Mój ogródek - chatte, cz.7
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Danusiu, ja mam Reine dopiero drugi rok, więc nie wiem, czy juz pokazała kwitnienie, takie na jakie ją stac, zwłaszcza, ze nieustające deszcze strasznie jej niszczyły kwiaty. Myslałam nawet, ze złapała szarą pleśń. Na szczęście jak deszcze ustały, kwiaty wróciły do normy. A są rzeczywiscie piękne i pachną! 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
o! Kociczka też uległa KRÓLOWEJ FIOLETÓW
..a to kolezanka KARDYNAŁA R
tylko lubi grzybobranie
[tak gderam jak to smok ale jak ukorzenisz Renie to puk puk
]
cmokasy

[tak gderam jak to smok ale jak ukorzenisz Renie to puk puk

cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- chatte
- Przyjaciel Forum
Edytko, pomyliłaś wątki, ale miło Cię tu widzieć 
Wprawdzie nie jestem Liską, ale wiem, ze olki przechowuje się zimą w widnym i chłodnym pomieszczeniu
Ewo, musiała zakwitnąć, bo inaczej by nie przeżyła
Ona w ogrodzie zachowuje się jak roslina jednoroczna. Roslina mateczna wymarza zimą, ale w jej miejsce wschodzi masa siewek 
Smoku, moja Reine dość długo w tym roku opierała się chorobom, ale ... w końcu uległa, jak wszystkie
Kardynała tez już mam - w patyczkach ;)
A Reine nie będę ukorzeniać, bo ... ona daje odrosty
Jeden juz własciwie jest, ale zamówiony ... Następny chyba sie robi - ten będzie Twój! 
Jolllu, naprawdę cała przyjemność po mojej stronie
Hanuś, czekam i czekam, a zdjęcie nie chce mi sie otworzyć
A to pewnie jakaś róża ...

Wprawdzie nie jestem Liską, ale wiem, ze olki przechowuje się zimą w widnym i chłodnym pomieszczeniu

Ewo, musiała zakwitnąć, bo inaczej by nie przeżyła

Smoku, moja Reine dość długo w tym roku opierała się chorobom, ale ... w końcu uległa, jak wszystkie

Kardynała tez już mam - w patyczkach ;)
A Reine nie będę ukorzeniać, bo ... ona daje odrosty

Jolllu, naprawdę cała przyjemność po mojej stronie

Hanuś, czekam i czekam, a zdjęcie nie chce mi sie otworzyć

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Iza
Już mi się rozjaśniło. Więc mam trzykrotkę nie komelinę. Jakoś nigdzie nie widziałem całej rośliny i zmyliły mnie niemal identyczne kwiatki. Cieszę się, że mi pomogłaś w tej identyfikacji
A przetacznik - faktycznie chodziło mi o długolistny. Porównaj z moim, który dostałaś.
No i jeszcze muszę przyjrzeć się mojemu ślazowi, bo może to w takim razie nie zygmarek
Iza, lubię Twoją dociekliwość nazewniczą, bo ja też tak mam

A przetacznik - faktycznie chodziło mi o długolistny. Porównaj z moim, który dostałaś.
No i jeszcze muszę przyjrzeć się mojemu ślazowi, bo może to w takim razie nie zygmarek

Iza, lubię Twoją dociekliwość nazewniczą, bo ja też tak mam

- chatte
- Przyjaciel Forum
Witaj Jacku
Ciesze się, ze mogłam być pomocna, chociaz sama zazwyczaj szukam nazw. Lubię po prostu wiedzieć co mam
Ten przetacznik wydaje mi się właśnie długolistnym. Nie przyjrzałam się tak dokładnie, zapomniałam
, ale na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie - mój z nasion i ten Twój.
Jak chodzi o zygmarka, to sama nie wiem.W necie nie ma dość dobrych zdjęć, zeby mieć pewność. Swoje wątpliwosci oparłam na tym zdjęciu http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Malva_alcea.htm.
Zwróć uwagę na liście - są wszystkie takie palczaste, wąskie. A u mojego są okrągłe. Jedynie na szczytach łodyg pojawia sie po kilka tych palczastych. Stąd wydedukowałam, ze to jakis mieszaniec zygmarkowy
Twoje u dołu wypusciły tez takie okrągłe liscie
A może te zdjęcia z netu pokazują tylko połowę prawdy? ;) Ja juz nie mam gdzie dalej dociekać ...
Gabi, wiedziałam! A przeogromny, to znaczy jaki? Ile ma wzrostu i jaki jest "gruby"?
Madziu, chcesz trzy krzaki RAZEM posadzić?
Toż Ci urośnie chyba olbrzym, jak berberys pospolity!
Grzesiu, cieszę się

Ciesze się, ze mogłam być pomocna, chociaz sama zazwyczaj szukam nazw. Lubię po prostu wiedzieć co mam

Ten przetacznik wydaje mi się właśnie długolistnym. Nie przyjrzałam się tak dokładnie, zapomniałam

Jak chodzi o zygmarka, to sama nie wiem.W necie nie ma dość dobrych zdjęć, zeby mieć pewność. Swoje wątpliwosci oparłam na tym zdjęciu http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Malva_alcea.htm.
Zwróć uwagę na liście - są wszystkie takie palczaste, wąskie. A u mojego są okrągłe. Jedynie na szczytach łodyg pojawia sie po kilka tych palczastych. Stąd wydedukowałam, ze to jakis mieszaniec zygmarkowy

Twoje u dołu wypusciły tez takie okrągłe liscie

A może te zdjęcia z netu pokazują tylko połowę prawdy? ;) Ja juz nie mam gdzie dalej dociekać ...
Gabi, wiedziałam! A przeogromny, to znaczy jaki? Ile ma wzrostu i jaki jest "gruby"?
Madziu, chcesz trzy krzaki RAZEM posadzić?

Grzesiu, cieszę się