Lagerstroemia indica-uprawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja niedawno wysiałam i tak jak już pisałam roślinki mają dopiero po 7-8 liści. Nie nastawiałam się jednak że szybko mi zakwitnie, wydaje mi się że krzew musi osiągnąć jakąś dojrzałość do wydania kwiatów i myślę że to jest przynajmniej kilka lat , 2 może 3 ,trzeba być po prostu cierpliwym. Mnie interesuje jakie jest najodpowiedniejsze podłoże by zapewnić mu optymalne warunki.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Moja ma już 2 rok i prawdą jest,że może zakwitnąc w 1 roku,gdyż u mnie kwitła i zamieszczałam zdjęcia w swoim watku.Tyle ,że miała byc czerwona a była różowa,natomiast kwiat nie zachwycił mnie,gdyż jest robniutki i delikatny.Byc może u starszych krzewów rozkwitając się stopniowo długo się utrzymuje.Swoją otrzymałam z nasion zakupionych w ogrodniczym za 1,60 i wzeszły wszystkie .Natomiast w tym roku rośnie ale nie ma zamiaru obecnie kwitnac.
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam 5 szt, mają ok. 50 cm. Fakt, nie dbam o nie, wiosną przesadziłam do większych doniczek, przyciełam trochę i tylko podlewam. Może podłoże, ziemia nie była za dobra.
Pozdrawiam.
Ola
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

U mnie są różnej wielkości, największe mają pod 1.60m. Ja ostatnio słyszałem teorie, że zawiązują one pąki jesienią i jeśli je omrozi czy się przytnie to nie zakwitną;)
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Wysiałam wiosną...ale kiepsko wzeszły i padły... W lipcu widzę, ze cos mizernego w innej donicy rosnie miedzy innymi siewkami roslin dwuletnich... Po oględzinach stwierdziłam , ze to mizerota lagerstroemia :wink: Musialo przy sianiu nasionko tam wpaść- albo na czymś przenioslam... :wink: ... Przesadziłam do nowej ziemi- wyniosłam na pole do półcienia...i proszę jaka się robi ładna... :D
Już przed dwoma laty siałam- rozdałam nadmiar- zostawiłam jedną , ale nie przeżyła zimy...
Kwitną podobno juz w pierwszym roku.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
marivsz
1000p
1000p

Post »

O koleżanka po sąsiedzku;DDD
Ja słyszałem, że z kwitnięciem to problem jest, piszą, że potrzebują dużo słońca do kwitnienia a u nas to jest go trochę za mało, no i że kwitnie dopiero po 6 latach.
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Na pewno widziałam fotkę u innego forumowicza - kwitła po 4 miesiącach- trzymana w domu... :D :D
bialykruk
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 kwie 2009, o 00:42

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Witam wszystkich!
Moją roślinkę chyba coś dopadło, może ktoś wie co to???
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Jednak moja LAG namyśliła się kwitnąc.Przyniosłam ja do domu i niechcący trochę przesuszyłam :oops: i oto efekt. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

bialykruk; Moją roślinkę chyba coś dopadło, może ktoś wie co to???
Niektóre rosliny tak reaguja na za mokro i zimno...
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Moje wysiane na początku lutego nadal nie kwitną, sporo urosły ale kwiatów nie widać, nie wiem jak je do tego zmusić.
marivsz
1000p
1000p

Post »

Alicja u mnie są dużo większe i nie kwitną :( a u sąsiada wypuściła kwiatostan... także trzeba czekać może za rok.
ogródeczek
storczyki
Awatar użytkownika
Bohdan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 wrz 2009, o 14:55

Post »

A powiedźcie mi czy można ją jakimiś domowymi sposobami rozmnożyć?
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

No chyba można. Po pierwsze przez wysiew nasion. Ostatnio ucięłam gałązkę i próbowałam ukorzenić. Po dwóch tygodniach wypusciła korzonki. Ucięłam następne i teraz próbuję w wodzie.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lagestroemia - dużo pytań

Post »

Ostatnią zimę(pierwszą w swoim życiu) ledwie przezimowała- późno odbiła i to o przycięciu gałązek. Przez całe lato chyba też jej coś nie odpowiadało, bo mimo nawet zdecydowanych przyrostów 'kręciła nosem', listki miała chlorotyczne. A teraz przed zimą jeszcze gorzej- zaczynają marnieć i przysychać od czubka. Czy zbyt żyzne podłoże jej przygotowałem w donicy(a chciałem tak dobrze...)? Jak opotymalnie ją przezimować; a może lepiej nie usypiać w takiej kondycji, tylko do domu wnieść?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”