Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, wizytę u Ciebie nakazała mi Atka - Beatka. Teraz, po przejrzeniu całego wątku policzki mi płoną, mam sucho w ustach i oczopląs. Oglądanie Twojego ogrodu powinno być zakazane, a przynajmniej jakieś ostrzeżenie u wejścia tkwić powinno.
Aniu, jestem zauroczona ogrodem, mnogością odmian i gatunków, kolorami, kompozycjami ... Cudne peonie, irysy, lilie, liliowce, żurawki, hibiskus Scarlet w kolorze trudnym do określenia: czerwony? szkarlatny? Niektóre rośliny znane mi są wyłącznie z literatury i to nie fachowej, a poezji, np. tuberozy. Niezwykłe, dla mnie nowicjuszki ogrodniczej, kolory jeżówek, no i do tego moje ukochane róże, w tym ostatnia zachciewajka Rapsody in blue. Czy mogłabyś mi coś o niej napisać? Wysokość, szerokość, kaprysy, kwitnienie?
Od dzisiaj będę Cię nachodzić regularnie, śledzić, podglądać i wzdychać z zazdrością.
Pozdrawiam, Danuta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu witaj Faktycznie jeszcze sporo kwiatków kwitnie w Twoim ogrodzie i są takie zdrowe .
Aniu zakwitł ten różowy o pełnych kwiatkach ciemiernik kwiatki nie są tak wybarwione jak wiosną /ten dla Ciebie ,jeśli chcesz to wyślę go teraz /
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Jestem po ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu Aniu a jeżówki prześliczniaste najbardziej mi sie podoba ta zielona :P oj gdzie ja ją znajdę buuuuuuu.Ale nic to będę próbować i podglądać cudności w Twoim ogródku :lol:
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ania a co posadziłaś w nowo ukończonym skalniaku?
Jestem bardzo ciekawa :roll:
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Danusiu-Frido- witaj, witaj w moim ogrodzie sąsiadko z drugiej strony Wisły. Bardzo się cieszę, że Beata "nakazała " Ci wizytę w moim wątku bo i ja zaraz zajrzałam do Ciebie. Niestety , nie mam czasu aby zwiedzać wszystkie wątki więc dobrze, że czasami ktoś coś podpowie bo okazuje się, że grono wielbicieli ogrodów i roślin z okolic Warszawy ciągle się powiększa. Ale wracając do Twojego ogrodu.... Jest to przeurocze miejsce. Zazdroszczę Ci tej części leśnej, jestem zachwycona tworzonymi kompozycjami - to wcale nie jest ogród nowicjusza jak napisałaś . No może moja kolekcja roślin jest liczniejsza ale ja je zbieram od dawna . Wszystko przed Tobą :D :D :D
I jeszcze muszę o czymś napisać - z ogromną przyjemnością czytałam Twoje wypowiedzi. Rzadko w obecnych czasach ludzie operują tak pięknym językiem ;:154 . No i oczywiście zajrzałam do wątku kulinarnego. Z pewnością skorzystam z wielu Twoich przepisów.
Jeśli chodzi o różę Blue Rapsody.... U mnie piaski więc róże są niezbyt okazałe. Wysoka około 70 cm, szeroka około 50 cm, kwitnie bezustannie z małymi przerwami i niesamowicie pachnie. Przesadzałam ją już raz i chyba przesadzę ponownie na pierwotne stanowisko bo zauważyłam, że kwitnie obficiej, ładniej się wybarwia i intensywniej pachnie na stanowisku w rozproszonym świetke ( w każdym razie "nogi"w cienu ) niż na pełnym słońcu.

Teraz muszę lecieć do obowiązków ale odpowiem na pozostałe wiadomości z pewnością .
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

e-genia pisze:Aniu witaj Faktycznie jeszcze sporo kwiatków kwitnie w Twoim ogrodzie i są takie zdrowe .
Aniu zakwitł ten różowy o pełnych kwiatkach ciemiernik kwiatki nie są tak wybarwione jak wiosną /ten dla Ciebie ,jeśli chcesz to wyślę go teraz /
Geniu- oczywiście, że chcę ;:80 W ten sposób będę miała szansę, że obejrzę kwiaty także wiosną w przyszłym sezonie. Mam nadzieję, że nie zejdę z tego świata do pory kwitnienia irysków aby Ci je wysłać w zamian za ciemiernik tak, jak się umówiłyśmy. :D :D

Marzeno - witaj w moim ogrodzie i dziękuję za słowa uznania dla moich roślin. Myślę, że w przyszłym sezonie będzie dużo jeżówek na rynku. Cieszą się dużym popytem i wątpię aby producenci na to nie odpowiedzieli odpowiednią podażą.Ja kupiłam tę zieloną w sklepie ogrodniczym zaworeczkowaną jako Green Envy a wyszła Green Jewel. Producentem był Wiśniewski JUNIOR. Potem widziałam je też w innych punktach sprzedaży.

Kasiu - witam Cię serdecznie. Postaram się poprawić i wklejać więcej zdjęć z całych rabat. Szkopuł w tym, że zawsze mam im coś do zarzucenia ( rabatom nie zdjęciom) ;:113

Bello- jest tam w tej chwili, oprócz wspomnianych dwóch smagliczek, Trifolium alpinum i dwa dzwonki Campanula bellidifolia w kolorze niebieskim i białym. Z resztą nasadzeń czekam do przyszłego tygodnia ( wierzę w kalendarz biodynamiczny) ;:112 ;:112 .
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze trochę zdjęć z mojego dzisiejszego ogrodu. Przepowiadano opady deszczu ( zresztą tak jak w minioną sobotę i niedzielę i wczorajsze popołudnie) ale jest słoneczny , ciepły dzień. Zaraz pędzę do ogrodu.

Ale jeszcze przedtem.... Zimowity w pełni kwitnienia ale tylko w części; reszta dopiero wypuszcza pąki .

Obrazek

Obrazek

Rozwijają się dalsze kwiatostany świecznicy Brunette. Pierwszy raz zakwitła mi nowa odmiana astra jesiennego tzw "marcinka". Nie wierzyłam, że będzie taki słonecznikowy. Czego to hodowcy nie wymyślą ;:114

Obrazek Obrazek

Nie mam zbyt wielu róż ale tę uwielbiam ;:31 Obrazek

Po całym lecie zastoju "ruszyła" w końcu moja nowa paproć. Zapowiada się całkiem ładnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

andowan pisze:Obrazek
Rzeczywiście, trudno uwierzyć, że to aster :lol: Piękny!
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu- oczywiście, że chcę ;:80 W ten sposób będę miała szansę, że obejrzę kwiaty także wiosną w przyszłym sezonie. Mam nadzieję, że nie zejdę z tego świata do pory kwitnienia irysków aby Ci je wysłać w zamian za ciemiernik tak, jak się umówiłyśmy. :D :D

Aniu nic Ci nie będzie nie martw się ,wyślę Ci w poniedziałek ,bo teraz już późno i może przeleżała by gdzieś na poczcie .
Jak jeszcze masz na coś ochotę to czas żebyś powiedziała ,to wyślę
Genia
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu- dziękuję ale wystarczy mi ciemiernik. Orliki od Ciebie wspaniale wzeszły także, dzięki Tobie, pewnie będę miała feerię barw orlikowych w przyszłym sezonie. ;:114
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozwijają się dalsze kwiatostany świecznicy Brunette. Pierwszy raz zakwitła mi nowa odmiana astra jesiennego tzw "marcinka". Nie wierzyłam, że będzie taki słonecznikowy. Czego to hodowcy nie wymyślą ;:114

Obrazek Obrazek
Piękna ta świecznica nie wiedziałam że dopiero teraz ona kwitnie ,chyba będę musiała rozejrzeć się za taką .

A ten marcinek super nawet nie wiedziałam że takie są ,gdzie kupiłaś ?
Czy jest wysoki .
Genia
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu- piszę na priva
Awatar użytkownika
izabella1004