Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, wizytę u Ciebie nakazała mi Atka - Beatka. Teraz, po przejrzeniu całego wątku policzki mi płoną, mam sucho w ustach i oczopląs. Oglądanie Twojego ogrodu powinno być zakazane, a przynajmniej jakieś ostrzeżenie u wejścia tkwić powinno.
Aniu, jestem zauroczona ogrodem, mnogością odmian i gatunków, kolorami, kompozycjami ... Cudne peonie, irysy, lilie, liliowce, żurawki, hibiskus Scarlet w kolorze trudnym do określenia: czerwony? szkarlatny? Niektóre rośliny znane mi są wyłącznie z literatury i to nie fachowej, a poezji, np. tuberozy. Niezwykłe, dla mnie nowicjuszki ogrodniczej, kolory jeżówek, no i do tego moje ukochane róże, w tym ostatnia zachciewajka Rapsody in blue. Czy mogłabyś mi coś o niej napisać? Wysokość, szerokość, kaprysy, kwitnienie?
Od dzisiaj będę Cię nachodzić regularnie, śledzić, podglądać i wzdychać z zazdrością.
Pozdrawiam, Danuta
Aniu, jestem zauroczona ogrodem, mnogością odmian i gatunków, kolorami, kompozycjami ... Cudne peonie, irysy, lilie, liliowce, żurawki, hibiskus Scarlet w kolorze trudnym do określenia: czerwony? szkarlatny? Niektóre rośliny znane mi są wyłącznie z literatury i to nie fachowej, a poezji, np. tuberozy. Niezwykłe, dla mnie nowicjuszki ogrodniczej, kolory jeżówek, no i do tego moje ukochane róże, w tym ostatnia zachciewajka Rapsody in blue. Czy mogłabyś mi coś o niej napisać? Wysokość, szerokość, kaprysy, kwitnienie?
Od dzisiaj będę Cię nachodzić regularnie, śledzić, podglądać i wzdychać z zazdrością.
Pozdrawiam, Danuta
-
marzenaF
- 1000p

- Od: 24 sie 2009, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jestem po ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu Aniu a jeżówki prześliczniaste najbardziej mi sie podoba ta zielona :P oj gdzie ja ją znajdę buuuuuuu.Ale nic to będę próbować i podglądać cudności w Twoim ogródku 
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki
- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- andowan

- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Danusiu-Frido- witaj, witaj w moim ogrodzie sąsiadko z drugiej strony Wisły. Bardzo się cieszę, że Beata "nakazała " Ci wizytę w moim wątku bo i ja zaraz zajrzałam do Ciebie. Niestety , nie mam czasu aby zwiedzać wszystkie wątki więc dobrze, że czasami ktoś coś podpowie bo okazuje się, że grono wielbicieli ogrodów i roślin z okolic Warszawy ciągle się powiększa. Ale wracając do Twojego ogrodu.... Jest to przeurocze miejsce. Zazdroszczę Ci tej części leśnej, jestem zachwycona tworzonymi kompozycjami - to wcale nie jest ogród nowicjusza jak napisałaś . No może moja kolekcja roślin jest liczniejsza ale ja je zbieram od dawna . Wszystko przed Tobą
I jeszcze muszę o czymś napisać - z ogromną przyjemnością czytałam Twoje wypowiedzi. Rzadko w obecnych czasach ludzie operują tak pięknym językiem
. No i oczywiście zajrzałam do wątku kulinarnego. Z pewnością skorzystam z wielu Twoich przepisów.
Jeśli chodzi o różę Blue Rapsody.... U mnie piaski więc róże są niezbyt okazałe. Wysoka około 70 cm, szeroka około 50 cm, kwitnie bezustannie z małymi przerwami i niesamowicie pachnie. Przesadzałam ją już raz i chyba przesadzę ponownie na pierwotne stanowisko bo zauważyłam, że kwitnie obficiej, ładniej się wybarwia i intensywniej pachnie na stanowisku w rozproszonym świetke ( w każdym razie "nogi"w cienu ) niż na pełnym słońcu.
Teraz muszę lecieć do obowiązków ale odpowiem na pozostałe wiadomości z pewnością .
I jeszcze muszę o czymś napisać - z ogromną przyjemnością czytałam Twoje wypowiedzi. Rzadko w obecnych czasach ludzie operują tak pięknym językiem
Jeśli chodzi o różę Blue Rapsody.... U mnie piaski więc róże są niezbyt okazałe. Wysoka około 70 cm, szeroka około 50 cm, kwitnie bezustannie z małymi przerwami i niesamowicie pachnie. Przesadzałam ją już raz i chyba przesadzę ponownie na pierwotne stanowisko bo zauważyłam, że kwitnie obficiej, ładniej się wybarwia i intensywniej pachnie na stanowisku w rozproszonym świetke ( w każdym razie "nogi"w cienu ) niż na pełnym słońcu.
Teraz muszę lecieć do obowiązków ale odpowiem na pozostałe wiadomości z pewnością .
- andowan

Geniu- oczywiście, że chcęe-genia pisze:Aniu witaj Faktycznie jeszcze sporo kwiatków kwitnie w Twoim ogrodzie i są takie zdrowe .
Aniu zakwitł ten różowy o pełnych kwiatkach ciemiernik kwiatki nie są tak wybarwione jak wiosną /ten dla Ciebie ,jeśli chcesz to wyślę go teraz /
W ten sposób będę miała szansę, że obejrzę kwiaty także wiosną w przyszłym sezonie. Mam nadzieję, że nie zejdę z tego świata do pory kwitnienia irysków aby Ci je wysłać w zamian za ciemiernik tak, jak się umówiłyśmy. Marzeno - witaj w moim ogrodzie i dziękuję za słowa uznania dla moich roślin. Myślę, że w przyszłym sezonie będzie dużo jeżówek na rynku. Cieszą się dużym popytem i wątpię aby producenci na to nie odpowiedzieli odpowiednią podażą.Ja kupiłam tę zieloną w sklepie ogrodniczym zaworeczkowaną jako Green Envy a wyszła Green Jewel. Producentem był Wiśniewski JUNIOR. Potem widziałam je też w innych punktach sprzedaży.
Kasiu - witam Cię serdecznie. Postaram się poprawić i wklejać więcej zdjęć z całych rabat. Szkopuł w tym, że zawsze mam im coś do zarzucenia ( rabatom nie zdjęciom)
Bello- jest tam w tej chwili, oprócz wspomnianych dwóch smagliczek, Trifolium alpinum i dwa dzwonki Campanula bellidifolia w kolorze niebieskim i białym. Z resztą nasadzeń czekam do przyszłego tygodnia ( wierzę w kalendarz biodynamiczny)
- andowan

I jeszcze trochę zdjęć z mojego dzisiejszego ogrodu. Przepowiadano opady deszczu ( zresztą tak jak w minioną sobotę i niedzielę i wczorajsze popołudnie) ale jest słoneczny , ciepły dzień. Zaraz pędzę do ogrodu.
Ale jeszcze przedtem.... Zimowity w pełni kwitnienia ale tylko w części; reszta dopiero wypuszcza pąki .

Rozwijają się dalsze kwiatostany świecznicy Brunette. Pierwszy raz zakwitła mi nowa odmiana astra jesiennego tzw "marcinka". Nie wierzyłam, że będzie taki słonecznikowy. Czego to hodowcy nie wymyślą

Nie mam zbyt wielu róż ale tę uwielbiam

Po całym lecie zastoju "ruszyła" w końcu moja nowa paproć. Zapowiada się całkiem ładnie.

Ale jeszcze przedtem.... Zimowity w pełni kwitnienia ale tylko w części; reszta dopiero wypuszcza pąki .

Rozwijają się dalsze kwiatostany świecznicy Brunette. Pierwszy raz zakwitła mi nowa odmiana astra jesiennego tzw "marcinka". Nie wierzyłam, że będzie taki słonecznikowy. Czego to hodowcy nie wymyślą

Nie mam zbyt wielu róż ale tę uwielbiam

Po całym lecie zastoju "ruszyła" w końcu moja nowa paproć. Zapowiada się całkiem ładnie.

- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Geniu- oczywiście, że chcę
W ten sposób będę miała szansę, że obejrzę kwiaty także wiosną w przyszłym sezonie. Mam nadzieję, że nie zejdę z tego świata do pory kwitnienia irysków aby Ci je wysłać w zamian za ciemiernik tak, jak się umówiłyśmy.
Aniu nic Ci nie będzie nie martw się ,wyślę Ci w poniedziałek ,bo teraz już późno i może przeleżała by gdzieś na poczcie .
Jak jeszcze masz na coś ochotę to czas żebyś powiedziała ,to wyślę
Genia
W ten sposób będę miała szansę, że obejrzę kwiaty także wiosną w przyszłym sezonie. Mam nadzieję, że nie zejdę z tego świata do pory kwitnienia irysków aby Ci je wysłać w zamian za ciemiernik tak, jak się umówiłyśmy. Aniu nic Ci nie będzie nie martw się ,wyślę Ci w poniedziałek ,bo teraz już późno i może przeleżała by gdzieś na poczcie .
Jak jeszcze masz na coś ochotę to czas żebyś powiedziała ,to wyślę
Genia
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Piękna ta świecznica nie wiedziałam że dopiero teraz ona kwitnie ,chyba będę musiała rozejrzeć się za taką .
A ten marcinek super nawet nie wiedziałam że takie są ,gdzie kupiłaś ?
Czy jest wysoki .
Genia

Piękna ta świecznica nie wiedziałam że dopiero teraz ona kwitnie ,chyba będę musiała rozejrzeć się za taką .
A ten marcinek super nawet nie wiedziałam że takie są ,gdzie kupiłaś ?
Czy jest wysoki .
Genia
- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57