Zawilec wieńcowy ( Anemone coronaria )
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki

Moje kaktusiki:)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 sie 2009, o 11:08
Kochani! Znalazłam coś takiego na stronie floralandu: ZAWILEC (Anemon)
Okres kwitnienia: czerwiec - lipiec. Okres sadzenia: III - IV oraz IX - XI.
Zawilce najlepiej udają się w glebie dobrze przepuszczalnej, dostatecznie wilgotnej i żyznej. Miejsca, gdzie rosną zawilce, powinny być wiosną i latem wyłożone wilgotną ściółką, a jesienią dobrze jest tam pozostawić opadłe liści z drzew. Konieczne jest przykrycie na zimę (najlepiej liśćmi i ściółką). Przed sadzeniem namoczyć na 24 godziny w letniej wodzie. Sadzić w grupach w odległościach ok. 5 cm
Mam nadzieję, że pomogłam;)
pozdrawiam.
Okres kwitnienia: czerwiec - lipiec. Okres sadzenia: III - IV oraz IX - XI.
Zawilce najlepiej udają się w glebie dobrze przepuszczalnej, dostatecznie wilgotnej i żyznej. Miejsca, gdzie rosną zawilce, powinny być wiosną i latem wyłożone wilgotną ściółką, a jesienią dobrze jest tam pozostawić opadłe liści z drzew. Konieczne jest przykrycie na zimę (najlepiej liśćmi i ściółką). Przed sadzeniem namoczyć na 24 godziny w letniej wodzie. Sadzić w grupach w odległościach ok. 5 cm
Mam nadzieję, że pomogłam;)
pozdrawiam.
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
a ja kiedys wysadziłam oczywiście bez moczenia i psińcoooooo,ale od czego jest forum uczę się i jestem coraz bogatsza w wiedzę 

pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Re: Zawilec Wieńcowy
Witajcie!
Zaczynam moją przygodę z zawilcami. Byłam pewna, że przegapiłam termin sadzenia, ale jak wyczytała mogę to zrobić jeszcze teraz.
Zakupione na jesieni bulwki wkłada dziś do letniej wody (zgodnie z zalecenie), a jutro wysądzę do małych doniczek, bo u mnie jeszcze mrozek.
Nie mam szczęścia do nowości, ale może tym razem? Kto wie?
Będę wdzięczna za rady.
Pozdrawiam
Zaczynam moją przygodę z zawilcami. Byłam pewna, że przegapiłam termin sadzenia, ale jak wyczytała mogę to zrobić jeszcze teraz.
Zakupione na jesieni bulwki wkłada dziś do letniej wody (zgodnie z zalecenie), a jutro wysądzę do małych doniczek, bo u mnie jeszcze mrozek.
Nie mam szczęścia do nowości, ale może tym razem? Kto wie?
Będę wdzięczna za rady.
Pozdrawiam
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Niesia
- 200p
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
Re: Zawilec Wieńcowy
renzal nie podlewaj za dużo bo zawilce tego nie lubią...bulwki gniją jak mają za mokro
Mój bidusek wygląda tak
Podlewam tylko po brzegach doniczki, nigdy tam gdzie jest cebulka!!!!....a tak na marginesie- strasznie dużo korzeni mają, posadziłam w dość dużych donicach i nic tylko sam jeden korzeń.

Mój bidusek wygląda tak

Podlewam tylko po brzegach doniczki, nigdy tam gdzie jest cebulka!!!!....a tak na marginesie- strasznie dużo korzeni mają, posadziłam w dość dużych donicach i nic tylko sam jeden korzeń.

Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Re: Zawilec wieńcowy Anemone coronaria
Odświeżam wątek-właśnie kupiłam bulwki zawilca.Trochę są dziwne
jak je posadzić, skoro nie wiem, gdzie jest "góra"
a gdzie korzonki? Jaką ziemię dać-może być kompost?

a gdzie korzonki? Jaką ziemię dać-może być kompost?

Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Bulwki warto namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie - zrobią się okrągłe jak małe ziemniaczki, wtedy widać która strona jest gładka a na której wyrastał pęd.
Zielonym do góry!!!
- ewa2019
- 1000p
Dzięki-zaraz namoczę.Nim pójdą do gruntu,można posadzić do donicy?
Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Po co? Teraz już w zasadzie można posadzić bezpośrednio do gruntu. Przy posadzeniu do doniczki będziesz musiała je trzymać do połowy maja w domu - liście trzeba będzie zahartować, bo w domu wyrosną delikatne, mogą paść po posadzeniu jeśli będzie chłodno.
To tylko dodatkowe ryzyko uszkodzenia.
To tylko dodatkowe ryzyko uszkodzenia.
Zielonym do góry!!!
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Kontakt:
U mnie wszystkie próby sadzenia bulwek do doniczek kończyły sie ohydną, rozmazującą sią i strasznie śmierdzącą białą mazią - bulwki gniły, choć ograniczałam podlewanie. Natomiast w gruncie jako tako rosną, choć pierwsze kwiatki pojawiły się dopiero teraz (sadzone były jesienią 2011). Od tamtego czasu zapomniałam o nich i na pewno ze dwa razy ziemia w tym miejscu była przekopana - a że bulwki wyglądają jak kamyczki, to ich nie znalazłam. No ale jak widac takie przekopanie do góry nogami im nie zaszkodziło 

Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
- ewa2019
- 1000p
Posadziłam , i co? nie ma , nie ma, nie ma, wykopałam- a one prawie zgniły, opłukałam we wodzie i posadziłam do gruntu,
ok. 50 % wyrzuciłam
ok. 50 % wyrzuciłam

Pozdrawiam Ewa
Dostałam kilka bulw zawilców. Nie miałam do nich szczęścia do tej pory. Wiosenne sadzenie nie dało żadnych rezultatów, może dlatego, że nie namoczyłam bulwek. Teraz się zastanawiam, czy nie późno dla nich,a namoczenie przyniesie im pewnie więcej szkody niż pożytku.