Na leśnym balkonie cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Izo - maluszki, ale szybko podrosną - jak bedą b. duże, to zaczną się płożyc i wytworzą korzenie powietrzne (przynajmniej moja tak zrobiła). A co to jest na 2 zdjęciu? Jak kwitnie?
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

na drugim to jest żyworódka :D Ale z tego co piszesz wywnioskowałam ,że to z 1 i 3 zdjęcia to jest ta lecznicza.
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

2iza pisze:na drugim to jest żyworódka :D Ale z tego co piszesz wywnioskowałam ,że to z 1 i 3 zdjęcia to jest ta lecznicza.
Wydaje mi się, że na drugim zdjęciu też - tylko taka młoda, ale na brzegach już widać jej "dzieci". :)
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p

Post »

Wiem na pewno ,że są to dwie różne żyworódki ,ale która z nich to jest ta lecznicza???
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Na pewno ta pierwsza, za drugą nie mogę ręczyć, bo chyba nie tylko u tych leczniczych wyrastają młode na brzegach?
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p

Post »

aha no to fajnie dziękuję bardzo za pomoc . Jesteście niezastąpione :D
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Post »

Żyworódek jest bardzo wiele, generalnie kalanchoe lecznicze to Żyworódka Pierzasta (kalanchoe daigremontina). Po wpisaniu w google "żwyoródka" na pierwszym miejscu wyskakuje strona na której jest sporo ujęć tej rośliny, którą identyfikuję jako leczniczą - w drugim wyniku zresztą też.

Nie każde kalanchoe ma małe rozmnóżki na liściach, ale wiele owszem - mają różne kształty liści (włochate, strzępiaste, rurkowate) i ba - nawet różne kolory (widziałam ciemno brązowe, nakrapiane, jasno brązowe, szare...). Czasem rośliny faktycznie się płożą - nie tworzą odgałęzień a roślina jest ciężka... do tego nóżka dość cienka, co sprawia, że się przechyla, łamie... ale dzięki korzonkom nad ziemią szybko wraca do siebie :)

Asiu - faktycznie - kosmicia macka :!: :o
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
lvlidnight
200p
200p
Od: 28 paź 2008, o 19:16

Post »

No to Joasiu szykuj doniczki na drugim balkonie - paczka wysłana :lol: Ty pięknie umiesz zagospodarować każde miejsce, a my chętnie poogladamy Twoje nowe aranżacje.
Pozdrawiam,

lvlonika
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Zgredo - wielkie dzięki za dokształcenie :-) bardzo chętnie dowiem się czegoś nowego o tych roślinach, bo - oprócz odmian leczniczych - jestem zupełnym laikiem - kupiłam sobie w tym roku jedną, dostałam też śliczną :-) i teraz te "dzbanuszkowe"

Ivlonko - bardzo Ci dziękuję - jestem naprawdę ogromnie wdzięczna! Na tym balkonie, na którym będą rosnąć, warunki na pewno im przypasują :-)

Teść zadzwonił, że podobno mam dzisiaj imieniny, a za godzinę wpadł (dobrze, że zdążyłam się obudzić hihi). Oto, co dostałam - piękne szczawiki (tu już zamknęły listeczki). Bardzo mi się podobają, mają takie gładkie, duże listki.
Obrazek
Podobno teściowa się załamała, jak w domu okazalo się, że doniczki są za szerokie i wystają z tych "garnuszków." M od razu, jak je zobaczył, chciał wysadzić na balkon, ale się nie dałam ;-) Posadzi je tam, jeśli w domu zaczną marnieć. A ja pomyślalam, żeby je posadzić w dużej, okrągłej donicy, tylko nie wiem, która koncepcja jest najlepsza - czy np. zielone wokół, a w środku bordowe, czy wymieszać je zupełnie. Ale muszę chyba poczekać, aż przestaną kwitnąć..

Dalej moja trzykrotka - czy to prawda, że co roku najlepiej je odmladzać?

Obrazek
Tu śliczny bluszczyk od przemiłej forumowiczki, strasznie mi się podoba, a na razie rośnie w górę (to też fajna cecha :))

Obrazek
A tu paprotka - dostałam z All. strasznie zeschniętą, więc ucięłam liście do ziemi i postawiłam na balkonie - najpierw trochę podlewałam, a potem już zostawiłam sprawę M i deszczowi - czasem woda długo stała w podstawce, a dzisiaj patrzę - są śliczne listki :)
Obrazek
A tu porównanie fikusa mojego i sąsiada. Są to te same gatunki (kupiłam 2 w doniczce - sąsiad dostał jednego). Mój stoi na balkoni od południowegozachodu, a sąsiada w domu od wschodu, gdzie dodatkowo murowany balkon zaslania słońce. Powiem szczerze, że jeśli mój pozostał taki ładny "w moro", to by było super. Ale jeśli zrobi się taki "sąsiadowy", to jakoś niekoniecznie (ale jestem wybredna :roll: ), bo wygląda jakoś sztucznie :)
Obrazek Obrazek

Wiem, że kiepskie zdjęcia, ale jakoś nie mam energii na lepsze ;-) (zwyczajnie mi się nie chciało :roll: )
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Moim zdaniem oba fikusiki wyglądają ślicznie :P Fajny dostałaś prezencik :D Trzykrotke lepeij odmładzać, inaczej potrafi zacząć zasychać końca łodygi, ale nie zawsze się tak dzieje. :wink:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Asiu ale cuda pokazałaś.
Prezencik superaśny.Strasznie mi się podobają koniczynki..szczególnie bordowa :D :D
Kiedyś miałem dość długie trzykrotki..faktycznie z czasem trzeba je odmłodzić a najlepiej zaszczepić nowe,ponieważ z wiekiem zasychają liście te najstarsze i nie wygląda dość efektownie.U mnie rosły dość szybko więc po roku sadziłem nowe.
Bluszczyk cud malina :shock: :shock: kolorki przepiękne
Asiu Twój fikus niestety po wniesieniu go do domu zmieni barwę młodych liści na taką samą co u sąsiada.Wydaje mi się,że ta morowa barwa mu zostanie,ale nie jestem pewien :roll: Bardzo mi się spodobała taka barwa,wygląda jak nowa odmiana. :wink: Muszę swojego zahartować w przyszłym roku na dworze.. :D
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Wiesz co, jak analizuję oba zdjęcia, to ten mój jest chyba poparzony, a na pewno ma nadmiar słońca, bo części liścia zamiast być białe, są czerwone.. Ale jestem ślepak, skoro wcześniej tak na to nie patrzyłam :roll:
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Asiu piękne roślinki dostałaś :lol: :lol: :lol: Trzykrotka jaka duża i gęsta :shock: Bluszczyk super rośnie a mój to taka lichocinka :wink:
Awatar użytkownika
ogrodniczka01
1000p
1000p
Od: 18 lip 2009, o 11:45

Post »

Śliczne nowości :)
Wszystkiego Najlepszego z okazji Święta :wink:
Trzykrotka bardzo mi się podoba
:o bluszczyk również:)
Pozdrawiam i Zapraszam-Asia Ogród
Moje wątki
Sprzedam
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Kontakt:

Post »

Leśny Duch pisze:Teść zadzwonił, że podobno mam dzisiaj imieniny, a za godzinę wpadł (dobrze, że zdążyłam się obudzić hihi).
Wszystkiego najlepszego w takim razie! :D ;:136
Leśny Duch pisze:Oto, co dostałam - piękne szczawiki (tu już zamknęły listeczki). Bardzo mi się podobają, mają takie gładkie, duże listki.
Fioletowe bardzo lubię, ale te zielone są faaaaajne! ;:226
Czy będzie się można kiedyś uśmiechnąć do Ciebie chociaż o jedną bulwkę? :oops:
Leśny Duch pisze:A ja pomyślalam, żeby je posadzić w dużej, okrągłej donicy, tylko nie wiem, która koncepcja jest najlepsza - czy np. zielone wokół, a w środku bordowe, czy wymieszać je zupełnie. Ale muszę chyba poczekać, aż przestaną kwitnąć..
Hmm, w okrągłej donicy będą na pewno fajnie wyglądały. Ja bym się pewnie zdecydowała na pomieszanie kolorów, wyszłaby z tego ciekawa kompozycja. A co do przeczekania kwitnięcia - kwitną cały czas. :) No, na zimę się je powinno zasuszać, ale u mnie w domu kwitły nawet w zimie. Znając mnie, pewnie bym im ucięła wszystko teraz i posadziła na nowo, może by jeszcze zdążyły wyrosnąć na nowo. Ale ja mam czasem dziwne pomysły, więc... :lol:

Reszta roślinek też interesująca. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”