Jodła koreańska - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli pajęczyna to z pewnością przędziorek. Zbieram pajęczyny szczotką i spryskuję środkiem owadobójczym - nazwa wyleciała mi z pamięci, ale w każdym sklepie ogrodniczym dostaniesz.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magus dobry jest. Ale przędziorek nie powoduje więdnięcia rosliny.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

o, wlaśnie - Magus 200SC.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
marcioszek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 cze 2009, o 07:18

Post »

Nadal walczę ze swoją koreanką. Na dzień dzisiejszy wygląda następująco
Obrazek
Jak do tej pory zastosowałem następujące środki:
proplant 722 SL oraz opryskałem Magusem na przędziorka.
Jak widać na zdjęciu większej poprawy nie ma, igły nie brązowieją ale jak przejadę dłonią po gałązkach to dość dużo ich opada. Co mogę jeszcze zastosować w celu ratowania tego pięknego drzewka? :oops:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Obejrzyj dokładnie szyję korzeniową. Zwróć uwagę, czy nie ma wycieków żywicy.
marcioszek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Wracając do stanu mojej koreanki dzisiaj zauważyłem, że szyszki są bardzo kruche, po prostu w palcach się rozlatują, i zaczyna gubić igły, nie masowo ale jak się przejedzie dłonią od dołu do góry to dość dużo ich spada. Tak jak wcześniej pisałem nie zauważyłem żadnych robaków w ziwmi. Może wypadało by ją przesadzić w inne miejsce? :roll: rośnie w pełnym słońcu. Tylko czy jej to nie dobije? :oops:
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Według mojej wiedzy ktoś sypnoł jej sporą dawkę nawozu, wszystkie przyrost tego roku są bardzo mocno wyrośnięte i dlatego chylą sie pod swoim ciężarem.
Ogólnie drzewo wygląda na zdrowe i jest ładnie wykolorowane.
Pozdrawiam Zenek
marcioszek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam serdecznie.
Bardzo dziękuję za szybki odzew w sprawie mojej koreanki. Niestety moje drzewko traci na swojej wartości zaraz wkleję zdjęcie
W tym roku nie dawałem żadnego nawozu. Ze wzgledu na długotrwające opady deszczu jakie trwały w moim regione w tym roku, przez długi okres czasu stała prawie w wodzie. Ale nie zauważyłem jakiś niepokojących sygnałów z tym związanych. Oczywiście po wnikliwych oględzinach stwierdziłem, że zaatakował ją przędziorek, którego potraktowałem magusem, który notabene polecił mi Mirek L. Jak wcześniej pisałem dałem jej również Proplant i mam takie dziwne odczucie, że właśnie po tym środku zaczeły się problemy z moim drzewkiem. Proplant zalecił mi znawca materii, którego wezwała żona, bo muszę przyznać że to drzewko kupiłem właśnie jej na jakąś ładną okoliczność i specjalnie o nią dbałem. Ale jak widać coś mi nie wyszło. A rośnie u mnie już 4 lata, zawsze cieszyła oko i była okazem westchnień i zazdrości co poniektórych znajomych, którzy nas odwiedzają.
Martwi mnie dlaczego tak szybko szyszki w palcach się rozpadają oraz to że gubi igły, oczywiście nie samoistnie ale po delikatnym potarciu o gałązki.
A może potraktować ją Confidorem?
Jeżeli mógłbyś coś więcej podpowiedzieć jak ją ewentualnie uratować będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Marek Obrazek
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A może korzenie zostały uszkodzone przez larwy chrząszczy.
marcioszek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

No to jak to leczyć.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nijak, pedrak kończy już żerowanie. Albo zregeneruje, albo nie. Ale piszesz: przez długi okres czasu stała prawie w wodzie. Nie lubi. Jeśli korzenie uduszone, gniją, nie pobierają wody i roślina więdnie.
lidl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sie 2009, o 17:42

Post »

MirekL pisze: Boże broń nawóz.
Dlaczego tak sadzisz?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Lidl, poczytaj parę wątków o nawożeniu i szybko się zorientujesz, że są dwie szkoły nawożenia, jedni sypią i leją, bo tak chcą, inni nie sypią i nie leją, bo tak wybrali. Argumentów za i przeciw jest całe mnóstwo i nie zalecam zaczynać całą dyskusję od początku!!! To nic nie da, ci co chcą sypać, i tak będą sypać, ci co nie chcą sypać, nie będą i zgadnij czuje rośliny będą rosły zdrowiej? :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Dorota Kalinowska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2009, o 18:07

Post »

Witam,
ja pierwszy raz na tym forum. Przeczytałam wszystkie posty odnośnie brązowienia koreanki. Piszecie żeby potraktować preparatem na przędziorka zamiennie z preparatem przeciwgrzybicznym od wiosny do lipca - na przędziorka od wiosny do jesieni - na grzyba. Ale jest koniec sierpnia a moja koreanka zaczyna brązowieć teraz! od dwóch tygodni cały czubek jest brązowy:( Co robić????? Czym sypać, podlewać i czy obciąć ten zbrązowiały czubek?
dorotka
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Jaki szkodnik?

Post »

Pomocy!
Czy jeszcze się uratuje?
Zanim się obejrzałam, mało, że żółte były końcówki niektórych przyrostów, to jeszcze inne zwinięte, jak na foto. Szkodnika nie widziałam, ale pewnie już za późno. W lipcu opryskałam Decisem, 2 x co 2 tygodnie. A teraz gałazki są łyse i niektóre jeszcze trochę zwinięte. Czy jeszcze w tym roku pryskać? czekać do wiosny, czy urosną jej nowe igiełki, czy opłakać jodłę i wykopać :cry:
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”