Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x_P-42

Post »

Izko, kochana, paczka od Ciebie właśnie doszła. Roślinki , jak zawsze po kontakcie z pocztą nieco zmęczone, ale dałam do reanimacji i już widzę, ze odzyskują wigor !
Pięknie Ci dziękuje za dodatki, które mi dołożyłaś do paczuszki - baardzo sie z nich cieszę.
Niestety, chyba dziś ich nie posadzę, bo nie będę mogła wybrać się na działkę. Pozdrawiam i mam nadzieję, że przesyłka dla Ciebie stoi już pod drzwiami !
P.S. Tak pięknie to wszystko popakowałaś, nawet podpisałaś :shock: a ja taki bałagan Ci wysłałam.Z góry przepraszam :oops:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu, piękne, jesienne już, zdjęcia :) U mnie też pojawiły się pierwsze zimowity.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza, patrząc na Twoje kwiaty, można powiedzieć, że jesień też jest piękna :)
U mnie nawet mocno popadało, co przyniesie ulgę iglicy, bo już więdła. I zacząłem porządkować rabatę cienistą a tam same korzenie wierzby :evil: No i jak miały tam rosnąć rośliny :?:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miło Cię widzieć Anulko! Jeśli jesień będzie ciepła i długa to te Twoje krokosmie mają szanse zakwitnąć. A może spróbuj na próbę zostawić kilka cebulek na zimę. Tylko przykryj liści lub jedliną. Te co zimują znacznie wcześniej wiosną wschodzą i wcześniej kwitną. Myślę, że u Ciebie nie dużo zimniej niż w Elblągu.
Polu cieszę się, że dotarła i jesteś zadowolona. Ja z Twojej jeszcze bardziej :D W południe listonosz mnie nie zastał i wieczorkiem biegłam na pocztę by ją odebrać i zaoszczędzić roślinom weekendu w pocztowym magazynie. Jutro pójdą do gruntu.
Dzięki Moniczko! Byłam i widziałam - nie tylko zimowity...
A może Jacku trochę ziemi dosyp na tę rabatę...Ja tak zrobiłam u siebie. Tam było tak twardo i tyle korzeni, że trudno wykopać choćby maleńki dołek. Regularnie dosypuję ziemię i drobno mieloną korę. Tam zawsze jest sucho - nawet po deszczu.

Mam mnóstwo sadzenia: skalniaczki od Poli, dziś przyszła też paczka z cebulami, a wczoraj przy święcie zafundowałam sobie lilie azjatyckie: Cannes i Grand Cru. Nie wiem kiedy i jak, ale nazbierało mi się sporo cebul do posadzenia.Trochę kupiłam, sporo dostałam, co nieco wykopałam i tak się wyszło. Mam nadzieję, że w tym roku szybciej się uporam z sadzeniem. Rok temu robiłam to przez kilka tygodni :oops:

Wspominałam, że szykujemy wrzosowisko. Tak wygląda gotowe na przyjęcie roślin:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Wrzosowisko zapowiada się świetnie, juz widzę te wielobarwne poduchy :wink:
Czym zakwasiliście ziemię, że pozostała taka jasna?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś róża faktycznie przepiękna :D Zimowity już na świecie- super, u moich wystają jedynie czubeczki :roll:
Wrzosowisko zapowiada się super, u mnie trochę wrzosów już kupiona, ale niestety miejsce jeszcze nie gotowe. Kończę ze skalniakiem i zabieram się za wrzosowisko :D
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dopiero teraz mi się wszystkie zdjęcia wyświetliły. Świetny efekt z tym murkiem osiągneliście, widziany en face prezentuje się rewelacyjnie. ;:215 To jest taki kamień, czy kawałki betonu?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Cześć Izo!
Ja spieszę meldować, że kilka dni temu już posadziłam prezenty od Ciebie! Bardzo Ci dziękuję, sprawiłas mi wielką niespodziankę! Będą piękne! Ten irys to będzie Król Białej Rabaty!

U Ciebie architektura ogrodowa - wspaniała! Rzeczywiście, takie łupki i wrzosy, - ja to zaraz widzę starą Anglię...I ten park za wrzosowiskiem, znów pięknie wkomponowałaś w swoją rabatę! ;)

Świetny pomysł! Ale jeszcze lepiej wyszło wykonanie, ten łuk! Jak za dwa lata wrzosy już będą zagęszczone- po prostu wspaniały, bezobsługowy zakątek! Cudo! Gratulacje dla pomysłodawców i wykonawców! :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, wrzosowisko wygląda bardzo zachęcająco :D Życzę powodzenia w uprawie, bo to rośliny bardzo chimeryczne.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Izuniu super będzie ten kącik wrzosowy :lol: fajnie wygląda murek :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Murek wygląda super,chyba podobny robił Karol k-c.
Ja też chyba zrobię podobny z tyłu skalniaka a zabiorę z stamtąd kamienie.
Na moich krokosmiach zauważyłam jakieś 'miotełki',może więc też zakwitnie.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wszystkim za pochwały! W zasadzie należą się mojemu M. Mój był pomysł, a On się ciężko napracował przy małej pomocy Młodego :wink:
No tak...jak Ania-Raczek wspomniała pomysł na murek podpatrzyłam u Karola-k-c. Początkowo M nie był przekonany do tego. Próbował mnie namówić na te betonowe gazony w tym miejscu. Nie dałam się :wink: Chociaż kiedyś marzyła mi się tam drewniana palisada...
bishop - murek powstał z kawałków płyt chodnikowych i krawężników - trochę tego zostawił mi poprzednik. Ziemi jeszcze nie zakwaszaliśmy. Muszę kupić kwaśny torf lub podłoże do różaneczników. Jest jasna na razie, bo wymieszana z piaskiem.
Agness - znając Twoje tempo - to chyba będziesz miała szybciej gotowe wrzosowisko niż ja :D Tak- ta róża pokazała się w tym roku z lepszej strony. Mam nadzieję, że z roku na rok będzie lepiej wyglądać.
Cieszę się Aga, że przesyłka dotarła i sprawiłam Ci miłą niespodziankę. Dziękuję za uznanie i wszystkie miłe słowa. Robimy co możemy by działka wyglądała ładnie i nabrała charakteru. Środki mamy skromne - dlatego staram się wykorzystać to co jest ( tak jak te połamane płytki ).
Moniko - dziękuję, że mnie uprzedziłaś. Jak większość sądziłam, że wystarczy posadzić i będą pięknie rosły... Oprócz wrzosów przewiduję tam kilka innych roślin.
Joluś - to się dopiero okaże - mam jednak nadzieję, że TAK.
Aniu - Karol właśnie podobny murek postawił przy skalniaku. Myślę, że to dobry pomysł i dla Ciebie. A dla kamieni znajdziesz wiele innych, ciekawych miejsc w ogrodzie :wink: Skorą są pączki to zakwitną. Moje krokosmie, które zimowały już przekwitły. Kwitną te sadzone wiosną.
Takie mam hebe do posadzenia na wrzosowisku:
Obrazek Obrazek Obrazek

A tak powstawało wrzosowisko:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam problem z fotosikiem...więc ciąg dalszy "narodzin wrzosowiska" :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jak pewnie dało się zauważyć przy okazji skorzystaliśmy z możliwości pozbycia się ( ukrycia) gruzu zalegającego na działce :roll:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tylko czy ten betonowy gruz, zawierający dużo wapnia nie zaszkodzi korzeniom wrzosów? Beton będzie powoli reagował z kwasami uwalnianymi przez torf i stale odkwaszał ziemię :twisted:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Ja niestety też mam wątpliwości co do gruzu pod wrzosowiskiem.
Pod skalniak podłoże jest super zrobione,ale pod kwasolubne to chyba nie bardzo.
No,ale ja nie jestem fachowcem od wrzosów.Swoje zmarnowałam w drugim roku uprawy.

Dopiero na fotorelacji zobaczyłam,że płytki są u ciebie połączone zaprawą.
Dobrze,ze przy tej pracy miałaś pomoc,ja też nie dałabym chyba rady.
Chociaż kto wie,jak bym sie uparła?
ja dopiero jak skończę tarasik a chcę go trochę poserzyć,dopiero zabiorę się za murek.
Dopiero zobaczę co mi zostało z płyt chodnikowych.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”