Mój domowy kawałek natury : )
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
...i wystawiłam ten mój marny aloes na balkon- może odżyje na słoneczku
Skoro można wystawiać kaktusy, to można też pewnie aloes? ;)

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Kasia.N
- 1000p
- Od: 10 cze 2009, o 14:23
Byleby nie w pełnym, bo jak nie przyzwyczajony do słońca to go po prostu spali. A co się z nim dzieje? (być może pisałaś i mi gdzieś umknęło
)

Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
- Agita
Kasiu, sama nie wiem, zaczął mi marnieć jakoś zimą chyba, kolejne liście od dołu jakby zasychały od końca, robiły się takie brzydkie i pomarszczone.
Opcje sa dwie: albo go przelałam, bo mam taką tendencję, albo ten ciemny kąt w kuchni go wykończył. Ewentualnie obie rzeczy na raz
Będę uważać, żeby się nie popalił, słońca to on dawno nie widział...
A teraz chciałabym przedstawić jeszcze kilka moich roślinek, tym razem z małą retrospekcją. Jak zobaczyłam te stare zdjęcia to aż się uśmiałam:
Moja muchołówka, kupiona w marcu z przeceny, tak wyglądała po miesiącu:

A tak obecnie:

Widać różnicę? ;)
Opcje sa dwie: albo go przelałam, bo mam taką tendencję, albo ten ciemny kąt w kuchni go wykończył. Ewentualnie obie rzeczy na raz

Będę uważać, żeby się nie popalił, słońca to on dawno nie widział...
A teraz chciałabym przedstawić jeszcze kilka moich roślinek, tym razem z małą retrospekcją. Jak zobaczyłam te stare zdjęcia to aż się uśmiałam:
Moja muchołówka, kupiona w marcu z przeceny, tak wyglądała po miesiącu:

A tak obecnie:

Widać różnicę? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
- Agita
Kolejny temat- paprotki. Każda jest inna 
Pierwsza, kupiona w lutym na próbę czy się uchowa (poprzednie dwie padły), wyglądała tak:
A dziś jest taka, te najdłuższe liście mają ponad 1m:
Kolejne dwie doszły po miesiącu z groszem, jak już widzieliśmy, że ta 1wsza się dobrze ma. Dziś wyglądają tak- średnia:
I miniaturka, kupiona z przeceny za 5zł, była jak kupka nieszczęścia, dziś ma się tak:
A tutaj nasz kwietnik, na którym stoją wszystkie paprocie- zdjęcie z marca (sorry za jakość, robione komórką):

I obecnie
:

Pierwsza, kupiona w lutym na próbę czy się uchowa (poprzednie dwie padły), wyglądała tak:

A dziś jest taka, te najdłuższe liście mają ponad 1m:

Kolejne dwie doszły po miesiącu z groszem, jak już widzieliśmy, że ta 1wsza się dobrze ma. Dziś wyglądają tak- średnia:

I miniaturka, kupiona z przeceny za 5zł, była jak kupka nieszczęścia, dziś ma się tak:

A tutaj nasz kwietnik, na którym stoją wszystkie paprocie- zdjęcie z marca (sorry za jakość, robione komórką):

I obecnie

Pozdrawiam, Agnieszka
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Ale cudne masz te paprotki - boskie!! i muchołówka bardzo dorodna 

Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko, masz dowód, że wszystko u Ciebie rośnie w oczach
Rzeczywiście paprotki są piękne, a ja nie mam ani jednej (za to moja Mama je lubi).
A muchołówka bardzo mi się podoba i chętnie bym sobie taką kupiła, tylko zawsze w sklepie na kiepskie trafiam, do tego nigdy nie są przecenione, więc trochę szkoda mi kaski.
Aloes nie lubi cienia, więc pewnie dlatego zmarniał. Teraz, gdy jest na balkonie uważaj, by słonko go nie sparzyło, ma w sobie tyle wody, że może się ugotować. Powoli przyzwyczajaj go do słonka.
Ja mojego aloesa już wiosną wystawiam na dwór, w półcień, a zabieram do domu jesienią. Widzę, że mu to służy

Rzeczywiście paprotki są piękne, a ja nie mam ani jednej (za to moja Mama je lubi).
A muchołówka bardzo mi się podoba i chętnie bym sobie taką kupiła, tylko zawsze w sklepie na kiepskie trafiam, do tego nigdy nie są przecenione, więc trochę szkoda mi kaski.
Aloes nie lubi cienia, więc pewnie dlatego zmarniał. Teraz, gdy jest na balkonie uważaj, by słonko go nie sparzyło, ma w sobie tyle wody, że może się ugotować. Powoli przyzwyczajaj go do słonka.
Ja mojego aloesa już wiosną wystawiam na dwór, w półcień, a zabieram do domu jesienią. Widzę, że mu to służy

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- karolaipiotr
- Od: 5 lut 2009, o 20:29
- Agita
Wszystkim bardzo dziękuje :*
Na co dzień tak się nie widzi różnicy, człowiek patrzy stale na te roślinki i już nie pamięta jak było wcześniej. Dobrze czasem spojrzeć na stare zdjęcia
Dobrze je w ogóle mieć! Moja rodzina (dalsza, bo mężuś nie) i znajomi patrzą na mnie trochę jak na wariatkę, ze ja tak fotografuję te roślinki, zwłaszcza storczyki- każdy przyrost, listek, pączek i korzonek, ale jednak jak widać ma to sens ;)
Kamilko, ja moje owadożery kupiłam w obi- wiosną muchołówkę i Rosiczkę Alicji, cała przebrana i podmarniała już partia była przeceniona na 5zł, a w zeszłym tygodniu kupiłam jeszcze zwykłą rosiczkę. Widziałam te roślinki jak przyszły świeże w lipcu, postanowiłam znów poczekac na przecenę- jak widać nie ma się czego bać, bo ładnie odbijają. I własnie kilka dni temu byłam w obi i stały jakieś marne resztki ze starą ceną 12.99, ale poszłam do pracownika i przecenił mi na 2.99zł. Czasem warto pójść zagadać ;)
Pokażę Wam jeszcze jak wygląda ta marnota, mam nadzieję, że za jakiś czas będę się już chwalić ładną dorodną rosiczką:

A czy jest jakiś sposób, żeby aloes- ten najzwyklejszy, klasyczny, rósł "gęściej", miał grubsze i krótsze liście- mniej podlewać? Bo ten mój jakiś taki cieńki i wybujały...
Na co dzień tak się nie widzi różnicy, człowiek patrzy stale na te roślinki i już nie pamięta jak było wcześniej. Dobrze czasem spojrzeć na stare zdjęcia

Kamilko, ja moje owadożery kupiłam w obi- wiosną muchołówkę i Rosiczkę Alicji, cała przebrana i podmarniała już partia była przeceniona na 5zł, a w zeszłym tygodniu kupiłam jeszcze zwykłą rosiczkę. Widziałam te roślinki jak przyszły świeże w lipcu, postanowiłam znów poczekac na przecenę- jak widać nie ma się czego bać, bo ładnie odbijają. I własnie kilka dni temu byłam w obi i stały jakieś marne resztki ze starą ceną 12.99, ale poszłam do pracownika i przecenił mi na 2.99zł. Czasem warto pójść zagadać ;)
Pokażę Wam jeszcze jak wygląda ta marnota, mam nadzieję, że za jakiś czas będę się już chwalić ładną dorodną rosiczką:

A czy jest jakiś sposób, żeby aloes- ten najzwyklejszy, klasyczny, rósł "gęściej", miał grubsze i krótsze liście- mniej podlewać? Bo ten mój jakiś taki cieńki i wybujały...
Pozdrawiam, Agnieszka
- Agita
Edytko, dzięki, mi też się podobają, choć to głównie mąż się upierał przy paprotkach... Po pierwszych niepowodzeniach nie wierzyłam w swoje siły w tym zakresie. No ale to pewnie nowe miejsce im podpasowało 
Kwietnik jest z allegro, można go znaleźć bodajże pod hasłem "kwietnik rozporowy elegancki", nawet stosunkowo niedrogi jak na taki kawał żeliwa ;)

Kwietnik jest z allegro, można go znaleźć bodajże pod hasłem "kwietnik rozporowy elegancki", nawet stosunkowo niedrogi jak na taki kawał żeliwa ;)
Pozdrawiam, Agnieszka