Na leśnym balkonie cz.2
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Izo - maluszki, ale szybko podrosną - jak bedą b. duże, to zaczną się płożyc i wytworzą korzenie powietrzne (przynajmniej moja tak zrobiła). A co to jest na 2 zdjęciu? Jak kwitnie?
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wydaje mi się, że na drugim zdjęciu też - tylko taka młoda, ale na brzegach już widać jej "dzieci".2iza pisze:na drugim to jest żyworódkaAle z tego co piszesz wywnioskowałam ,że to z 1 i 3 zdjęcia to jest ta lecznicza.

Agnieszka
Donice i doniczki
Donice i doniczki
- Leśny Duch
- 1000p
Na pewno ta pierwsza, za drugą nie mogę ręczyć, bo chyba nie tylko u tych leczniczych wyrastają młode na brzegach?
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żyworódek jest bardzo wiele, generalnie kalanchoe lecznicze to Żyworódka Pierzasta (kalanchoe daigremontina). Po wpisaniu w google "żwyoródka" na pierwszym miejscu wyskakuje strona na której jest sporo ujęć tej rośliny, którą identyfikuję jako leczniczą - w drugim wyniku zresztą też.
Nie każde kalanchoe ma małe rozmnóżki na liściach, ale wiele owszem - mają różne kształty liści (włochate, strzępiaste, rurkowate) i ba - nawet różne kolory (widziałam ciemno brązowe, nakrapiane, jasno brązowe, szare...). Czasem rośliny faktycznie się płożą - nie tworzą odgałęzień a roślina jest ciężka... do tego nóżka dość cienka, co sprawia, że się przechyla, łamie... ale dzięki korzonkom nad ziemią szybko wraca do siebie
Asiu - faktycznie - kosmicia macka
:o
Nie każde kalanchoe ma małe rozmnóżki na liściach, ale wiele owszem - mają różne kształty liści (włochate, strzępiaste, rurkowate) i ba - nawet różne kolory (widziałam ciemno brązowe, nakrapiane, jasno brązowe, szare...). Czasem rośliny faktycznie się płożą - nie tworzą odgałęzień a roślina jest ciężka... do tego nóżka dość cienka, co sprawia, że się przechyla, łamie... ale dzięki korzonkom nad ziemią szybko wraca do siebie

Asiu - faktycznie - kosmicia macka

"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
- lvlidnight
- 200p
- Od: 28 paź 2008, o 19:16
- Leśny Duch
- 1000p
Zgredo - wielkie dzięki za dokształcenie
bardzo chętnie dowiem się czegoś nowego o tych roślinach, bo - oprócz odmian leczniczych - jestem zupełnym laikiem - kupiłam sobie w tym roku jedną, dostałam też śliczną
i teraz te "dzbanuszkowe"
Ivlonko - bardzo Ci dziękuję - jestem naprawdę ogromnie wdzięczna! Na tym balkonie, na którym będą rosnąć, warunki na pewno im przypasują
Teść zadzwonił, że podobno mam dzisiaj imieniny, a za godzinę wpadł (dobrze, że zdążyłam się obudzić hihi). Oto, co dostałam - piękne szczawiki (tu już zamknęły listeczki). Bardzo mi się podobają, mają takie gładkie, duże listki.
Podobno teściowa się załamała, jak w domu okazalo się, że doniczki są za szerokie i wystają z tych "garnuszków." M od razu, jak je zobaczył, chciał wysadzić na balkon, ale się nie dałam ;-) Posadzi je tam, jeśli w domu zaczną marnieć. A ja pomyślalam, żeby je posadzić w dużej, okrągłej donicy, tylko nie wiem, która koncepcja jest najlepsza - czy np. zielone wokół, a w środku bordowe, czy wymieszać je zupełnie. Ale muszę chyba poczekać, aż przestaną kwitnąć..
Dalej moja trzykrotka - czy to prawda, że co roku najlepiej je odmladzać?
Tu śliczny bluszczyk od przemiłej forumowiczki, strasznie mi się podoba, a na razie rośnie w górę (to też fajna cecha
)
A tu paprotka - dostałam z All. strasznie zeschniętą, więc ucięłam liście do ziemi i postawiłam na balkonie - najpierw trochę podlewałam, a potem już zostawiłam sprawę M i deszczowi - czasem woda długo stała w podstawce, a dzisiaj patrzę - są śliczne listki
A tu porównanie fikusa mojego i sąsiada. Są to te same gatunki (kupiłam 2 w doniczce - sąsiad dostał jednego). Mój stoi na balkoni od południowegozachodu, a sąsiada w domu od wschodu, gdzie dodatkowo murowany balkon zaslania słońce. Powiem szczerze, że jeśli mój pozostał taki ładny "w moro", to by było super. Ale jeśli zrobi się taki "sąsiadowy", to jakoś niekoniecznie (ale jestem wybredna
), bo wygląda jakoś sztucznie 

Wiem, że kiepskie zdjęcia, ale jakoś nie mam energii na lepsze ;-) (zwyczajnie mi się nie chciało
)

Ivlonko - bardzo Ci dziękuję - jestem naprawdę ogromnie wdzięczna! Na tym balkonie, na którym będą rosnąć, warunki na pewno im przypasują

Teść zadzwonił, że podobno mam dzisiaj imieniny, a za godzinę wpadł (dobrze, że zdążyłam się obudzić hihi). Oto, co dostałam - piękne szczawiki (tu już zamknęły listeczki). Bardzo mi się podobają, mają takie gładkie, duże listki.

Podobno teściowa się załamała, jak w domu okazalo się, że doniczki są za szerokie i wystają z tych "garnuszków." M od razu, jak je zobaczył, chciał wysadzić na balkon, ale się nie dałam ;-) Posadzi je tam, jeśli w domu zaczną marnieć. A ja pomyślalam, żeby je posadzić w dużej, okrągłej donicy, tylko nie wiem, która koncepcja jest najlepsza - czy np. zielone wokół, a w środku bordowe, czy wymieszać je zupełnie. Ale muszę chyba poczekać, aż przestaną kwitnąć..
Dalej moja trzykrotka - czy to prawda, że co roku najlepiej je odmladzać?

Tu śliczny bluszczyk od przemiłej forumowiczki, strasznie mi się podoba, a na razie rośnie w górę (to też fajna cecha

A tu paprotka - dostałam z All. strasznie zeschniętą, więc ucięłam liście do ziemi i postawiłam na balkonie - najpierw trochę podlewałam, a potem już zostawiłam sprawę M i deszczowi - czasem woda długo stała w podstawce, a dzisiaj patrzę - są śliczne listki

A tu porównanie fikusa mojego i sąsiada. Są to te same gatunki (kupiłam 2 w doniczce - sąsiad dostał jednego). Mój stoi na balkoni od południowegozachodu, a sąsiada w domu od wschodu, gdzie dodatkowo murowany balkon zaslania słońce. Powiem szczerze, że jeśli mój pozostał taki ładny "w moro", to by było super. Ale jeśli zrobi się taki "sąsiadowy", to jakoś niekoniecznie (ale jestem wybredna

Wiem, że kiepskie zdjęcia, ale jakoś nie mam energii na lepsze ;-) (zwyczajnie mi się nie chciało

Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
Moim zdaniem oba fikusiki wyglądają ślicznie :P Fajny dostałaś prezencik
Trzykrotke lepeij odmładzać, inaczej potrafi zacząć zasychać końca łodygi, ale nie zawsze się tak dzieje. 

Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Asiu ale cuda pokazałaś.
Prezencik superaśny.Strasznie mi się podobają koniczynki..szczególnie bordowa
Kiedyś miałem dość długie trzykrotki..faktycznie z czasem trzeba je odmłodzić a najlepiej zaszczepić nowe,ponieważ z wiekiem zasychają liście te najstarsze i nie wygląda dość efektownie.U mnie rosły dość szybko więc po roku sadziłem nowe.
Bluszczyk cud malina
kolorki przepiękne
Asiu Twój fikus niestety po wniesieniu go do domu zmieni barwę młodych liści na taką samą co u sąsiada.Wydaje mi się,że ta morowa barwa mu zostanie,ale nie jestem pewien
Bardzo mi się spodobała taka barwa,wygląda jak nowa odmiana.
Muszę swojego zahartować w przyszłym roku na dworze.. 
Prezencik superaśny.Strasznie mi się podobają koniczynki..szczególnie bordowa

Kiedyś miałem dość długie trzykrotki..faktycznie z czasem trzeba je odmłodzić a najlepiej zaszczepić nowe,ponieważ z wiekiem zasychają liście te najstarsze i nie wygląda dość efektownie.U mnie rosły dość szybko więc po roku sadziłem nowe.
Bluszczyk cud malina

Asiu Twój fikus niestety po wniesieniu go do domu zmieni barwę młodych liści na taką samą co u sąsiada.Wydaje mi się,że ta morowa barwa mu zostanie,ale nie jestem pewien

- Leśny Duch
- 1000p
Wiesz co, jak analizuję oba zdjęcia, to ten mój jest chyba poparzony, a na pewno ma nadmiar słońca, bo części liścia zamiast być białe, są czerwone.. Ale jestem ślepak, skoro wcześniej tak na to nie patrzyłam 

Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
- ogrodniczka01
- 1000p
- Od: 18 lip 2009, o 11:45
- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wszystkiego najlepszego w takim razie!Leśny Duch pisze:Teść zadzwonił, że podobno mam dzisiaj imieniny, a za godzinę wpadł (dobrze, że zdążyłam się obudzić hihi).

Fioletowe bardzo lubię, ale te zielone są faaaaajne!Leśny Duch pisze:Oto, co dostałam - piękne szczawiki (tu już zamknęły listeczki). Bardzo mi się podobają, mają takie gładkie, duże listki.

Czy będzie się można kiedyś uśmiechnąć do Ciebie chociaż o jedną bulwkę?

Hmm, w okrągłej donicy będą na pewno fajnie wyglądały. Ja bym się pewnie zdecydowała na pomieszanie kolorów, wyszłaby z tego ciekawa kompozycja. A co do przeczekania kwitnięcia - kwitną cały czas.Leśny Duch pisze:A ja pomyślalam, żeby je posadzić w dużej, okrągłej donicy, tylko nie wiem, która koncepcja jest najlepsza - czy np. zielone wokół, a w środku bordowe, czy wymieszać je zupełnie. Ale muszę chyba poczekać, aż przestaną kwitnąć..

Reszta roślinek też interesująca.

Agnieszka
Donice i doniczki
Donice i doniczki