Kłodzki ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
sylwekw

Post »

Witam.

Trafiłem tutaj bo szukałem pomocy w sprawie klonu palmowego i znalazłem Twoją bardzo fachową wypowiedź w wątku z tym związanym. Potem zobaczyłem kim jesteś z wykształcenia no i pastanowiłem zobaczyć jak wygląda ogród u takiego fachowca.

Bezdyskusyjnie przyłączam się do wszystkich achów i ochów ... ale ...... proszę bez urazy.... troszkę mi przeszkadzają w pełnym zachwycaniu się Twoimi zdjęciami te napisy z adresem strony WWW w samym środku zdjęć. :wink:

Poza tym ..... idę dalej oglądać Twój ogród :-)
sylwekw

Post »

roslynn pisze:.....
Naprawdę pięknie tutaj. Gratuluję :D
Wyobrażam sobie ile to wszystko kosztuje pracy

No właśnie oglądamy sobie z żonką i takie pytanie mi się nasuwa .... czy Ty sam przy tym wszystkim pracujesz czy jednak nie sam ?? Nie mogę sobie wyobrazić nawet ile to wymaga pracy na codzień i szczególnie w pewnych specyficznych okresach roku.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nocnemu Drwalowi pomagają krasnoludki.....
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Myślę, że sam, dlatego taki zabiegany :lol:

Jakubie co to mam za ligustra od ciebie - jest zielony z białą obwódką :roll: :?:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kuba - a czy jesienią (pod koniec września)można sadzić oregano?
I czy np. z dąbrówką będzie tworzyć dobre zestawienie?
Czy jedno z drugim się "zadusi" ?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

:D Muszę przyznać, że czasem pomaga mi mama. Przy plewieniu i sadzeniu do doniczek. Ale generalnie to wszystko jest powiedzmy obsługiwane jednoosobowo. Co do napisów, niestety, kradzież i wykorzystywanie na przeróżnych stronach poświęconych ogólnemu ogrodnictwu jest tragiczna. Ludzie kradną do tego stopnia, że często nawet na aukcjach widać zdjęcia z cudzym podpisem. Jest to po prostu żenujące. Nie potrafią sami zrobić zdjęcia sprzedawanej roślinie, tylko kradną cudze. Ja zamieszczam tylko i wyłącznie moje zdjęcia, mojego autorstwa i niestety, muszę je znakować :oops:

Co do oregano, ja je sadzę non stop. Cały czas je namnażam jak szalony i cały czas sadzę (do doniczek oczywiście). Ale w zeszłym roku sadziłem jesienią na rabatach i się pięknie przyjęło. Z dąbrówką nie próbowałem, generalnie pewnie kolorystycznie ładnie, ale mimo wszystko, jeżeli oregano będzie więcej, to wejdzie na dąbrówkę, bo jest niższa. Ja w tym roku znalazłem zapomnianego ostrokrzewa 'golden gema' pod oregano :roll:
Generalnie oregano robi dobre wrażenie, jak jest go posadzone większa ilość. Jeden, dwa, czy kilka osobnych krzaczków to już nie jest to. Lepiej z niego zrobić dywan. A taki dywan to już chyba by był niebezpieczny dla dąbrówki.

Dzisiaj ewakuowałem poziomkę Fragaria chiloense 'Chawal' spod oregano. Bardzo ładna roślinka okrywowa, ale niestety nie nadąża za oregano:
Obrazek

Ostatnio wpadłem na pomysł, że to co zrobiłem z dębem, zrobię z moim domem :wink: kupiłem 20 różnych powojników i obsadziłem. Trzeba tylko poczekać, aż bluszcze wejdą pierwsze, a te to się zbierają... już od 2 lat. Jeden z zakupionych powojników właśnie rozkwitł:
Obrazek

A tutaj krzewuszka cudowna 'Kłodczanka'. Jak na razie bardzo obiecująca i młode listki też widać mają przebarwienie w środku, więc szansa jest... :wink:
Obrazek
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

:shock: , że teraz dopiero tu dotarłam, ogród bajeczny wręcz, pracy nie zazdroszczę, sama wiem co to znaczy utrzymać to w ryzach :) ( nie udaje mi się to )
Mam pytanie co do tych czerwonych drzew - sama mam kilka , które z nich mają najciemniejsze liście, takie bordowe? Ja mam Malus x purpurea 'Royalty', Prunus Prissardii (chyba) i żadna nie ma tak mocno wybarwionych jak u ciebie, a może to kwestia czasu ?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
sylwekw

Post »

nocny_drwal pisze:.....
Ostatnio wpadłem na pomysł, że to co zrobiłem z dębem, zrobię z moim domem :wink: kupiłem 20 różnych powojników i obsadziłem. Trzeba tylko poczekać, aż bluszcze wejdą pierwsze, a te to się zbierają... już od 2 lat. Jeden z zakupionych powojników właśnie rozkwitł:
Tak pieknie to wygląda, nie mogę się w Belgii napatrzeć na takie porośnięte bluszczami domy ale .... no własnie jest jedno ale, pamiętaj, że tak porośnięte ściany maja skłonności do "zawilgacania" a w skrajnych przypadkach nawet grzyb może się pojawić :?
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jabłoń 'Royality' jest tatka powiedzmy pseudo purpurowa. Nowe przyrosty wiosną ma typowo purpurowe, potem lekko zielenieje. Pisardii mam w kilku miejscach, również w zacienionym tunelu, gdzie je rozmnażam i wszędzie są mocno purpurowe. W moim osobistym rankingu jest to roślina numer 1 o purpurowych liściach; najintensywniejszy kolor, nie zielenieje aż do zrzucenia liści i wiele innych zalet. Tak więc nie wiem, bo sadzone w tym roku małe sadzonki pierwsze przyrosty miały faktycznie takie zielonkawe, ale już po paru tygodniach była to czysta purpura. Może to nie pisardii? a śliw czerwonolistnych jest kilkadziesiąt, lub kilkaset odmian (nie pamiętam dokładnie), tylko że marketing sprowadził je do zaledwie kilku...

Co do ścian i pnączy, rozmawiałem kiedyś z moim promotorem. Podobno były na ten temat prowadzone badania i wyszło, że wzrost wilgotności na takiej ścianie jest tylko mitem. Takie pnącze zbiera każdą możliwą kroplę wody korzonkami przybyszowymi, którymi jest przymocowane do ściany, a dodatkowo liscie układają się jak dachówki, po których spływa deszcz. Jedyne co się notuje w takich pnączach, to wzrost życia biologicznego: owady, pająki itd. No cóż, mnie przekonał, więc ja mam zamiar zrobić, co napisałem. Właściwie to juz zrobiłem :)
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
sylwekw

Post »

Przy takich argumentach chyba nie mam co dalej dyskutować .... choć nie chodziło w wersjach przeze mnie zaczytanych o wodę bezpośrednio ale jak mówię dalej nie dyskutuję :-) Powodzenia bo takie domy naprawdę pięknie wyglądają.
Patrycja__K
50p
50p
Od: 15 cze 2009, o 12:34

Post »

witam
chętnie zakupiłabym z Pana szkółki kilka roślin,interesują mnie głównie klony i krzewy rozmaite.Kiedy przewiduje Pan rozpocżęcie działalności sklepu internetowego? podaję swój adres neska1983@wp.pl
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Jakubie jestem zachwycona Twoim ogrodem. Szkoda, że tak daleko mieszkamy, bo chętnie oddałabym Ci połowę ogrodu do zagospodarowania. Szczerze mówiąc to nie wierzę, że taki fachowiec i pasjonat jak Ty, nie odniesie sukcesu. Myślę, że to kwestia niedalekiej przyszłości.
Ja na pewno będę zaglądać do Twojego ogrodu. I jeżeli mogę prosić, to jak będziesz miał za dużo czasu to zajrzyj do mojego. Wszelkie kostruktywne uwagi lub wskazówki będą dla mnie cenne.

pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kilka zdjęć wrześniowych, autorstwa mojej siostry:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Piękne zdjęcia, ale dla mnie najładniejsze jest to pierwsze :)
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
sylwekw

Post »

Krople wody na tych czerwonych liściach utrzymują się w jakiś nadzwyczajny sposób. Super to wygląda a ta czerwień liści jest niezwykła.

.....

Ah ... zaraz zaraz, to jest pewnie zdjęcie zrobione "od góry" - a ja się zastanawiałem, czemu te kropelki nie spływają z pionowych liści :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”