Andzin sen - ogród początki....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aniawoj pisze:Aniu - wpadnij do mojej szkółki. Wszystko co potrzebujesz masz na miejscu i na pewno coś Ci się spodoba. Bylin na skalniak też trochę mam - obejrzyj moja ofertę.

Zapraszam. :D
Aniu... wybieram się do Ciebie od 3 tygodni już ;:182 ... ale tak to chyba jest, że jak ma sie coś pod nosem to ciągle coś wypada. Obiecuję solennie, że w tym tygodniu Cię nawiedzę, przynajmniej po to żeby zaplanować zakupy :D No i jeszcze wszystkiego naj naj - imienniczko!

Jaśminko, dziękuje bardzo!! i byłaś imieninowo pierwsza! ;:18
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Aniu spóźnione ale szczere życzonka z okazjii imienin!Wszystkiego najlepszego!
Obrazek

Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo bardzo dziękuję za zyczenia....
Ja tam dwa dni gości miałam, wiec dopiero dzisiaj zaglądam na forum:) a tu takie miłe rzeczy różne...
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Takie jeszcze u mnie też kwitną... :D
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Jaśmina
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 15:51

Post »

pewnie śnisz nad Sanem sen :D o ogrodzie :D
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wróciłam znad Sanu... a oto Andzin San.... piękna rzeka!
Obrazek
i mój wędkarz nad Sanem... a czym się różni wędkarz od rybaka? bo wędkarz chodzi z wędkami.... a rybak z rybami :twisted:
Obrazek

i ostatnia fotka "nie na temat".... z pozdrowieniam z cudownych Bieszczadach...
Obrazek
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W Bieszczadach mieszkalismy jak od wielu lat w gospodarstwie agroturystycznym. Co roku pani Marii przybywa jakaś nowa rabatka. Tym razem zachwycił mnie ogromny oset, któremu niestety nie zrobiłam zdjęcia. Zauwazyłam, ze ma jakieś tam male odrosty i poprosiłam pania Marię, czy nie mogłabym sobie tego wykopać... na co otrzymałam dwie wielkie paki roslin do mojego ogródka!! Cudowna kobieta....
potrzebuje jednak pomocy w identyfikacji niektórych. Liście tej krzewinki wieczorem tak obłędnie pachną, że oszaleć można...
Obrazek
i takie coś co sie czepia wszystkiego i wdzięcznie kwitnie:
Obrazek

Resztę zdobyczy pokażę za jakiś czas - jak już przyjmą się w nowym miejscu. Ale jest wsród nich bukszpan, jakies rozchodniki, taki dziwny kwiat do goździka podobny, coś na kształt funkii z liśćmi w kropki, chaber ogrodowy i mak, mini-bratek... piekności!!
Obrazek
Rosnie tam jeszcze coś takiego, musze to kupić w przyszłym roku, tylko nie wiem jak sie nazywa...

Obrazek Obrazek

Ale... najważniejsze, że ruszylismy z pracami nad skalniakiem. W związku z tym chodzę jak paralityk, bo niektóre kamyczki ważyły tyle co ja, a ja duuuża dziewczynka jestem.... :lol:
to pierwszy malutki efekcik...
Obrazek
aaaa... jeszcze niespodzianka po powrocie... kiwtnący wreszcie mieczyk w doniczce...
Obrazek
i na koniec moja kicia, która dzielnie pilnowała dobytku pod naszą nieobecność... reszta później... bo mi sie koniaczek grzeje juz bardzo :lol: Obrazek

Pozdrawiam wszystkich jeszcze urlopowo...
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Aniu widzę,że urlop udany ;:2 Piękne foteczki :roll:
Rozpoznaje tylko jedną roślinkę,bo mam ją u siebie,tylko fioletową.. ;:6 to Calla,na tym zdjęciu po bratkach :roll:
Jest piękna :D

Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
Jaśmina
100p
100p

Post »

A w tym Sanie to Ty paluszek chociaż zamoczyłas?
Piękne "zdobyczne"
Teraz wypoczęta , jak ruszy w ogród z motyką czy szpadlem.....
tak moment i rabata za rabatą będzie...
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, oczywiście że udany!! tylko za krótki ten urlop.... kiedy siedzę sobie na tarasie a na niebie chmury jak z bitej śmietanki... kot mruczy na kolanach, w ręce lampka dobrego winka, i jeszcze widzę co dzisiaj nowego przybyło wokół domu... ech...chyba mogłabym przejść już na emeryturkę, zwłaszcza teraz kiedy mam tyle pomysłów do zrealizowania w domu. Marzenia... ale w końcu one po to są, żeby sobie pomarzyć i czasem uważać, bo się spełniają :lol: :lol:

Jaśminko... jeden paluszek zamoczyłam delikatnie :D kiedy wpadłam do wody robiąc zdjęcia :twisted:
A teraz faktycznie motyka i szpadel już mi przyrosły do rąk, a i kręgosłup się buntować zaczął, ale nic to! Skalniaka przybywa - to najważniejsze. Niebawem pokażę co udało mi się zrobić. Każdy ułożony kamień, każdy znaleziony amonit, wszystko tak cieszy..., że jakieś tam kłopociki zaraz schodzą na dalszy plan. Już jest następny plan, zaczynamy murować murki oporowe z tego kamienia też. Być może jesienią teren już pod trawę będzie przygotowany. Oczywiście już zaplanowane gdzie posadzę gunerę a gdzie powstanie zagon na mieczyki w przyszłym roku ... itd etc.

Znalazłam już nazwę tej kolorowej roślinki. To Houtuynia sercolistna, Tułacz pstry (Houttuynia cordata 'Chameleon')
Roślina ta pochodzi z wschodniej Azji. Charakterystyczną cechą są wielobarwne liście – trudno znaleźć dwa takie same. Latem roślinę zdobią drobne białe kwiaty. Lubi ziemię stale wilgotną. Houtunia jest dość aromatyczna - zapach podobny do cytryny. Nadziemna część Houtunii osiągająca około 40 cm wysokości jesienią zamiera. Podziemne kłącza powinny przetrwać -15°C do -20°C .
Podobno rozrasta się jak szalona, więc na wiosnę może uda mi się już nią podzielić. Posadzona jest co prawda na skalniaku, ale w miejscu gdzie zapewnioną będzie miała wilgoć odpowiednią, a może Tułacz zapoczątkuje oczko wodne, kto wie??
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj po urlopowo Andziu. Ja mam tułacza pstrego od końca maja, z jednej sadzonki mam już pięć.Dobrze rośnie mocno podlewany.Mam dwu i trójbarwnego.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, u mnie póki co tułacz na pewno się przyjął, ale jeszcze się nie rozkrzewił. Dwubarwnego nie widziałam, ale też pewnie śliczny. Najważniejsze, że "podniosły" się wszystkie moje "bieszczadzkie" niespodzianki. Obawiałam się, że nie przeżyją bo na prawdę pogoda nie była sprzyjająca przesadzaniu. Ale nawet wrzosy wyglądają jakby przeżyły przeprowadzkę. Zrobię fotki tego fragmentu skalniaku który zaczyna już wyglądać jak skalniak i wrzucę je jutro :lol:

Mam jeszcze pytanie - czy lilie wysadza się na zimę? Wyrosło mi dużo takich młodziutkich roslinek przy tej głównej i nie wiem, czy mam to zostawić w ziemi na zimę czy wykopać i przechować jakoś?

Obrazek

Ach... i jeszcze kwitną mi mieczyki, oprócz tych biało różowych sa jeszcze żółte i czerwono-malinowe -piękniste :lol:
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Jaśmina
100p
100p

Post »

uprasza się uprzejmie o skrupulatne obfocenie pięknistych mieczyków
i zamieszczenie ku pociesze :D
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaśminko, niestety mieczyki już sie kończą, ale jeszcze udało mi się je byle jak obfocić (nadal cierpie na brak aparatu foto):
Obrazek

A na imieniny dostałam hibiscusa i on ostatnio zrobił m taka piękną niespodziankę, że kwitnie w 2 kolorach, pewnie 2 roślinki wsadzone są :lol: ale nie mogłam sie napatrzeć...:
Obrazek

I jeszcze ciągle dalszy prac nad skalniakiem, kiepsko to jeszcze wygląda.... mam nadzieje, że wiosna mnie zaskoczy mile... Na razie widok z góry, aż wstyd takie foty byle jakie wklejać...:oops:
Obrazek
Obrazek
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam o najważniejszym!!! Zaczęły mi wschodzić zimowity od xipe
Wszystkie jakie wsadziłam.... ale będzie pięknie, dzisiaj będe wsadzać psi ząb i tulipanki od niego także!!
regulamin Andziu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”