Moje orchidaria - Anaka

Zablokowany
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Łukasz, nie chodzi mi o kolor, ani o wygląd :roll: A o skład !
Jeżeli znajdują się tam elementy toksyczne, to nie nadają się do hodowli storczyków :twisted:
Bardziej ufam amerykańskim normom, niż polskim, niestety.

Nie wiem, czy wtedy już uprawiałeś storczyki, ale zanim weszliśmy do UE, węgiel drzewny sprzedawany w Polsce od polskich producentów był nasycany substancjami, które były toksyczne,ale węgiel łatwo się palił.
Ci, którzy używali go jako składnik podłoża do storczyków, nie osiągali dużych sukcesów w uprawie.
Ja w dalszym ciągu nie dowierzam naszym standardom i węgiel przywożę sobie bezpośrednio z bieszczadzkich wytwórni. :D
Zapraszam
Moje wątki
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

homo homini lupus est

Co do składu... to już w ogóle czarna magia.

Zawsze można sobie samemu glinę ulepić, wypalić i zrobić sobie podkładkę z wlewką. Też takie wynalazkiw widziałem dla surwiwalowców samowystarczalnych.

Jeśli chodzi o wiarę w drugiego człowieka to u mnie, każdy ma kredyt zaufania do momentu aż mi w kaszę ktoś nie napluje. Potem jest źle; bo jak mi się chce, a często mi się chce, to poruszę niebo i ziemię by wyszło co ma wyjść na światło dzienne.

Także jakby mi na "rurce" jakiś storczyk zaczął marnieć i wykryłbym coś na czym na chwilę obecną się nie znam :) , ale determinacja by mnie popchnęła do dowiedzenia się wszystkiego co trzeba; to marny byłby los dystrybutora lub wytwórcy. Ryszard Cebula byłby dla takiego kogoś jak anioł przy mnie:D

Ale już tak nie wyolbrzymiając to wydaje mi się że normy miedzynarodowe iso mi starczą do zaufania. Gorzej co z towarem się dzieje podczas drogi od producenta do klienta. Może robią jak w starożytnym Rzymie obcinając brzeg monet do produkcji nowych, lub jak dealerzy z amfetaminą, że dosypują do niej opiłków szkła i innego badziewia by było więcej towaru na sprzedaż, albo jak z węglem nasączają czymś by był cięższy i wychodziło go więcej.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wszystkie storczyki piękne, ale najpiękniejsza bellina i inne Phalaenopsis. bellina wygląda cudownie, chciałabym, by moja też zakwitła.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję :D
Twoja na pewno zakwitnie :P
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na razie rośnie nienajgorzej, każdy nowy listek jest większy od poprzedniego (ale ciągle nie są większe niż ten, który był największy w chwili kupienia). pędzika ciągle nie ma. a violacea też puszcza listek, może mu już te plamy przeszły.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to wszystko jest na dobrej drodze :D Może zmień jeszcze podłoże i ruszą do przodu :P
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anaka pisze:No to wszystko jest na dobrej drodze :D Może zmień jeszcze podłoże i ruszą do przodu :P
bellinie i violacei? a jakie mają mieć podłoże? teraz mają drobną korę i mech sphagnum, a violacea ma też kawałki gąbki. violacea podobno ma być zdolna do kwitnienia w przyszłym roku.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżele podłoże jest stare, już rozłożone, to storczyk rośnie wolno i nie ma ochoty ,żeby zakwitnąć. Więc, jeżleli tak jest u Twoich phal., to ja bym wymieniła podłoże :D
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phal.amabilis znowu w akcji :D Po prostu elegancka biel :P

Obrazek

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anaka pisze:Jeżele podłoże jest stare, już rozłożone, to storczyk rośnie wolno i nie ma ochoty ,żeby zakwitnąć. Więc, jeżleli tak jest u Twoich phal., to ja bym wymieniła podłoże :D
raczej nie jest rozłożone, bo już im wymieniałam w tym roku. bellina nie kwitnie pewnie z powodu za niskiej wilgotności powietrza, a violacea nie jest jeszcze zdolna do kwitnienia.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To świetnie :D
Powodzenia i trzymam kciuki za kwitnienia :lol:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Anaka, a czy jest u Ciebie jakiś nieelegancki ??? Bo na którą stronę nie zaglądnę, to sam urok, piękno i elegancja.
Zawrót głowy :)
Ponazywaj proszę storczyki na podkładkach z poprzedniej str. ;:58
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art, to taki już mój los :wink:

Teraz podkładki gliniane: na pierwszej- dendr.loddigesii, druga- Meriacylium, trzecia- Scuticaria hadwenii :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anaka pisze:To świetnie :D
Powodzenia i trzymam kciuki za kwitnienia :lol:
bardzo bym chciała, żeby zakwitły. violacea ma być rózowa (na tabliczce pisze violacea sumatra), a bellina jest normalna żółto-różowa. a jakiej wielkości twoja ma kwiaty? moja nie miała zbyt dużego kwiatu, bo to pewnie było jej pierwsze kwitnienie i do tego przekwitała.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dziękuję za nazwy ;:180 Zaraz "gnam" pobuszować po necie żeby je ujrzec jak kwitną :)
A na los nie narzekaj, bo masz sam RAJ pod noskiem :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”