Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1

Hosty
Zablokowany
sylwekw

Post »

Zachęciłeś mnie :-)

Autorem zdjęć jestem jak najbardziej - gdyby było inaczej wyraźnie bym to napisał :-).

Tak więc dwa zdjęcie z arboretum w Bokrijk (Belgia), które głównie pokazuje piękno różaneczników i azalii ale dla funkii też się miejsce u nich znalazło.

W mojej ocenie jakże proste a zarazem jakże eleganckie w swojej prostocie mijesce z funkiami.

(oczywiście żona zaakceptowała zdjęcia do opublikowania :-) )

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Super zdjęcia - hosty prezentują się równie wspaniale jak małżonka ( pozdrowienia ! ). Mam takie same wrażenie - w dużej grupie hosty robią się majestatyczne i niewiarygodnie piękne...
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

iga23 pisze:To ja swoje też dołożę.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zacytowałem ten post, aby ponownie pokazać kompozycję, która warta jest tego, aby dokładniej ją przeanalizować.

Kompozycja z żurawkami zachwyciła mnie - zastanawiałem się nad takim połączeniem, a teraz już jestem do niego przekonany. Takie połączenie dało super pastelową kolorystykę kompozycji, wygląda to jakby nienaturalnie i bajkowo, ale to przecież realny widok.
Zieleń iglaków i host przemieszana kolorowymi plamami żurawek - super efekt. :D
Gratuluję pomysłu. :!:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
małek
50p
50p
Od: 13 maja 2008, o 09:58

Post »

Piękna kompozycja, tylko mam jedną wątpliwość. Mianowicie zauważcie, ze ładnie ona wyglada - teraz, gdy rośliny są jeszcze młode niezbyt rozrośnięte. Za jakieś dwa, trzy lata hosty urosną zasłonią żurawki, iglaczki też nie staną w miejscu i wtedy: albo to nie będzie wyglądało już atrakcyjnie, albo trzeba się będzie zabrać za wysadzanie poniektórych. No chyba, że właśnie o to chodzi, o ciągły "ruch" w ogrodzie.
Na dziś cudo!!!!!!
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Dziękuję bardzo za przychylne słowa. :D

Cieszę się,że mogłam pokazać inne ujęcie host.Są jeszcze młode, a jak urosną to może i cień urośnie.Wiecie jak trudno dostać cień w młodym ogrodzie.Wtedy będą przeprowadzki. :wink:
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kilka ciekawych fotek amerykańskiego forum hostowego 8) ( Garden Web )
Spodobał mi się pomysł na "powyższone" rabaty z bali a kompozycje pojemnikowe pokazane na ostatnim konwencie AHS...cudne :lol:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Witam Wszystkich.Wasze kompozycje host są wspaniałe,mimo że w naszych ogrodach miejsca zawsze brak.przedstawię fotki z arboretum w Wojsławicach.Dla mnie fotka host na tle wody w połączeniu z innymi roslinkami jest rewelacyjna,no ale w naszych ogrodach nie mamy takich przestrzeni.Pozdrawiam Tadeusz
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

PUMKA pisze:Kilka ciekawych fotek amerykańskiego forum hostowego 8) ( Garden Web )
Spodobał mi się pomysł na "powyższone" rabaty z bali a kompozycje pojemnikowe pokazane na ostatnim konwencie AHS...cudne :lol:

Obrazek
Kurczę, to jest genialne! Muszę pomyśleć, czy mam jakiegoś znajomego stolarza :roll:
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Przyznam, że bardzo trafiają do mnie widoczki host na różnych poziomach. Można wtedy sobie je dokładnie pooglądać. Każda prezentuje się jak na wybiegu dla modelek. ;:109 ;:109 ;:109
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Kompozycje jakie stworzyła Iga są piękne i jakże podobne do moich ( tzn moje takie będą jak urosną za 3,4 lata) ;:24 ;:24 ;:24 ;:24 ;:24
aden
100p
100p
Od: 15 sie 2009, o 13:47

Re: Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia.

Post »

Przyszedł czas nowych projektów rabaty hostowej. Wymyśliłem, że może nieźle wyglądałyby kompozycje host z większymi trawami. Czy ktoś robił już takie zestawienie i ma w tym względzie jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

Witam;
może i wyglądały by ciekawie,ale chyba nie preferują tych samych stanowisk co do gleby,wilgotności i nasłonecznienia.Co prawda pod moim dębem rośnie kilka carexów,ale nie w bardzo ciemnych miejscach.
Pozdrawiam Marzena
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Re:

Post »

zanna pisze:
PUMKA pisze:Kilka ciekawych fotek amerykańskiego forum hostowego 8) ( Garden Web )

Obrazek
Kurczę, to jest genialne! Muszę pomyśleć, czy mam jakiegoś znajomego stolarza :roll:
Ja mam , już pokazywałam Piotrkowi i jest nadzieją, na drugi rok pod brzozami będzie coś podobnego . Hurrra. ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Kontakt:

Post »

Super- widać, że forum to kopalnia wiedzy :-)
x_P-42

Post »

aden pisze:Przyszedł czas nowych projektów rabaty hostowej. Wymyśliłem, że może nieźle wyglądałyby kompozycje host z większymi trawami. Czy ktoś robił już takie zestawienie i ma w tym względzie jakieś doświadczenia?
Andrzeju, ja mam kilka takich zestawień. Robiłam je nie dla urody, lecz aby...zacienić hosty. Trawy posadzone są od południowej strony a hosty tuż przed nimi.
W cieniu pennisetum rośnie So Sweet, w cieniu turzycy muskegońskiej Paradigm. W tym roku , nie czekając aż moje matasekwoje urosną , posadziłam kilka Aureomarginat. Aby zapewnić im cień , od str,południowej posadziłam zebrinusy.
Nie mam niestety żadnej dobrej fotki, tylko takie :

Obrazek * Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Hosty”