Pomidory z nasion od Kozuli
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jestem pod wrażeniem !!
Czemu ja do tej pory tu nie zajrzałam to nie wiem... nawet nie wiem co napisać, zamurowało mnie po prostu !!
Przecudne te Twoje pomidorki
i z taką swoboda sobie z nimi poczynasz... to się nazywa mieć talent !!
... a ja od kilku lat walczę z zarazą i to z mizernym skutkiem, zawsze coś popapram
jak jest czas kiedy prawie nie chorują to już jestem w 7 niebie... W tym roku mam 8 odmian, same "wypierdki" czytaj różne koktajlowe
Jedyne duże chorują okrutnie... tym bardziej mój podziw dla Twoich wyczynów jest ooogggrrrooommmnyyy !! 
Czemu ja do tej pory tu nie zajrzałam to nie wiem... nawet nie wiem co napisać, zamurowało mnie po prostu !!
Przecudne te Twoje pomidorki

... a ja od kilku lat walczę z zarazą i to z mizernym skutkiem, zawsze coś popapram

- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
A powiedzcie mi jeszcze w jakich warunkach najlepiej "dojrzewac" pomidora poza krzakiem? Na slonecznym parapecie, czy lepiej gdzies w ciemniejszym i chlodniejszym miejscu? Chce zerwac pare zapalonych pomidorkow i poprobowac czy nie beda lepsze ( chociaz tak i tak jestem zachwycona smakiem swoich pierwszych pomidorkowkozula pisze: Rybko , nie zawsze pomidor całkiem dojrzały na krzaku jest najsmacznieszy . Czasem trzeba dać czas owocom żeby skorygowały błędy które popełniliśmy w czasie uprawy . Jeśli widać , że owoc ma chęć za chwilę pęknąć prawie na pół , lepiej go zerwać leciutko zapalonego . Jeśli zostanie na krzaku i pęknie głęboko , może potem cuchnieć pleśnią , albo skisłym miąższem . Przy bardzo ostrej zielonej piętce ( przeazotowanie , wycięcie na raz zbyt dużej liczby liści ) , też jest lepiej zerwać zapalony owoc . W czasie leżakowania przerobi chlorofil z piętki na jadalny miąższ . Niektóre odmiany zebrane dojrzałe prosto z krzaka mają posmak surowego ziemniaka , który przy wcześniejszym zbiorze może potem zaniknąć .

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Beatko , jeśli Twoje pomidory nie mają jakichś dużych wad w postaci głębokich pęknięć , albo dużej twardej piętki , powinny być smaczniejsze dojrzałe na krzaku . Próba nie strzelba , sama najlepiej ocenisz . Parapet nie jest najlepszym miejscem dla dojrzewania pomidorów chyba że na oknie od północy, bo może je przez szybę poparzyć słonko . Dla szybkiego dojrzewania wystarczy temperatura pokojowa . Na świetle owoce ładniej się wybarwiają niż w ciemnym miejscu , a szuflady i kartony polecane są ze względu na etylen (żeby nie uciekał ) , który przyspiesza dojrzewanie .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
To już teraz wiem, czemu mama kazała mi zawsze pakować pomidory do szufladykozula pisze:.....Na świetle owoce ładniej się wybarwiają niż w ciemnym miejscu , a szuflady i kartony polecane są ze względu na etylen (żeby nie uciekał ) , który przyspiesza dojrzewanie .
Pozdrowienia , kozula .

- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
To juz wszystko jasne, Dzięki Aniu, jestes niezastapionakozula pisze:Beatko , jeśli Twoje pomidory nie mają jakichś dużych wad w postaci głębokich pęknięć , albo dużej twardej piętki , powinny być smaczniejsze dojrzałe na krzaku . Próba nie strzelba , sama najlepiej ocenisz . Parapet nie jest najlepszym miejscem dla dojrzewania pomidorów chyba że na oknie od północy, bo może je przez szybę poparzyć słonko . Dla szybkiego dojrzewania wystarczy temperatura pokojowa . Na świetle owoce ładniej się wybarwiają niż w ciemnym miejscu , a szuflady i kartony polecane są ze względu na etylen (żeby nie uciekał ) , który przyspiesza dojrzewanie .
Pozdrowienia , kozula .

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Moje, póżno wysiane pomidorki, dopiero zaczynają dojrzewać. Miałam tylko 4 odmiany big zebra cosowo, copia oraz orange strawberry i AR coś tam 22, zupełnie nie wiem co to za odmiana, ale owocuje najpóżniej.
To chyba jest big zebra i chociaż pilnowałam podpisów na sadzonkach, teraz nie wygląda mi to na zebrę (być może jednak pomyliłam z orange strawbery?).

Natomiast druga zeberka czy copia czy cosowo, też trudno mi powiedzieć ,ponieważ mimo podpisania pod folią, literki na kartkach mocno zbladły. No cóż,ciągle czegoś się uczę.

A tak wygląda tuż przed zjedzeniem.

Smak jest fenomenalny. Są lekko kwaśnie, nie jest natomiast wyczuwalna żadna nutka słodkości. Miąższ bardzo soczysty. M aż się oblizywał jak spróbował, ale niestety to dopiero pierwszy owoc .
To chyba jest big zebra i chociaż pilnowałam podpisów na sadzonkach, teraz nie wygląda mi to na zebrę (być może jednak pomyliłam z orange strawbery?).

Natomiast druga zeberka czy copia czy cosowo, też trudno mi powiedzieć ,ponieważ mimo podpisania pod folią, literki na kartkach mocno zbladły. No cóż,ciągle czegoś się uczę.

A tak wygląda tuż przed zjedzeniem.

Smak jest fenomenalny. Są lekko kwaśnie, nie jest natomiast wyczuwalna żadna nutka słodkości. Miąższ bardzo soczysty. M aż się oblizywał jak spróbował, ale niestety to dopiero pierwszy owoc .
"Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego."
- kozula
- Kontakt:
Black Zebra
Copia
Faworyt
Albenga x Big Zebra
Mała różo , na pierwszym zdjęciu jest chyba Kosovo x Big zebra . Czysta Big Zebra słabo wiąże , ma po 2 - 3 owoce w gronie , ale jest ciekawa , dlatego skrzyżowałam ją z Kosovo , który jak na bawole wiąże dobrze . Owoce powinny być czerwone z żółtą zebrowatością przy szypułce . Bardzo ciekawe pomidory powinny wyrosnąć po wysianiu nasion z tego mieszańca . Powinno wyjść bawole serce zebrowate , czerwone i malinowe , zebry płaskie , czerwone płaskie , malinowe płaskie . Zeberka to chyba Copia .
U mnie wiążą owoce z pomidory wysiane z mieszańca Black zebra x Orange Strawberry . Nie zdzierżę czekania do następnego roku żeby zobaczyć na jakie kolory i wzory się rozszczepi mieszaniec z bardzo różnych odmian . Mam 9 szt i już tam widzę 2 bawole .
Smacznych pomidorków , kozula .

Mała różo , na pierwszym zdjęciu jest chyba Kosovo x Big zebra . Czysta Big Zebra słabo wiąże , ma po 2 - 3 owoce w gronie , ale jest ciekawa , dlatego skrzyżowałam ją z Kosovo , który jak na bawole wiąże dobrze . Owoce powinny być czerwone z żółtą zebrowatością przy szypułce . Bardzo ciekawe pomidory powinny wyrosnąć po wysianiu nasion z tego mieszańca . Powinno wyjść bawole serce zebrowate , czerwone i malinowe , zebry płaskie , czerwone płaskie , malinowe płaskie . Zeberka to chyba Copia .
U mnie wiążą owoce z pomidory wysiane z mieszańca Black zebra x Orange Strawberry . Nie zdzierżę czekania do następnego roku żeby zobaczyć na jakie kolory i wzory się rozszczepi mieszaniec z bardzo różnych odmian . Mam 9 szt i już tam widzę 2 bawole .
Smacznych pomidorków , kozula .
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- kozula
- Kontakt:
Magdo , ważne pytanie , ostatnio Bogdan napracował się jak ten świstak a pomidory nie zechciały Go obdarować plonem .
Dużo krzyżówek zostało mi z zeszłego roku , robione na chybił trafił z których część powinna być udana . W tym roku zapylam bardziej świadomie , bo z grubsza już wiadomo co z których mieszańców może wyrosnąć . Mam kilka nowych odmian wysiewanych w czerwcu , które na razie są za młode żeby je pokazywać . Nasion będzie sporo .
Pozdrawiam , kozula .
Dużo krzyżówek zostało mi z zeszłego roku , robione na chybił trafił z których część powinna być udana . W tym roku zapylam bardziej świadomie , bo z grubsza już wiadomo co z których mieszańców może wyrosnąć . Mam kilka nowych odmian wysiewanych w czerwcu , które na razie są za młode żeby je pokazywać . Nasion będzie sporo .
Pozdrawiam , kozula .
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- kozula
- Kontakt:
Ido , nasion i tak wcześniej nie będzie , tymczasem trwają zbiory , przyklejanie do kartek papieru (podpisanych oczywiście ) , suszenie i ... kartki do reklamówki . Jesienią będzie odklejanie nasion i pakowanie . Część odmian będzie dojrzewać dopiero za miesiąc . Zobaczymy ile będzie nasion , jeśli dużo lepiej żeby w ruch poszły zaadresowane koperty .
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .