Ogródkowe rozmaitości.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam różę,którą chciałabym nazwać,ale potrzebna jest Wasza pomoc -koleżanki drogie,które zawitają do mnie.

Tak wygląda kwiat
Obrazek
a tak łodygi,bardzo kolczaste

Obrazek

Stawiam na Otello,po obejrzeniu róż u Moni
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nellu, chyba trafiłaś.
Othello, to " Kolce zdradliwe i mocny zapach" :lol:

http://davesgarden.com/guides/pf/go/52209/
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, to Othello :lol:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu i Moniu wiedziałam,że mogę na Was liczyć.Nazwa zapisana w kajeciku .Duża buźka ;:79
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Przyszłam pooglądać :P

Od samego pączątku zachwyt - Rosarium U. mnie zwaliła z nóg - a ja swoją duszę w wiadrze :oops: :shock: :oops: Pójdzie do ziemi niedługo, bo wygląda oszałamiająco u ciebie! Tylko musze ją jakoś okiełznać, bo rośnie wszerz.

Masz ogromne bogactwo roślin, co robi potężne wrażenie zwłaszcza, że jak kojarzę - ogród niewielki. Powojniki są śliczne, ten Kardynał mnie kusi (dziś u Tesski się nawet pytałam) - jaki on ma właściwie kolor? Jest przełamany różem?
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko jesteś bardzo milutka a przede wszystkim witam pierwszy raz w moim buszu.Mam nadzieję,że nie ostatni.Rosarium rzeczywiście w tym roku samą mnie zachwyciła,gdyż to 4-ty jej rok życia i w końcu w ub.roku wypuściła długi pęd ,na którym w tym roku pojawiły się kwiaty,potem kolejne pędziki...i obawiam się,że wszystko mi przesłoni,gdyż z wiciokrzewem znajdującym się za nią już to uczyniła .Uff,ale się rozpisałam,a jeszcze chciałam Ci napisać o powojniku.
Kardynał Wyszyński jest w kolorze biskupim :lol: ,czyli na początku bardziej bordowy,a w fazie przekwitania dochodzi fiolet.Tak pokrótce o kolorach,a jeśli chodzi o zdrowotność,nie narzekam,żaden pęd nie padł jeszcze na uwiąd.
Jeżeli podobają Ci się powojniki i masz zamiar kupić wiele sztuk to polecam książkę hodowcy powojników p.Szczepana Marczyńskiego -wygląda tak

Obrazek

Znajdziesz tam wiele wspaniałych porad nie tylko o clematisach ,ale i o innych pnączach.
No to na dzisiaj finito,dobrej nocki ;:19
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Jestem znowu :D Zaglądałam dziś do ciebie, czy nic nowego się nie pojawi, ale dopiero teraz wpadłaś :)

Dzięki za opinię o Kardynale - być może będzie to mój kolejny zakup - ale muszę poczekać na kwiatki na swoich (pewnie doczekam sie dopiero w przyszłym roku, bo dopiero zamówione).

Muszę koniecznie pomyśleć, gdzie by tą moją Rosarium wpakować :roll:
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Wybierałam się dzisiaj do Ciebie, ale okazało się, że masz gości, więc szczepki zostawiłam u An-ki i nasionka stokrotek afrykańskich :)

Miłego dnia,
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko wybacz, że nieraz nie od razu odpiszę,ale różne zajęcia mnie odrywają od komputera,dopiero wieczorkiem mogę sobie spokojnie usiąść ,poczytać co ciekawego u drogich koleżanek i popisać co nieco.
Rosarium jest krzaczkiem dość rozłożystym,myślę,że najlepiej ,gdy będzie rosła jako soliter.
Moja Ros.U.nie ma wyjścia ,musi rosnąć w górę,gdyż boki są już zajęte :lol:

Obrazek
Po prawej stronie R.U.

Obrazek

Drugi egzemplarz R.U.i Schnewittchen biała
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko bardzo żałuję,że nie spotkałyśmy się.Na razie czekam na gości ,pewnie nie mogą trafić :roll:
Zapraszam ponownie!Dziękuję za nasionka i szczepkę. ;:196
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Masz piękną kolekcję róż, które fantastycznie Ci kwitną i piękny, buszowaty ogród.
A ja bardzo lubię takie, więc strasznie mi się u Ciebie podoba i cieszę się, że w końcu i tutaj trafiłam :D
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nelu te ostatnie dwa zdjęcia są naprawdę piekne obyś pokazywała
więcej takich widoczków.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oliwko cieszę się,że mój ogród przypadł Ci do gustu.Pochwały z ust takiej miłośniczki róż i posiadaczki ogromnej ilości wspaniałych kwiatów są dla mnie bardzo znaczące.
Moje róże są jeszcze bardzo młode i nie dorównują Twoim.Przed kupnem różnych odmian róż często wzorowałam się m.in na Twoich zdjęciach i doświadczeniach w uprawie.
Na przykład zobaczywszy u Ciebie różę Lykkefund,zapragnęłam ją mieć,ale gdy doczytałam o jej wielkości i niestety krótkim okresie kwitnienia,które występuje tylko raz w sezonie,musiałam z niej zrezygnować na rzecz częściej kwitnących i ze względu na mały ogród.
Zapraszam ponownie.

Danusiu rosnę,gdy czytam takie pochwały,zdjęcia jak najbardziej będą,chociaż tak niewiele tego lata zostało :cry:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Róże może i młode, ale prezentują się wspaniale.
Tak samo jak i cały ogród.

Znam ten ból, jak człowiek strasznie by chciał coś mieć, ale z różnych względów nie może.

Lykke trafiła w moje ręcę przez pomyłkę w szkólce :wink:
Zastanawiam się, czy bym się na nią zdecydowała świadomie, wiedząc jakiej przestrzeni wymaga.
A tak z niewiedzy posadziłam pod płotem przy leszczynie i na razie dobrze jest :D
Chociaż wiem, że trzeba będzie ją brutalnie ciąć. już w sumie w tym roku musiałam na nią ruszyć z sekatorem.
Na szczęście taki olbrzym chyba tego nie odczuwa.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ty dostałaś przez pomyłkę Lykkefund,a ja American Pillar,która również może dorosnąć ,bagatela ,do 8 m.Posadziłam ją jesienią myśląc,że dołuję John Cabot.,w miejscu ,gdzie nie może rosnąć coś co ma powyżej 2,5 m.Jesienią czeka mnie znowu przesadzanie :roll: ;:213
Czy takie drastyczne cięcie nie pływa na wielkość kwitnienia?Przecież one kwitną na ubiegłorocznych i starszych pędach i tylko raz w sezonie.Pytam ,bo czeka mnie to samo z różą AP.
Na jesieni kupiłam również Alchymist,ale gdy zobaczyłam w pobliskiej szkółce jaki to ogromniasty krzaczor,stwierdziłam,że też muszę ją wykopać.U mnie to takie działanie metodą prób i błędów,nigdy nie kończące się kształtowanie ogrodu,który co roku prezentuje się inaczej.

Ciekawa bylina,wyrosła na ponad 2 m.,kwitnie właśnie teraz,ale jeszcze nie w pełnej okazałości-boltonia

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”