Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu i Ty wczoraj sugerowałaś, że za dużo latam po ogrodzie z linijką :D :D a Ty widzę nie lepsza :wink: :wink: tak serio to wspaniałe wejście do domu, te granitowe schody, bluszcz na ścianie i bukszpanowe kule - klimat wspaniały :)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wziąłem się ostatnio za xiążeczkę Feng Shui (bo cienka) i teraz wiem, dlaczego masz takie ładne wejście. Bo w odpowiednich proporcjach połączyłaś elementy ziemi (schody), drzewa (bluszcz) metalu (bukszpan, poręcze) z niewielkim dodatkiem wody (poręcze, obwódki, bluszcz) i ognia (te wiszące kwiatki). I wyszło Ci uroczo :wink:
Ja też sadzę teraz mimo kalendarza biodynamicznego, czynnik pogody i czasu jest chyba ważniejszy :roll: Kiedyś nie interesowałem się wpływem xiężyca, i też rosło :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p

Post »

Dalu, jeszcze jedno, czy wokół bukszpanów jest trzmielinowy żywopłocik :?:
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Dalu , byłam , posiedziałam i odpoczęłam.
x-d-a

Post »

Witam, kochani po pracowitym dniu.
Przeprowadzek c.d. - dzisiaj zmieniły miejsce następne trzy hortensje ogrodowe; na ich miejsce została posadzona
1. fuksja magellanica (rozjaśni trochę moje wielkie funkie przy ścieżce).
2.jaśminowiec , który ma pełne kwiaty (biała rabata)
3.hortensja bukietowa Magical Fire (kupiona na kiermaszu w ostatnią niedziele) - dołączyła do innych bukietówek.
Ale jeszcze dwa miejsca pozostały do obsadzenia; potrzebuję więc kupić
1.berberys o złotych listkach (będzie rósł obok bordowego berberysu)
2.hortensję dębolistną - są dwie, jest miejsce na trzecią

Uff, trochę to skomplikowanie brzmi, ale parę miejsc mi uporządkuje i -mam nadzieję- upiększy w ogrodzie. Żeby jeszcze w tej ziemi nie było tylu kamieni! Wykopanie dołka pod roślinkę wymaga nie lada siły; no, ale cóż, mieszkam na terenie podgórskim i wszędzie jest pełno -chyba- granitu.

_oleander_, zapraszam częściej; dobrze, że chociaż moi Goście odpoczywają, bo ja ostatnio nieżle zasuwam...Ale nie narzekam - lubię grzebać w ziemi.

Sylwek, rzeczywiście wokół kul bukszpanowych jest niski trzmielinowy płotek, fajnie, że Ci się podoba. A po ścianie pnie się winobluszcz trójklapowy.

Krzysiu, nie ukrywam, że w projektowaniu tej części ogrodu pomagała mi koleżanka, profesjonalnie zajmująca się projektowaniem ogrodów. Wsłuchiwała się w moje oczekiwania, ale myślę, że ona stosuje zasady Feng Shui i pewne elementy mi przemyciła, a ja intuicyjnie poszłam dalej tą drogą...

Geniu, kule bukszpanowe formuję dwa, trzy razy w sezonie. Ostatni raz w sierpniu. Natomiast pnącza na ścianach domu mają pozytywny wpływ na klimat w mieszkaniu i absolutnie nie są przyczyna wilgoci. Trzeba tylko uważać, żeby nie zatkały rynien...

Marcin, tak dawno już u mnie byłeś...Mam nadzieję, że to w przyszłym roku powtórzymy.

Agnieszko, zdjęcia dzisiaj pokażę, ale mam trochę problemów z komputerem po jego przeinstalowaniu. A zmiany nie są duże, ale moim zdaniem konieczne...Ogród tak się zmienia, czasami nie potrafimy przewidzieć jakie będą te zmiany, no i jakieś cięcia lub przesadzenia stają się niezbędne. A wszystkie nasze nowe pomysły? Trzeba je realizować!

Polu, tak całkiem "pod igiełkę" to nie jest...Ale że systematycznie i planowo to strzał w dziesiątkę - codziennie poświęcam ogrodowi dwie, trzy godziny i to właściwie wystarcza, jeśli nie ma jakiś nadzwyczajnych prac...

Majeczko, jak pisałam - bukszpany przycinam dwa, trzy razy w sezonie.

Wiktorio, sześciany pewnie też fajnie wyglądają, ale wtedy ogród ma taki bardziej formalny charakter, a u mnie dominujacą formą jest właśnie koło i kula...

Magdo, ja mam jeszcze bukszpanowy płotek, który otacza moja rabatę ziołowo-warzywną.

:wink:
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p

Post »

Dalu to faktycznie bardzo pracowity dzień :) ale w takim razie zdjęcia by się przydały :) mój pełny jaśmin, poszczepiłem w tym roku, bo ciszy sie dużym zainteresowaniem sąsiadów :) mobilizuję lokalną społeczność :)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalu,

Księżyc Ci wszystko wybaczy
ziarno zmieni ci w plon
bo gdy Twój ogród zobaczy
to serce miękkie ma on......

:;230

Chyba zacznę pisać teksty dla kapel disco - polo :-)

A tak poważnie - Feng Shui to zbiór całkiem niezłych obserwacji wpływu przestrzeni na człowieka. Nawet jeśli osoba sceptyczna odrzuci te wszystkie teorie o wypływie i przepływie energii, jin / jang, i tak dalej, to zostaje trochę całkiem zdrowych zasad...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x_P-42

Post »

[quote="100krotka"]Dalu,

Księżyc Ci wszystko wybaczy
ziarno zmieni ci w plon
bo gdy Twój ogród zobaczy
to serce miękkie ma on......

:;230

Chyba zacznę pisać teksty dla kapel disco - polo :-)

Śpiewamy do melodii " Miłość ci wszystko wybaczy" Ordonki ? Bo ja się przyłączam !
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No dziewczyny........przechodzicie same siebie. :roll:
Nie dość że gdzie nie spojrzę to same rewolucje, to jeszcze chórek się tworzy.
A jak dakszy tekst piosenki ?
Może też się przyłączę. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Oj, nie chciałabym obrazić pamięci Hanny Ordonówny :-) więc moze na tym poprzestaniemy.

No chyba, że muzykę ktoś napisze całkiem nową ;-)

Daluś, niezły rozmach. Akurat Ty jesteśdobrym przykładem, że nawet dojrzały i przemyslany ogród to nigdy nie jest skończone dzieło...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Dalu, trochę zaczynam przycinać moje bukszpany ale trzeba dużo czasu zanim coś z tego będzie. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Ale u Ciebie Dalu wesoło. Dobrze zabawić się po ciężkiej pracy.
Widzę przecież, że lekko nie masz. Co robisz z wykopaliskami? na skalniak?
Myślę, że te zabiegi wyjdą ogrodowi na zdrowie, co kilka lat trzeba "przebudować" nasadzenia,
szczególnie bylinowe, nawet dla zdrowia roślin i ..... naszego też.
Ja to tylko planuję, biegam po lasach. Też zaplanowałam sadzenie,
zamówiłam przez miłą ogrodniczkę (szkółka i sprzedaż roślin) trochę bukietówek,
otrzymałam sms, że rośliny są do odbioru.
Ciekawa jestem, jakie udało się pozyskać, wypisałam chyba 7 odmian :roll:
Dobrze, że u mnie nie ma kamieni w glebie :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
x-d-a

Post »

100krotko, ja dzisiaj pracując w ogrodzie śpiewałam sobie stareńką (no, nie taką jak Ordonka) piosenkę Filipinek "Batumi, och, Batumi". Jakoś się do mnie przyczepiła... ale jutro chętnie ją zamienię na nasz nowy hymn forumkowy Twojego autorstwa...Można :?:

Grażynko, jasne! tworzymy chórek i śpiewamy hymn forumkowy: słowa 100krotka, muzyka - do ustalenia.

Sylwek, ja mam dopiero mały krzaczek, ale jak kwitł, to zapach był oszałamiający :!: A kwiatuszki śliczne :lol:
Fajnie, że umiesz szczepić :wink:

Udał mi się wgrać parę zdjęć.

Mahonie dla Joli
Obrazek

A tak wyglądają dzisiaj Ptysiowe szczeniaczki - na zdjęciu jedyna suczka Balbinka
Obrazek

Trzmielinowy płotek, o który prosiła Agnieszka
Obrazek
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Dalu śliczna ta psinka, a bukszpan z trzmielinami super.
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

A psinka iściusieńki tatuś :!: :!: :!:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”