Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu, i tym sposobem kaleczą starania orchideomaniaków o poprawne nazywanie storczyków A według mnie kwiat Vanilla planifolia wcale nie jest brzydki (a wręcz łądny ), żeby zastępować go Phalaenopsis'em
ja też uważam, że Vanilla jest ładna. ale oni się nie znają i pewnie im wszystko jedno, czy to Phal. czy Vanilia, bo i to i to jest storczykiem i to im wystarcza. ale lepiej jakby dawali prawdziwą Vanilię, a nie Phalaenopsisa. jeszcze ktoś mógłby pomyśleć, że Phalaenopsis to Vanilia.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, piękna Masdevallia. Życzę Ci żeby kwitła długo i obficie :wink:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Masdevallia przepiękna !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Sylwio, w takim razie masz prawidłowy rozwój choroby, hehe :lol: A ja jak zobaczę, że któryś z moich storczyków "coś fajnego" wypuszcza, to co najmniej przez pięć godzin uśmiech z twarzy mi nie znika :wink:

Dusiu, niestety, jest dokładnie tak, jak mówisz :( Może to wynika z niedostępności kwiatu wanilii i nie mogą jej zrobić zdjęcia... :roll:

Mambo, Mała Mi, dziękuję Wam :) Masdevallia powoli otwiera kolejne kwiatki, więc pewnie dodam jeszcze jej zdjęcia z większą ich ilością :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, niestety, jest dokładnie tak, jak mówisz Może to wynika z niedostępności kwiatu wanilii i nie mogą jej zrobić zdjęcia...
kwiat Vanilli chyba jest rzadki, bo ja nigdy nie widziałam kwitnącej.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Sylki3 pisze:
Anusska pisze:Sylwio, w takim razie masz prawidłowy rozwój choroby, hehe :lol: A ja jak zobaczę, że któryś z moich storczyków "coś fajnego" wypuszcza, to co najmniej przez pięć godzin uśmiech z twarzy mi nie znika :wink:
czyli nie jestem jakaś nienormalna ;:112
dziś jako że niedziela wolna i tak ładnie słonecznie wybrałam się pochodzić po mieście :) niby to bezcelowo wzięłam ze sobą portfel i dopadłam 2 Phalaenopsisy z przeceny po 10zł :):):)
wszyscy już mi mówią że ja jadąc do sklepu to nie myślę o kupnie chleba tylko o zakupie kolejnego storczyka :D
To są zupełnie typowe objawy i stosowane fortele :twisted:
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Sylwio, tak to już jest :lol: A za dwa miesiące pójdziesz po bułki do piekarni, a tu zza rogu wyskoczą Tobie dwa piękne falki, którym nie będziesz się mogła oprzeć :wink: A o bułkach już dawno zapomnisz :lol:

Dusiu, masz rację, kwiat wanilii jest rzadki. Ogólnie jeden kwiatek kwitnie tylko jeden dzień, ale roślinka ma ich kilkanaście na kwiatostanie i każdego dnia otwiera następny :roll:
A na wystawy wanilli raczej nie pokażą, bo są to rośliny pnące, które najczęsciej ozdabiają szklarnię i ciężko byłoby ją zdjąć :)
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Na pewno jakieś po drodze znajdziesz :wink: Ja normalnie jak przez ulicę przechodzę, to storczyki jak magnes mój wzrok przyciagają, nawet nie muszę ich specjalnie szukać :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, masz rację, kwiat wanilii jest rzadki. Ogólnie jeden kwiatek kwitnie tylko jeden dzień, ale roślinka ma ich kilkanaście na kwiatostanie i każdego dnia otwiera następny
A na wystawy wanilli raczej nie pokażą, bo są to rośliny pnące, które najczęsciej ozdabiają szklarnię i ciężko byłoby ją zdjąć
no byłby kłopot, bo Vanilla kwitnie dopiero jak ma kilka metrów i ciężko byłoby ją dać na wystawę. sobie też nie kupię Vanilli, bo nie mam miejsca na tak dużą roślinę.

a jak jadę to też zawsze patrzę w okna i szukam storczyków. teraz jest ich baaardzo dużo. kilka lat temu nie były tak dostępne i dlatego moja kolekcja powiększała się dużo wolniej niż kolekcje osób, które zaczęły zbierać storczyki w tym lub poprzednim roku.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylki3 pisze:Dusiu Twoja kolekcja powiększała się wolniej ale za to jak się powiększyła!!! masz tyllleeee okazów że szok!
a storczyki jeszcze z 3-4 lata temu to były mało popularne i nie były ogólnodostępne a najbardziej zrażała do nich cena- pamiętam jak storczyki jeśli już się pokazały kosztowały po 60-80zł i były to zwykłe Phalaenopsisy.
tak, kilka lat temu storczyki były drogie (pamiętam, jak po sklepach były za prawie 40 zł, a po kwiaciarniach za 50-60) i do tego bardzo cięzko je było spotkać. teraz jest ich dużo i są prawie wszędzie. a moja kolekcja zaczęła się szybko powiększać dopiero w 2008 roku. w latach 2008-2009 kupiłam większość mojej obecnej kolekcji.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Wanilie - ogromne, kwitnące egzemplarze kilkakrotnie pokazywał na wystawie W-wski Ogród Botaniczny. Były zamontowane na podpórkach, posadzone w donicach :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Sylwio, no widzisz :lol: Ciekawe, czy ktoś gdzieś rozpisał stadia choroby storczykowej :wink: Na pewno interesujące byłoby ostatnie :lol:

Dusiu, ja tam się nawet cieszę, że nie wszędzie można spotkać jakieś super okazy :) Więcej frajdy sprawia znalezienie tego upragnionego po dłuższym czasie niz skoczenie do sklepu za rogiem i przytarganie go po pięciu minutach :roll:

Aniu, nie słyszałam o tym :shock: Wanilie to musiał być piękny widok, i do tego kwitnące... :roll: Zapach pewnie był powalający... :roll: A "W-wski" to chodzi o Wrocław czy Warszawę? :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, ja tam się nawet cieszę, że nie wszędzie można spotkać jakieś super okazy Więcej frajdy sprawia znalezienie tego upragnionego po dłuższym czasie niz skoczenie do sklepu za rogiem i przytarganie go po pięciu minutach
wiem, że jak się dłużej czeka, to jest większa radość, ale 10 lat czekania to już by była przesada. ja na moją Vandę czekałam ponad 3 lata, byłam bardzo ucieszona, gdy ją wreszcie spotkałam. ale przy powtórnym kwitnieniu była 100 razy piękniejsza niż przy kupieniu. na jej kwiaty nawet T. uwielbiał się patrzeć. ale ty swoje marzenia spełniłaś szybciej, może dlatego, że masz blisko siebie lepsze wystawy.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Storczykowa pisze:wiem, że jak się dłużej czeka, to jest większa radość, ale 10 lat czekania to już by była przesada. ja na moją Vandę czekałam ponad 3 lata, byłam bardzo ucieszona, gdy ją wreszcie spotkałam. ale przy powtórnym kwitnieniu była 100 razy piękniejsza niż przy kupieniu. na jej kwiaty nawet T. uwielbiał się patrzeć. ale ty swoje marzenia spełniłaś szybciej, może dlatego, że masz blisko siebie lepsze wystawy.
Oczywiście, nie miałam na myśli czekania aż tak długo, tylko że storczyki dają nam więcej szczęścia, gdy trzeba się trochę potrudzić przy ich zdobyciu :wink:
A mój tato też patrzy na storczyki od czasu do czasu i nawet pędów szuka, choć na co dzień jest im przeciwny :lol:
Marzenia, może niektóre spełniają sie szybciej, a to dla tego, że jak nadarzy się okazja, to niemal bez zastanowienia kupuję storczyki, jeśli są w miarę tanie :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:
Storczykowa pisze:wiem, że jak się dłużej czeka, to jest większa radość, ale 10 lat czekania to już by była przesada. ja na moją Vandę czekałam ponad 3 lata, byłam bardzo ucieszona, gdy ją wreszcie spotkałam. ale przy powtórnym kwitnieniu była 100 razy piękniejsza niż przy kupieniu. na jej kwiaty nawet T. uwielbiał się patrzeć. ale ty swoje marzenia spełniłaś szybciej, może dlatego, że masz blisko siebie lepsze wystawy.
Oczywiście, nie miałam na myśli czekania aż tak długo, tylko że storczyki dają nam więcej szczęścia, gdy trzeba się trochę potrudzić przy ich zdobyciu :wink:
A mój tato też patrzy na storczyki od czasu do czasu i nawet pędów szuka, choć na co dzień jest im przeciwny :lol:
Marzenia, może niektóre spełniają sie szybciej, a to dla tego, że jak nadarzy się okazja, to niemal bez zastanowienia kupuję storczyki, jeśli są w miarę tanie :roll:
mój T. też niechętnie mi kupuje, zwłaszcza botaniczne, bo uważa, że mam tego za dużo. te, co mam, lubi oglądać, zwłaszcza Liodoro, to jest jego ulubiony. ale te trochę ponad 60 to wcale nie jest dużo. lubię spełniać storczykowe marzenia, to cudownie, jak po długim czekaniu wreszcie spotka się marzenie. miałam tak też z białym z mazami, bardzo się zdziwiłam, gdy go zobaczyłam po ponad roku szukania go.
kiedy będziesz na gg?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”