Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ida74 pisze:Ok.Ja się dostosuję do propozycji ogółu. :D
Z tymi kopertami to dobry pomysł.
Szkoda tylko ,że na to wszystko trzeba będzie zaczekać rok :?
Proponuje zaadresowane koperty ze znaczkami, po co dodatkowo obciazac swistaka :D
Ach, ten rok czekania... tez ma w sobie urok.....byle do lutego, marca i wszystko zacznie sie od nowa :lol:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Rybka pisze: Proponuje zaadresowane koperty ze znaczkami, po co dodatkowo obciazac swistaka :D
Też uważam, że to dobry pomysł. Dajcie tylko znać kiedy i komu te koperty wysłać.
Ach, ten rok czekania... tez ma w sobie urok.....byle do lutego, marca i wszystko zacznie sie od nowa :lol:
Jaki rok? Jeszcze tylko kilka miesięcy i będziemy siać :).
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

hehe ja już odliczam dni do marca ;)
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Aniu muszę przyznać Ci absolutną rację. Orange Strawberry to najsamczniejszy żółty pomidor. W tym roku nie udało mi się kupić nasion popularnego Złotego Ożarowskiego. Cieszyłam się jak głupia kiedy w kopercie z nasionami wysyłanymi przez Bogdana znalazłam Orange S. Kiedy zjadłam pierwszego to byłam przekonana, że to najgorszy pomidor jakiego w życiu jadłam. Niesmakował nawet mojemu mężowi który za żółte pomidory dałby się pokroić. Kiedy zaczęły dojrzewać następne, jakieś dwa tygodnie po tym pierwszym, nie skakałam z radości. No ale spróbowałam raz jeszcze. Reeeewelacja. Smak jest niesamowity a pomidor mięsisty jak mało który. Regulowałam grona więc urosły całkiem spore. Średnio po 35-45dkg. Mam od 3-5 pomidorów w gronie. Nie wiem dlaczego ten pierwszy był paskudny, bo wszystkie kolejne są przepyszne. Może to wina niedoborów po "powodziach" u nas bo wykazywał największe niedobory. Zastanawiam się czy można z niego nasiona zebrać czy to może F1, zaraz poszperam w google to pewnie coś znajdę. Zresztą nawet jeśli to F1 to i tak chyba zbiorę i zaryzykuję bo warto.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Magdo , Orange S. jest ustalony , więc możesz śmiało zbierać nasiona . W uwagach przy nim nie darmo zaznaczałam żeby regulować grona . U tej odmiany nie można dopuścić żeby rosły zupaczki , bo jak sama napisałaś są niejadalne . Oczywiście na smak pierwszych owoców miała wpływ pogoda . Ta odmiana musi być dobrze odżywiona , a pogoda to uniemożliwiła . Jeśli w gronie Orange S. jakiś owoc przyzostaje we wzroście trzeba go jak najszybciej odciąć i wyrzucić , bo przez niego pozostałe też będą nic niewarte . Jeśli pogoda sprzyja można uzyskac owoce o wadze nawet 1 kg . Dla tej odmiany optymalna liczba owoców w gronie to chyba 4 szt . , przy 5 zaczyna już boksować . Jeśli są 2 lub 3 rosną b.duże i wtedy praktycznie nie mają galaretki .

Pozdrawiam , kozula . Obrazek
Awatar użytkownika
Bogdan Sz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 10:33

Pomidory

Post »

Pomidory,które w miarę nadają się do pokazania i na nasiona :oops: pozostałych odmian nie ma co pokazywać Obrazek
AR+22

Obrazek
Atut

Obrazek
BigZebra+Copia

Obrazek
BigZebra+Kosowo

Obrazek
BlackZebra

Obrazek
BlackZebra (1)

Obrazek
Dyno+Kosowo

Obrazek
EliteWander

Obrazek
Grace1

Obrazek
KoktajlowyGruszkowaty

Obrazek
KoktajlowyIldi

Obrazek
Magnus

Obrazek
NN

Obrazek
NN (1)

Obrazek
NN (2)

Obrazek
OrangeStrawbery.okragly

Obrazek
OrangeStrawbery.podluzny

Obrazek
OrangeStrawbery+Persimon

Obrazek
SanMarzano

Obrazek
NN_futerko;-)

NN -tabliczki córki psiak powynosił, a przy tej ilości odmian nie jestem w stanie ustalić co jest co :D
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bogdanie , jak widać po wielkich mękach w końcu coś urosło . Orange Strawberry czasem rośnie okrągły , ale tak wydłużonego jeszcze nie widziałam , choć jest umnie już kilka lat . Podłużnego masz ode mnie , czy z innego źródła ? Tak czy inaczej koniecznie zbierz z niego nasiona , bo jest swietny . Black Zebra okazała się chyba wszędzie twardym zawodnikiem .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Bogdan Sz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Pomidor

Post »

Te od Ciebie wszystkie są okrągłe,kupiłem na alegro u Syzyfa albo odLeoreksa nie pamiętam było 10 z czego 8 jest okrągłych a dwa podłużne,te podłużne mają po kilka nasion więcchyba całe grono poświęcę na nasiona.Moje "króliki"doświadczalne twierdzą że są smaczne tylko za mało pestek jest mięsisty,polegam na opini smakoszy poniewaz sam nie lubię świeżych za to wszelkie przetwory bardzo tak już mam. :D
Awatar użytkownika
Bogdan Sz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Pomidory

Post »

Po raz pierwszy zdarzyło mi się że na jednym gronie są pomidory o różnym kształcie jest to magnus,chyba oddzielnie zbiorę z niego nasiona i zobaczę co z niego wyrośnie,drugie to widok ogólny moich pomidorów.Kozula czym zwalczać zgniliznę twardzikową i wierzchołkową zgniliznę miałem około 10 porażonych krzewów obydwiema chorobami,wyrwałem i spaliłem jak do tej pory więcej się nie pojawiło

Obrazek Obrazek

:D
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przeciwko zgniliźnie twardzikowej bardzo dobrze działają Topsin i Sumilex . Sucha zgnilizna wierzchołkowa ma prawo występować po potopach jakie były w tym roku . Korzenie pomidorów są uszkodzone , a teraz przyszły upały , więc rośliny nie wyrabiają z dostarczaniem wody , a tym bardziej trudno przemieszczającego się wapnia .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Odmiany prawdziwego pomidora

Post »

-tzn bez genu twardości, lekko kwaskowe. teraz wszyscy chcą słodkie, twarde, jednakowe... A ja uwielbiam taki smak z dawnych czasów. Niechyby był i karbowany, z zieloną piętką i nawet chorowity.
W tym roku z kilku odmian żaden się nie nadaje do smakowania- poza jednym, który już się skończył w tunelu- odmiany Betalux. Czy są jeszcze podobne odmiany pod względem smaku? A może jakieś zabiegi uprawowe w tym pomogą?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
mila1003
200p
200p

Post »

Co prawda w tym roku na smak wpływ miała pogoda ale jak dla mnie atut F1 ma taki zbliżony smak do kwaśnego pomidora. Miałam je jednak po raz pierwszy więc nie wiem czy na jego smak pogoda też nie wpłynęła. Poza tym jakoś dziwnie mi rósł ten pomidorek. Zupełnie inaczej niż w opisie. Podobnie , jeśli chodzi o smak, mają się niektóre krzyżówki od Kozuli. Np Black Zebra x Copia czy malinowy z kosovo. Bynajmniej u mnie nie miały słodkiego smaku. Znam twój problem bo też nie lubię słodkich pomidorów. Zawsze kiedy na targu kupowałam pomidory - jak jeszcze swoich nie miałam - to pytałam czy sprzedawcę czy pomidory jego są słodkie. Prawie zawsze pada odpowiedź, że "tak" Na to ja dziękuję bardzo i idę do kolejnego. Jednym jednak razem, kiedy podziękowałam panu i powiedziałam że szukam kwaśnych facet ostro mnie zjechał mówiąc że jakieś hiszpańskie świństwo to mam sobie w supermarkecie kupować. Wrzeszczał okropnie. Niestety nie wszyscy rozumieją że "klient płaci, klient wymaga".
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mila1003
200p
200p

Post »

Dzis zjadłam pierwszego pomidora z krzyżówki AR x 22. Ważył 0,5kg. Bardzo mięsisty, w smaku zupełnie jak nie pomidor. Po prostu bajka. Nie wiem jak opisać smak, bo gdybym dostała kawałek nie wiedząc co to jest to nie zgadłabym, że to pomidor. Ciekawe czy drugi będzie smakował tak samo. Nie mam zdjęć bo mąż go pokroił do sałatki zanim aparat przyniosłam. Niesty na krzaku były tylko dwa, tzn drugi jeszcze zielony, tak samo wielki. Na drugim krzaku tej odmiany jest jeden rodzynek, co prawda okazały, ale tylko jeden.
amery
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lip 2008, o 20:19

Post »

mila 1003,zgadzam się z Tobą,ale u mnie na krzakach jest po kilka sztuk, nasionka oczywiscie beda zebrane.
Pomidorami od kozuli zachwycam sie, serdeczne dzięki.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Zbieram już nasionka na następny rok i nigdzie nie moge znaleźć odmiany OrangeStrawbery... czy kupie ją gdzieś przed sezonem?
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”