Jak pozbyc sie korzenia ??
Likwidacja korzeni po wyciętym żywopłocie
Jest jakiś oprysk który przyspieszył by gnicie korzeni po wyciętym żywopłocie, żeby nie odbijał? albo jakiś inny sposób na pozbycie się korzeni. 

Jak pozbyc sie korzenia ??
witam
chcialbym uzyskac informacje na temat usuniecia korzenia w jakis sposob chemiczny np. polanie go jakims kwasem itp. nie da rady go wysiac lub wyciagnac bo jest to dosc duzy korzen pomiedzy nagrobkami :/ prosze pomozcie jak go usunąć ??!!

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trochę porad znajdziesz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=323&start=0 oraz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %F1+drzewa
Pozdrawiam Andrzej.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak usunąć stary korzeń?
Witam , mam pytanie czy macie może jakiś skuteczny sposób na usunięcie starego korzenia - po jabłoni , została ścięta wczoraj , miała w obwodzie około 60 cm. Po poprzedniej ściętej w zeszłym roku również pozostał podobny , wykopanie go i wyrwanie zajęło mi ponad 2 dni ciężkiej pracy , korzenie pod ziemią były ogromne , rozgałęzione i poplątane , zryłem ogromny kawał ogrodu w końcu zmuszony zostałem zmuszony do użycia ciągnika. Teraz nie mam takiej możliwości , jednak wiem co mnie czeka dlatego będę wdzięczny za jakąś super wskazówkę - nie liczę na super szybkie pozbycie się jegomościa , ale okres w jakim go chcę usunąć jest również ważny
Pozdrawiam Marek

Łopata i ostra siekiera to typowe rozwiązanie.
Jako leśnik podpowiem inne rozwiązanie - firmy świadczące usługi przy pozyskaniu drewna w lasach posiadają często ciekawy sprzęt: długie liny, bloczki kierunkowe czy ręczne ściągacze linowe tzw. tirfor. Po częściowym podcięciu głównych korzeni reszte można by wykarczować mechanicznie
Ps. Lub 200 g trotylu 8)
Jako leśnik podpowiem inne rozwiązanie - firmy świadczące usługi przy pozyskaniu drewna w lasach posiadają często ciekawy sprzęt: długie liny, bloczki kierunkowe czy ręczne ściągacze linowe tzw. tirfor. Po częściowym podcięciu głównych korzeni reszte można by wykarczować mechanicznie

Ps. Lub 200 g trotylu 8)
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Saletrę amonową kupisz w najbliższym składzie nawozów, ew. w sklepie ogrodniczym. Czego nie wykorzystasz przyda Ci się wiosną do nawożenia azotowego 

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za informację , ta opcja raczej odpada z przyczyn również finansowych , przeczytałem wątki o grzybni i saletrze ,tutaj widzę szansę . Jescze mam jeden pomysł , który wykorzystałem już wcześniej , mianowicie na częściowo spróchniały pień nałożyłem węgiel drzewny , brykiety i podpaliłem. Tliło się bardzo długo , w efekcie wypalił się cały środek a boki było można łatwiej wyrąbać----ale tu mam zdrowy i mokry pieniek , który łatwo się nie poddaŁysy pisze: firmy świadczące usługi przy pozyskaniu drewna w lasach posiadają często ciekawy sprzęt![]()
Ps. Lub 200 g trotylu 8)

- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Przecinak do rąbania drewna, młot kowalski, trochę machania i pnia nie ma 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub