Może w końcu opanuję ogród....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Fachowo to na pewno tego nie robię :;230

Dotychczas używałam tylko kartonów, otuliny i gałęzki świerka lub jodły.
W tym roku użyję również słomy do zabezpieczenia gunnery, ale jeśli będzie "ciepła" zima będę musiała co pewien czas wietrzyć by nie wdał się grzyb.
Gdybym zdecydowała sie przezimować swojego bananowca w gruncie, ściełabym największe liście i owinęła otuliną łodygę (otulina - karton albo słoma - otulina). Przy gruncie, przy korzeniach zrobiłabym kopczyk z gałęzi np. świerka.
Liście pewnie i tak przemarzną ...
Dla pewności Alinko, trzeba wpaść do Andresa i podejrzeć jak on to robi :P

A tak w ogóle to mnie nie dołuj!!! pytaniami o zabezpieczanie roślin przed zimą, bo ja zimy nienawidzę i dopóki się da, będę udawać, że w tym roku nie przyjdzie... :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie mogę się doczekać zdjęcia albizii :D
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Alina, co z Tobą???!!!
Wyjdź w końcu z tego ogrodu! :P Do zimy jeszcze daleko, a może wcale nie przyjdzie?
W każdym razie z robotą jeszcze zdążysz a tu całe towarzystwo ogrodomaniaków czeka na Ciebie :D
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

g.kiecko pisze:A tak w ogóle to mnie nie dołuj!!! pytaniami o zabezpieczanie roślin przed zimą, bo ja zimy nienawidzę i dopóki się da, będę udawać, że w tym roku nie przyjdzie... :lol: :lol: :lol:
Proszę mnie zapisać do tego klubu...podpisuje się pod protestami i statut bardzo mi odpowiada! :;230 :;230
Alima pisze:My już po zawodach.....generalnie totalna kicha-jeden koń zapoprężony,2 okulały!!! Takiego pecha nie pamiętam jak żyję......
Miałam plany mega działań ogródkowych- całe do południa lało!! Skończyło się na koszeniu trawnika i posadzeniu modrzewia( mam nowe malotkie drzewko-płaczącego modrzewia-śliczniutki chociaż maultki)
Alina nie przejmuj się..musi się coś spieprzyć..żeby mogło się polepszyć :wink: :roll:
Modrzew pendula bardzo szybko rośnie. U mnie po 4 latach osiągnął 4 m wzrostu i drugie tyle zwisa. Trzeba tylko prowadzić mu przewodnik przy tyczce na odpowiadającą Ci wysokość. Można także przycinać gałązki dla lepszego zagęszczenia. :wink: [/quote]
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Taccanivea pisze:Nie mogę się doczekać zdjęcia albizii :D
Kochanie do usług......
Obrazek

Może i malutka....ale jaka słodka!!!!
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

g.kiecko pisze:Alina, co z Tobą???!!!
Wyjdź w końcu z tego ogrodu! :P Do zimy jeszcze daleko, a może wcale nie przyjdzie?
W każdym razie z robotą jeszcze zdążysz a tu całe towarzystwo ogrodomaniaków czeka na Ciebie :D

Witam,witam :)
Przez 2 dni do nocy darłam bużkę na forach końskich :)
No to się pochwalę:
Moje sliczne drzewko....
Obrazek
I super nowość ( dzisiaj nabyłam ) Weszłam do ogrodu Pyzi!!! W pewnym momencie pokazała zdjęcia z wczasów-zachorowałam!!! Namówiłam męża na wizytę w jednym z marketów( szukam domku na narzędzie) i słuchajcie...jest- stoi sobie spokojnie ostatnie 2 ....Bugenwille biała i różowa.....zobaczcie około 60 cm!!!
Obrazek
Obrazek
domku oczywiście nie kupiliśmy...bo zrobiony do bani( opinia M!!!!)
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

judyta pisze:Alina nie przejmuj się..musi się coś spieprzyć..żeby mogło się polepszyć :wink: :roll:

Witam
Wiem ,że masz rację.....ale!!!!!! Posłuchaj ,zrobili zawody na takim podłożu( praktycznie beton) Kobyłce ( 5 letnia ) pękło kopyto- za twardo- wyobrażasz sobie jak ją to musi boleć!!! Dziasiaj był kowal z drugiego końca Polski i zrobił jej taki pantofelek( jakby pozszywał kopytko.)Zal mi konika- cały rok pilnujesz,dbasz .Mała ćwiczyła głownie na niej(trener na chłopczykach) Kasandra nie mogła w drugi dzień juz startować mała pojechała na koniach ,na których nie trenowała-oczywiście zaliczyła dyskwalifikację na wstępnie- ryczała jak wilk do księżyca( ostatnie 2 lata z rzędu była w ścisłej czołówce. Tydzień wcześniej na regionalnych na 3 występy 2 razy miała pierwsze miejsce..... to wyobraż sobie jej żal! A ja stoję z boku i nie moge totalnie nic zrobić!!!!Ale masz rację- za tydzień mistrzostwa polski południowej - napiszę jak poszło!!
Ale...moje kochane roślinki jakby chciały pocieszyć.....
Popatrzcie jak zakwitły- zdjęcia robione nocą,więc...słabiutkie!
Obrazek Obrazek

A teraz razem z moim M-wejście do kuchmi :)
Obrazek

Dopiero teraz- na zdjęciu widzę co on robi...znowu niesie 2 kawały mięsa dla piesków!!! Pod koniec zimę nie uniosą się!!!!!! :D :D :D
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

AAAA i obiecałm sobie....NIE WCHODZĘ DO WASZYCH OGRODÓW!!!!!!!!!!!!!!!! :P :P :P :P :P :P :P
Jak Gośka przewidziała- zaczynam nabywac dziwne choroby!!!!
Czekam na kuriera-drzewo storczykowe..... :lol: :lol: :lol:
Andreas "zaszczepił "mi bananowce,palmy i....Kącik cannowym
Gośka albicją i gunerą......( tle,ze za bardzo nie wiem gdzie ją wsadzić,a poza tym trochę boję się zimowania..nie wyobrazam sobie przykrywania jej :x ):)
I tak .....ggród za odrodem....BASTA,,,NIE WCHODZĘ :):)

Ale jest i dobra stona...M kupił ksiązke i chce zając się bonsajami hahahaha-obcinać to on lubi!!!!!!
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Wiem Alinko jak to jest...tyle treningów..i nagle wszystko stracone.
Czy ktoś oprotestował podłoże.?..przecież parkur musi być odpowiednio przygotowany.!!Toż to nie Wielka Pardobicka!! A swoją drogą to domagałabym sie odszkodowania od organizatorów...!Dziewczynkę utul i niech siły zbiera na mistrzostwa..tak bywa i musi być silna-czasem kobyłce noga się źle postawi i wiesz jak się kończy. Dobrze, ze można leczyć..a nie jakaś poważna kulawka..z rozwarstwieniem kopytka ciężko..ale dacie radę!!
Ale Ci zazdraszczam bugenwilli..u nas trudno dostać. Znajoma dała mi szczepeczkę ze swojego dorodnego , wielgaśnego krzaczyska...ale nie udało mi się ukorzenić :cry: No trudno..może gdzieś upoluję.
Ucałuj córcię ode mnie i koniecznie głowa do góry! I koniecznie napisz o zawodach!
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Bardzo dziękuję ;:166
Oczywiście napisze...
Jeżeli powiesz mi jak to cudo rozmnozyć i kiedy -to bardzo chetnie podeslę Ci sadzonki :):)
Posłuchaj-mimo odgrazania się,że nie będę biegała po Waszych ogrodach łypnełam oczkiem do Twojego :)
Czy Ty wiesz,że mamy te same pieski?????
Owczaska Coli(u mnie chłopzyk) i niemieckiego( dziewczynka ) :)
Pozdrawiam i jeszcze poogladam Twoje wyczyny :)
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

judyta pisze:Wiem Alinko jak to jest...tyle treningów..i nagle wszystko stracone.
Czy ktoś oprotestował podłoże.?..przecież parkur musi być odpowiednio przygotowany.!!Toż to nie Wielka Pardobicka!! A swoją drogą to domagałabym sie odszkodowania od organizatorów...!Dziewczynkę utul i niech siły zbiera na mistrzostwa..tak bywa i musi być silna-czasem kobyłce noga się źle postawi i wiesz jak się kończy. Dobrze, ze można leczyć..a nie jakaś poważna kulawka..z rozwarstwieniem kopytka ciężko..ale dacie radę!!
Ale Ci zazdraszczam bugenwilli..u nas trudno dostać. Znajoma dała mi szczepeczkę ze swojego dorodnego , wielgaśnego krzaczyska...ale nie udało mi się ukorzenić :cry: No trudno..może gdzieś upoluję.
Ucałuj córcię ode mnie i koniecznie głowa do góry! I koniecznie napisz o zawodach!
Bardzo dziękuję ;:166
Oczywiście napisze...
Jeżeli powiesz mi jak to cudo rozmnozyć i kiedy -to bardzo chetnie podeslę Ci sadzonki :):)
Posłuchaj-mimo odgrazania się,że nie będę biegała po Waszych ogrodach łypnełam oczkiem do Twojego :)
Czy Ty wiesz,że mamy te same pieski?????
Owczaska Coli(u mnie chłopzyk) i niemieckiego( dziewczynka ) :)
Pozdrawiam i jeszcze poogladam Twoje wyczyny :)
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

No to zaszalałaś z tymi zakupami Alino!!! :roll: :P :P :P
Czy Ty nie możesz wejść do sklepu i kupić po prostu rabarbar??? 8)

Albicja faktycznie piękna i jaka już wysoka. :shock:
Araukarię chowaj na noc. Możesz się rano obudzić i stwierdzisz, że jej już nie ma... A ja nazajutrz ładnie się z Tobą pożegnam i powiem byś mnie nie szukała ... (by w zaciszu nacieszyć się moim nowym południowcem :wink: )
O bungewilli też mogę pomarzyć :cry: Kojarzy mi się z amerykańskim Południem :P
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Albicja wysoka- ale powiem szczerze -przyjrzyj się-ma bardzo chudziutki pień! ( Chyba tak sztucznie"wydmuchana "do sprzedazy)
Araukaria-jest bezpieczna...mieszkam w lesie i niestety musze miec ochronę ( 11 razy nas okradli!!!!)
Co do bungewilli- tak jak Judytka- napisz jak zrobić szczepki-chetnie Ci wyślę sadzoneczki :)
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Przeglądając zdjęcia kwiatów domowych, kątem oka podglądałam umeblowanie i zgromadzone przez Was piękne eksponaty :oops: Jest tego masa i są przepiękne!!! :roll:
Jeśli Was aż tyle razy okradli, to co Ty wcześniej musiałaś mieć w domu??? ;:154

Bungewillę oglądałam wcześniej tylko na filmach i w necie. Nie wiem dokładnie jak robić z niej szczepki :oops:
Myślę, że tak jak wszystkich krzewów czy pnączy - najlepiej wiosną. Teraz szkoda uszczykiwać tak piękne okazy :P
Przypomnę się w przyszłym roku i na pewno wypomnę Ci obietnicę 8)
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Wtedy miałam już alarmy( ale niestety tylko w domu)-okradali tylko M maszyny( częśc maszyn jego firmy stałam na podwórku. Oprócz tego ...dach,rynny a raz 146 drzewek- tuja!!!!( pisali o tym nawet w gazetach.
Co do obietnicy-chetnie sie wywiąże:)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”