możesz oczywiście jeszcze go nawozić, 1/4 zalecanej dawki raz w tygodniu. Jak zobaczysz, że korzonki w doniczce robią się srebrzyste, to namocz go z nawozem. Możesz go namoczyć aż po krawędź doniczki. Jak jest ciepło to u mnie wypada namaczanie raz na 7-10 dni.
Woda musi być oczywiście przegotowana i odstana.
Co trzecie podlewanie nie dawaj nawozu, coby się wypłukały nagromadzone w doniczce sole.
Jakby co pytaj nadal.

- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
Ależ ja jestem profan jednak... woda owszem odstana, ale nigdy nie przegotowanaBeatrice pisze: Aniu, suchy pęd obetnij, te dwie jeszcze zielone na razie zostaw, one jeszcze mogą puścić odgałęzienia. Jak zaczną jednak usychać to wtedy chlastaj.
Możesz oczywiście jeszcze go nawozić, 1/4 zalecanej dawki raz w tygodniu. Jak zobaczysz, że korzonki w doniczce robią się srebrzyste, to namocz go z nawozem. Możesz go namoczyć aż po krawędź doniczki. Jak jest ciepło to u mnie wypada namaczanie raz na 7-10 dni.
Woda musi być oczywiście przegotowana i odstana.
Co trzecie podlewanie nie dawaj nawozu, coby się wypłukały nagromadzone w doniczce sole.
Jakby co pytaj nadal.Chętnie pomogę.

Bardzo dziękuję za pomoc, będe tu po nią wracać...

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Beata, nie otwierasz czasem oddziału oiom - u?
Mam dwie takie bidule....
Mam dwie takie bidule....

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012