Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elżbieto-miałam dużej urody ciemno niebieską ostróżkę z czarnymi środkami, z białymi środkami,takie turkusowe dwie z białym środkiem i teraz trafiłam fioletową z czarnym środkiem. Różowej nie miałam.Niestety i białej nie .
Bogusiu-Mnie acidantera z "Biedronki"zakwitła,była jedna i ta jedna zakwitła.Ścięłam ją do wazonu wraz z mieczykiem,który w drugim dniu kwitnienia się nadłamał.Być może w mieczykach wyspał mi się jakiś dziki kot. Cebul mieczyków sadziłam cztery, piątą dałam bratu, wszystkie Madame de Paris.Problem jak tłumaczyć tą Panią Paryża.Być może jeszcze kolejne zakwitną.To ładne, delikatne w kolorystyce kwiaty.
Artur-cebule wyślę pocztą.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Ewuś
zebrałam nasionka z białej ostróżki, jakbyś reflektowała :roll:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu!
Opis kolejki i krewkich emerytek przywołał mi w pamięci scenki z wczesnych lat osiemdziesiątych.
Najbardziej utkwił mi w pamięci monolog pewnej pani w kolejce po szampon.
Brzmiał mniej więcej tak: Pani do koleżanki stojącej razem z nią w kolejce:'
" Bo Ty źle robisz z tym szamponem. Ja wlewam wodę do miednicy, dolewam szamponu i najpierw myję głowy dzieciom, potem sama myję włosy, potem mąż a na końcu kąpiemy w tym psa......." Koniec cytatu. Do dzisiaj się zastanawiam czy ona tak na poważnie czy też jaja sobie robiła. Jeśli tak - to była w tym świetna :;230 \g
Ewuniu a ja dzisiaj patrzyłam jak sroka w gnat na rózową ostróżkę na Hali Mirowskiej w Warszawie. Cudna była, ale nawet się nie spytałam o cenę. Przecież nie będę się z Warszawy do Gdańska taramczyć z doniczką.....
Za to widziałam tulipany :shock: :shock: :shock:
Pełny kwiat. Zewnętrzne płatki w kolorze czerwonego wina. Środkowe - śnieżno białe...
Cena ...... 32 złote za....3 cebulki. Dobrze, że się wózka z bliźniaczkami trzymałam - bo chyba bym padła z wrażenia!
Ja wiem, że kiedyś daaaaaaaaaaaaaaaaaaawno temu w Holandii cebulki tulipanów kosztowały krocie i niejeden majątek rodzinny przepadł w tym szaleństwie tulipanowym.
Ale to nie te czasy............................
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

EWuniu podwórkowy pięknieje coraz bardziej i coraz szybciej.
Ale w przyszłym roku to będzie tam po prostu cudnie.
Rośliny szybko rosną a czas jeszcze szybciej płynie.
Ani mrugniesz okiem jak już nie będzie miejsca, żeby coś dosadzić.
A czy Kostek też spaceruje po podwórkowym ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogro-no nie,teraz jak podlewam rano,to kot by tylko przeszkadzał.Cieszę się,że już koniec urlopu i mam nadzieję,że kolejna praktyka nie poza miejscem zamieszkania.Na pewno we wrześniu będę za Olzą,wcześniej dam znać na pw.Tak jakoś głupio mi dowolnym mostem przechodzić....
Ambo-opis z szamponem żywcem jak "Z grypa szaleje w Naprawie" i spracowanymi mydlinami wędrującymi z chaty do chaty.Z powodu tych 30 dkg proszku miesięcznie wówczas do dziś mam zapasy środków do mycia i prania.No i zdobyłam cenne doświadczenie,że pokrzywami cudownie myje się okna.
Cebule tulipanów o jakich mówisz wydaje mi się,że widziałam po ok.zł 2 za szt.Szaleństwo zakupowe w cebulach jeszcze w zarodku.Jak na nie natrafię to masz jak w banku.
Mag-w życiu nie siałam ostróżki.To do gruntu?
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Ewuniu,
nie wiem. Kolorowe zawsze same się wysiewały, a biała nigdy. Dlatego tym razem zebrałam z niej nasionka. Będę próbowała siać do pojemnika. Może wolisz poczekać na siewki? Jeśli w ogóle wzejdą :roll:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mag-wolę poczekać.Bo po wymianie okien powinnam mieć nieco cieplej,ale termin nie do końca ustalony to raz,a dwa nie wiem ile to cieplej będzie.Ciemno niebieska ostróżka być może mi się sama rozsiała i te turkusowe pewnie też.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ewuś, tu masz dobrą, bo biotopową, encyklopedię hoyową:
http://www.simones-hoyas.de/

A najważniejsze, czyli sterfy klimatyczne i wytrzymałość na temperatury minimalne:

http://www.bigislandgrowers.com/ghp/AHtemps.php

I obrazki do nocnych koszmarów i pożadań :twisted:

http://s19.photobucket.com/albums/b180/ ... o14/?start
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu-dziękuję za linki i wskazówki zakupowe na pw!.Zrobiłam zamówienie na inne hoye(linearis, australis,compacta,thompsoni, lacunosa i tricolor-same ukorzenione sadzonki duże),zobaczymy jakie będą.Pochwalę albo trzeba będzie napisać przestrogę.
Podwórkowy podlany samoczynnie,noce bywają chłodniejsze,to agawki wrócą do pracy.
Idę dziś coś załatwić dla znajomego w Ogrodzie Botanicznym,zrobię zdjęcia.No i czas wykopać lilie opisując która w jakim kolorze i zapachowa czy nie,a zasadzić w koszyczku zimowita jesiennego od Elwirki.
Arturze-lilia od Ciebie była trzecią jasnopomarańczową i nie pachniała.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Ewuniu. Widzę że zaczynasz albo kontynuujesz zakupy. Pewnie..okna nowe będą, cieplej, to i niejednego kwiatka na parapet postawisz. Nie zmarznie. Ja jeszcze dziś do Czech...zwiedzać Pragę a i zakupy fiołkowe także tam chciałam zrobić. Niestety.........zgubiłam adres. Nijak nie mogę znależć żadnego. :wink:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Zeniu!Praga jest piękna,czysta, zielona.Życzę udanej wyprawy.I wielu wrażeń.Mam nadzieję,ze adresownik znajdziesz na samym wierzchu,bo wiesz-najciemniej jest pod latarnią.
Po wymianie okien miejsca będzie tyle samo mniej więcej, bo ze skrzynkowych około stuletnich będą wymienione na zespolone,a parapety nie mogą być wiele szersze.Ta firma specjalizuje się w renowacji stolarki zabytkowej,widziałam ich realizacje. Nie wykluczam,że zamówione hoye już są na poczcie, mam awizo,ale na pocztę osiedlową, więc do odbioru po 18.00(na Głównej odbiór jest od razu).
Do Podwórkowego zaopatrzyłam się w trochę cebul (tulipany,żonkile,narcyzy,szafirki pełne)Z narcyzów na przykład są to Hoopole, Mound Hood,Dick Wilden, Orangery,Lemon Beauty,Frileuse, Obdam, Ice King, Brodway Star,Bridal Crown.Po dwie cebule z każdego.I koszyczki, bo jak mówi Mag-przy cebulach sadzenie w koszyczkach to same zalety.Cebule chcę umieścić na dość słonecznej rabatce w miejsce starych liliowców, które dadzą sobie rady pod leszczyną i lipą w cieniu,a nie były przesadzane co najmniej lat 40,to jest od czasów gdy kiedyś ogródek był,a potem trwał nie ruszany.Rude liliowce nie kwitły,ale liście miały, podobnie jak fiołki i pierwiosnki(czasem kwitły).
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa

Cieszę się,że pomidorowa z ziołowo-serowymi kluskami smakowała :lol:
Kostek też zadowolony???
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To widzę, że podwórkowy będzie wiosną niezwykle kolorowy.
Tyle cebulek jak zacznie kwitnąć to aż przyjemnie będzie popatrzeć.
Jesteś Ewuniu niesamowita. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tess-wyobraź sobie woli zupę do picia,a kluseczki szałwiowo-miętowe osobno i polane masełkiem,a koperkową z tymi kluseczkami. :lol:
Kogro-trochę się staram,a zobaczymy jak wyjdzie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Byliśmy dziś kilka godzin w Ogrodzie Botanicznym,chciałam zrobić zdjęcia hoi w szklarniach, zobaczyć aranżację cienistych zakątków i ogród ziołowy.Bywają róże wielkości talerza.Jeżowki w masie wyglądają dobrze, niestety już wyprane z koloru.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewuś wiewiórki "utrwalasz" profesjonalnie tak jak Tadeusz.
Rabaty Twoje i Konstantego szybciutko nabierają kolorku, ślicznie - "Dziewczyno z Żelaza"
tak dalej... - Wytrwałości życzę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”