Lagerstroemia indica-uprawa
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja niedawno wysiałam i tak jak już pisałam roślinki mają dopiero po 7-8 liści. Nie nastawiałam się jednak że szybko mi zakwitnie, wydaje mi się że krzew musi osiągnąć jakąś dojrzałość do wydania kwiatów i myślę że to jest przynajmniej kilka lat , 2 może 3 ,trzeba być po prostu cierpliwym. Mnie interesuje jakie jest najodpowiedniejsze podłoże by zapewnić mu optymalne warunki.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Moja ma już 2 rok i prawdą jest,że może zakwitnąc w 1 roku,gdyż u mnie kwitła i zamieszczałam zdjęcia w swoim watku.Tyle ,że miała byc czerwona a była różowa,natomiast kwiat nie zachwycił mnie,gdyż jest robniutki i delikatny.Byc może u starszych krzewów rozkwitając się stopniowo długo się utrzymuje.Swoją otrzymałam z nasion zakupionych w ogrodniczym za 1,60 i wzeszły wszystkie .Natomiast w tym roku rośnie ale nie ma zamiaru obecnie kwitnac.
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
U mnie są różnej wielkości, największe mają pod 1.60m. Ja ostatnio słyszałem teorie, że zawiązują one pąki jesienią i jeśli je omrozi czy się przytnie to nie zakwitną;)
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09

Już przed dwoma laty siałam- rozdałam nadmiar- zostawiłam jedną , ale nie przeżyła zimy...
Kwitną podobno juz w pierwszym roku.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
-
- 1000p
O koleżanka po sąsiedzku;DDD
Ja słyszałem, że z kwitnięciem to problem jest, piszą, że potrzebują dużo słońca do kwitnienia a u nas to jest go trochę za mało, no i że kwitnie dopiero po 6 latach.
Ja słyszałem, że z kwitnięciem to problem jest, piszą, że potrzebują dużo słońca do kwitnienia a u nas to jest go trochę za mało, no i że kwitnie dopiero po 6 latach.
ogródeczek
storczyki
storczyki
-
- 1000p
Alicja u mnie są dużo większe i nie kwitną
a u sąsiada wypuściła kwiatostan... także trzeba czekać może za rok.

ogródeczek
storczyki
storczyki
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lagestroemia - dużo pytań
Ostatnią zimę(pierwszą w swoim życiu) ledwie przezimowała- późno odbiła i to o przycięciu gałązek. Przez całe lato chyba też jej coś nie odpowiadało, bo mimo nawet zdecydowanych przyrostów 'kręciła nosem', listki miała chlorotyczne. A teraz przed zimą jeszcze gorzej- zaczynają marnieć i przysychać od czubka. Czy zbyt żyzne podłoże jej przygotowałem w donicy(a chciałem tak dobrze...)? Jak opotymalnie ją przezimować; a może lepiej nie usypiać w takiej kondycji, tylko do domu wnieść?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.