Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Madziu, gdzie Ty masz te chwasty??:roll: :lol: :lol:

śliczne widoczki, a te słoneczniki to masz...
nawet jak są wyższe to i tak piękne :roll: :wink:
magdala

Post »

Ależ mam zaległości !!!!! Dziękuję Wam ,że mnie nie opuszczacie i juz odpisuję :
gohna pisze: co tam się chowa na pierwszym zdjęciu za Annabelle? Coś co kwitnie na różowo?
:lol:
Gosiu :D to różowe to hortensja sąsiada....Ale wygląda ,jakby rosła u mnie , prawda???

Elsi :D ja wolę te bardziej niebieskie ostróżki ,no ale skoro trafiła się taka
ciemniejsza-też ja przygarnę jak swoją....

Gorzatko :D Jak udała się mięsna cukinia ???? Ja lubię sobie pokucharzyć ,tylko ,żeby ktoś
przyniósł mi to wszystko do domu (nie cierpię zakupów!!).
Natomiast trzymam się ściśle przepisów, nie gotuję "na oko",z czego śmieją się moje ciocie i śmiała moja mama ,
ale jak zrobiłam podłoże według przepisu nieżyjącego już,niestety Kuronia-
to moja ciocia -rodzinna mistrzyni podłoże powiedziała :"No, to jest dopiero podłoże !!!"
Rozumiecie chyba takie uznanie ???
A mój brat opowiada o tym podłoże kolegom....

Ale ja dosłownie :wrzucam tyle ziaren przyprawy ,ile podane jest w przepisie :shock: :shock:
Jestem baaardzo przepisowa :wink:

Amba :D bardzo mnie ucieszyła Twoja wizyta !!! A ja u Ciebie bywałam i to nie raz.....
My często jezdzimy po Kaszubach,a moi rodzice mają działkę w okolicach Przywidza,
tylko niestety teraz jest taka trochę opuszczona,bo mojej mamy już nie ma.
Posadziła tam tyle pięknych roślin -ciągle wybieram się ,żeby je poprzesadzać do siebie
i jakoś nie wyrabiam się z czasem.
Ambo -mój mak rośnie na zbitej glinie .....
Tak ,Heliotropy to rzadko spotykany kwiatek -ja kupuję je co roku na targach w Renku .
A jakie Ty znasz miejsce ??

Ala
:D Krwawnik jest wysokości mojej ,czyli około 164 cm :wink:
Ja mojego siałam z nasion i miałam mnóstwo sadzonek. Pięknie mogą wyglądać przy nim fioletowe ostróżki,
albo przetaczniki .

Aniu :D chyba zrobię specjalnie dla ciebie zdjęcie jakiegoś dorodnego chwaścika .......
Znajdę ich setki -bez trudu :roll:

A poza tym tak rzadko tu zaglądam ,bo trafiła mi się pilna robota :roll: Mój mąż wczoraj
pojechał skosić działkę ,a ja nawet jeszcze nie widziałam efektów tej pielęgnacji....

Na jutro mam zadanie bojowe-muszę kupić litr spirytusu...do nalewki wiśniowej.
Wymyśliłam sobie ,że w ramach oszczędności zapłacę za niego tzw.....bonami ,które dostaje się z pracy.
Przy kasie poczuję się chyba jak menelka ,którą "przycisnęło"....

Pozdrawiam Was serdecznie !!!!
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magdo - napisałam Ci na PW.
Okolice Przywidza są bardzo piękne i malownicze. Lasy i jeziora - czego można chcieć więcej. No i o połowę bliżej niż do mnie :lol:
Mam jeszcze pytanie odnośnie maka o. - czy można go wyhodować z nasion?
Znalazłam jedną ofertę na all. ale cena roślinki 3,99 a przesyłki - 20.00 zł :evil:
Spróbuję poszukać na miejscu w Gdańsku.
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Witaj Madziu! Trochę mnie u Ciebie nie było a tu widzę nalewkowo -kulinarnie się zrobiło. Ja ostatnio też nastawiałam nalewkę z malin i kupowałam spirytus... Ale pochwaliłam się pani sprzedawczyni, że to o nalewkę chodzi, na co ona mi odparła, że też nastawiała nalewkę tyle, że z wiśni.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Magda - jak nalewka? Chuchnij... :wink:
Cukinia pyszna była, a z tymi zakupami... też tak mam... ale z drugiej strony wydaje mi się, że jak sama pójdę, to mi się jeszcze coś przypomni :lol:
A gotuję i piekę zupełnie nieprzepisowo - i wychodzi całkiem, całkiem... tak, że nie chodzi o to, że nie umiem... tylko nie lubię :roll:

A tego krwawnika i ja poszukam - mój żółty to taki mikrusek (odmiana: górski :roll: ) i na dodatek coś mu się marnieje...
magdala

Post »

Coś mi nie wychodzi dzisiaj ... :roll:
Pojechałam sobie na działkę ,ślicznie wszystko skosił mój mąż!
Taki skoszony ogród wygląda bardzo przyjemnie.
Róże kwitną jak w środku lata , no a ja, robiąc roślinkom zdjęcia telefonem -
byłam zupełnie nieświadoma ,że robię filmiki video :shock: :shock:
.............Może to ten blond na głowie ??? :roll:
I niestety nie pokażę Wam ile kwiatów ma Gloria Dei , jak rozkwitła Fairy ..... Ech ! Szkoda.

A jutro raczej nie pojadę ,bo w drodze powrotnej jak nie gruchnęło mi w tłumiku !!!
Normalnie przez pół miasta jechałam jak sportówką tym moim nieszczęsnym samochodem ... :?
A jak ludzie się za mną oglądali !! Straszne.
No ,a ponieważ mąż do niedzieli poza domem -nic nie poradzę :cry:

Sok z wiśni już połączony ze spirytusem ,ale jak tu próbować -toż to nawet na rower nie będzie można
wsiąść po takim próbowaniu!!

Madziarynko :D znam to,znam !! Takie tłumaczenie przy kasie gdy kupujemy coś ,co jest nam głupio kupić :wink:

Ambo
:D -bardzo dziękuję Ci za wiadomość. Zaraz napiszę Ci o maku.

Magda.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Magda - albo odrosty za głęboko złapały... albo już tego spirytusiku popróbowałaś :lol:
A na rower po takim próbowaniu to ani się waż :roll: Biorąc pod uwagę, że spotkać policjanta każącego dmuchać w balonik kierowcy samochodu, to rzadkość - pewnie skupiają się oni właśnie na rowerzystach... i bach... w statystyki :roll:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

o kurczę ile ma ten krwawnik ? to tyle samo co i ja :lol: a nie da się mu coś zrobić, żeby taki do metra był :lol:
magdala

Post »

gorzata76 pisze: A na rower po takim próbowaniu to ani się waż :roll: Biorąc pod uwagę, że spotkać policjanta każącego dmuchać w balonik kierowcy samochodu, to rzadkość - pewnie skupiają się oni właśnie na rowerzystach... i bach... w statystyki :roll:
Masz świętą rację Gorzatko!
Nawet jeszcze wczoraj mój mąż rozmawiał ze znajomym policjantem, który twierdzi ,że większość
ukaranych (więzieniem :shock: )za pijaństwo kierowców to właśnie rowerzyści :shock:

A wiecie jaki niesamowity przypadek -wracając do mojego tłumika (a raczej "głośnika")-jak już podjechałam
z wielkim hałasem pod dom, ku uciesze sąsiadów -zadzwoniłam do mojego męża,który pojechał ze swoimi
rodzicami do rodziny na południe.
Pytam ,czy już dojechali ,a on na to ,że tak ,ale szukają warsztatu ,bo samochód im się popsuł.
A ja pytam -a co się stało ? A on na to : "Tłumik strzelił "....... :shock: :shock: :shock: :shock:

Po prostu w ciągu jednej godziny popsuło nam się dokładnie to samo .
Znak jakiś ,czy co??

Magda.
magdala

Post »

snowflake pisze:o kurczę ile ma ten krwawnik ? to tyle samo co i ja :lol: a nie da się mu coś zrobić, żeby taki do metra był :lol:
No ,może nieco przesadziłam -ale 150 cm to ma na pewno.
Ale po 9 latach !! Na początku będzie niski .Ja go lubię -jest taki zupełnie bezproblemowy,
nie rozłazi się po rabatach- nie tworzy rozłogów ,trzyma się w kępie i ładnie pachnie :D

Magda.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

ufff... to może za 9 lat mi się znudzi :lol: bo wolę niższy :lol:
magdala

Post »

snowflake pisze:ufff... to może za 9 lat mi się znudzi :lol: bo wolę niższy :lol:
Alu :D :D za 9 lat wszystko w Twoim ogrodzie będzie wyższe -cudów nie ma :roll:
Magda.
x-d-a

Post »

Magdo, ja też spędziłam dzisiaj sporo czasu w Twoim ogrodzie (wiem, wiem, ze to jest działka, ale cóż z tego?).
Piękny, bujny, dojrzały, taki trochę w stylu angielskim; widzę, że masz podobne upodobania jak ja.
Zdjęcia roślinek i widoczki z ogrodu - śliczne :!:
Jeszcze na pewno pobuszuję u Ciebie -zbliżają się długie jesienne i zimowe wieczory...
magdala

Post »

Dalu :D Bardzo miło mi Cię powitać :P
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

magdala pisze:Ale ogród to moje prawdziwe marzenie.
Na tej drugiej działce mam dużo sosen i brzóz -czy wiesz (albo może ktoś z Twoich gości) jak przyciąć sosnę ,żeby zrobiła się taka pękata i nie urosła taka jak w lesie??
Magda.
Odpowiadam na pytanie zadane u Iwy, wystarczy przycinać młode przyrosty. Można je przyciąć o połowę albo krócej, wtedy z roku na rok sosna się zagęszcza. Nie wiem tylko jak przycinać przewodnik :?
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”