Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja czekam na fotki equestrisa, marzy mi się taki bardzo, ale to bardzo mocno
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

equestris dzisiaj zaczął otwierać jednego z pączuszków. ma jeszcze ok. 15-20 malutkich. equestrisy są z tym fajne, że ich pędy się ciągle wydłużają, a potem mogą puszczać keiki. mój ma trocghę słabe korzonki, ale mam nadzieję, że się zabierze. zamawiałam go na orchidgarden, możesz wejść sprawdzić, pewnie jeszcze są (to są kwitnące rośliny, moja miała słabe korzonki, ale to zależy, na co się trafi). pozostałebotaniczne rosną mi ładnie, hybrydy też. codziennie szukam pędzików, bo niedługo mogą zacząć się pojawiać.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dawno nie robiłam zdjęć, więc porobiłam trochę dzisiaj:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

na zdjęciach są m.in. ostatnie kwiaty Liodoro, equestris, pink panther z keiki, kwitnące hybrydy, mój największy Phalaenopsis (na 3. zdj. od końca)...
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne i takie różniące się od siebie masz storczyki. Liodoro to jeden z nielicznych botanicznych, które mi się podobają. Śliczny jest też różowy z ciemniejszą warżką i biały z "rumieńcami". Ten na 6 i 7 zdjęciu niespotykany.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Dusiu...masz tak dużo wspaniałych kwitnień,że aż tłoczno u ciebie na parapecie.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Śliczne :) Ten ostatni szczególnie, ma dużo maluśkich kropeczek :wink:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękne....Podoba mi się ten różowy, co ma płatki pół na pół jasno różowe z ciemnym...
A ta różnorodność...Masz kolorowy pokój, tylko pozazdrościć można :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

*Kasia pisze:Piękne i takie różniące się od siebie masz storczyki. Liodoro to jeden z nielicznych botanicznych, które mi się podobają. Śliczny jest też różowy z ciemniejszą warżką i biały z "rumieńcami". Ten na 6 i 7 zdjęciu niespotykany.
Liodoro nie jest botanicznym, tylko drugorzędową hybrydą. a na 6 i 7 zdjęciu to zwykły Phal. pink panther, ale przy powtórnym kwitnieniu ma inne ubarwienie.

i cieszę się, że wam się podobają storczyki. dzisiaj do mojego pokoju wróciła żółta Vanda. 2 Phal. niedługo zakwitną, 1 ma zdeformowane pąki i jestem ciekawa, jakie będą kwiaty (z czubków pąków wystają końcówki warżek). te, co potraciły kiedyś korzonki, teraz pod torebkami puszczają nowe.
zastanawiam się, czy przesadzić Phalaenopsisa podobnego do gigantei do większej doniczki. jest ogromny i już się ledwo mieści w starej.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne masz keiki na pink panther
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak puści więcej korzonków to go oddzielę i posadzę do doniczki (tylko muszę kupić taką małą). ten Phal. na 2 pędach kwitnie, a na trzecim ma to keiki.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Storczykowa pisze:2 Phal. niedługo zakwitną, 1 ma zdeformowane pąki i jestem ciekawa, jakie będą kwiaty (z czubków pąków wystają końcówki warżek).
Dusiu, ja już na trzech pączkach miałam coś takiego, a kwiaty i tak wyglądały normalnie :wink: No, może tylko warżka trochę poprzewracana :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:
Storczykowa pisze:2 Phal. niedługo zakwitną, 1 ma zdeformowane pąki i jestem ciekawa, jakie będą kwiaty (z czubków pąków wystają końcówki warżek).
Dusiu, ja już na trzech pączkach miałam coś takiego, a kwiaty i tak wyglądały normalnie :wink: No, może tylko warżka trochę poprzewracana :lol:
niedługo się rozwinie, to zobaczę, jaki jest, im bardziej normalny tym lepiej.

a equestris otworzył dzisiaj kilka pąków, obecnie ma 5 kwiatków, a jutro powinien otworzyć się jeszcze jeden.
wczoraj przesadziłam dużego Phalaenopsisa podobnego do gigantei do doniczki 15 cm. mam nadzieję, że się szybko przyzwyczai. to jeden z największych storczyków w mojej kolekcji. jeszcze jeden taki duży jest i się przewraca, ale teraz kwitnie, więc na razie go nie będę ruszać.
ciągle czekam na kwitnienia botanicznych.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Śliczne kwiatki :) Tego ostatniego widzę u Ciebie 1wszy raz- bardzo mi się podoba.

A co zamierzasz zrobić z keiki Pink Panther (jest piękne i zdrowiutkie)? Będziesz wymieniać, sprzedawać czy zostawisz sobie? Tak pytam, z ciekawości, bo sama mam już PP ;)

P.S. Chyba będziesz 1wszą osobą na forum, która ma 200 stron wątku :D Przynajmniej tu, w części orchidarium.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agita pisze:Śliczne kwiatki :) Tego ostatniego widzę u Ciebie 1wszy raz- bardzo mi się podoba.

A co zamierzasz zrobić z keiki Pink Panther (jest piękne i zdrowiutkie)? Będziesz wymieniać, sprzedawać czy zostawisz sobie? Tak pytam, z ciekawości, bo sama mam już PP ;)

P.S. Chyba będziesz 1wszą osobą na forum, która ma 200 stron wątku :D Przynajmniej tu, w części orchidarium.
tego ostatniego mam już prawie rok, ale teraz ma inne kwiaty niż w chwili kupienia, podobnie jak pink panther (obydwa kupiłam w ten sam dzień). może takie nakrapiane tak mają.
a keiki pink panther na razie zostawię sobie, jak mi kiedyś tak na serio braknie miejsca, to mogę go wymienić. na razie niech sobie rośnie i puszcza korzonki.
a stron się trochę uzbierało, ponieważ codziennie wchodzę na forum, więc codziennie coś tu piszę.

a dzisiaj przyszły do mnie sadzonki Phal. equestris ilocos alba z wymiany. to one:
Obrazek
to kwiat, który się otwarł ze zdeformowanego pąka:
Obrazek
biały z mazami:
Obrazek Obrazek
equestris:
Obrazek Obrazek Obrazek
a to okna storczykowe:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, "zdeformowany" kwiatek ładny, bardzo :) Śliczne ma kropeczki i do tego takie niezwykle delikatne żyłki na płatkach :wink:
Phal. equestris również jest piękny, powypuszczał dużo rozgałęzień, więc za kilka dni będzie wyglądał zjawiskowo :lol:
Sadzonki ładne i zdrowe, więc przy odpowiedniej opiece niedługo pewnie zakwitną :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”