Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Aniu za oswiecenie pierwszaczka :lol:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Jestem pod wrażeniem !!
Czemu ja do tej pory tu nie zajrzałam to nie wiem... nawet nie wiem co napisać, zamurowało mnie po prostu !!
Przecudne te Twoje pomidorki :) i z taką swoboda sobie z nimi poczynasz... to się nazywa mieć talent !!
... a ja od kilku lat walczę z zarazą i to z mizernym skutkiem, zawsze coś popapram :lol: jak jest czas kiedy prawie nie chorują to już jestem w 7 niebie... W tym roku mam 8 odmian, same "wypierdki" czytaj różne koktajlowe :) Jedyne duże chorują okrutnie... tym bardziej mój podziw dla Twoich wyczynów jest ooogggrrrooommmnyyy !! :)
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kozula pisze: Rybko , nie zawsze pomidor całkiem dojrzały na krzaku jest najsmacznieszy . Czasem trzeba dać czas owocom żeby skorygowały błędy które popełniliśmy w czasie uprawy . Jeśli widać , że owoc ma chęć za chwilę pęknąć prawie na pół , lepiej go zerwać leciutko zapalonego . Jeśli zostanie na krzaku i pęknie głęboko , może potem cuchnieć pleśnią , albo skisłym miąższem . Przy bardzo ostrej zielonej piętce ( przeazotowanie , wycięcie na raz zbyt dużej liczby liści ) , też jest lepiej zerwać zapalony owoc . W czasie leżakowania przerobi chlorofil z piętki na jadalny miąższ . Niektóre odmiany zebrane dojrzałe prosto z krzaka mają posmak surowego ziemniaka , który przy wcześniejszym zbiorze może potem zaniknąć .
A powiedzcie mi jeszcze w jakich warunkach najlepiej "dojrzewac" pomidora poza krzakiem? Na slonecznym parapecie, czy lepiej gdzies w ciemniejszym i chlodniejszym miejscu? Chce zerwac pare zapalonych pomidorkow i poprobowac czy nie beda lepsze ( chociaz tak i tak jestem zachwycona smakiem swoich pierwszych pomidorkow :lol: ), bo na pewno popelnilam wiele bledow w czasie uprawy. Poza tym zbliza sie jesien i trzeba bedzie rwac niedojrzale pomidory bo u nas juz niedlugo moga byc jesienne przymrozki.
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Beatko , jeśli Twoje pomidory nie mają jakichś dużych wad w postaci głębokich pęknięć , albo dużej twardej piętki , powinny być smaczniejsze dojrzałe na krzaku . Próba nie strzelba , sama najlepiej ocenisz . Parapet nie jest najlepszym miejscem dla dojrzewania pomidorów chyba że na oknie od północy, bo może je przez szybę poparzyć słonko . Dla szybkiego dojrzewania wystarczy temperatura pokojowa . Na świetle owoce ładniej się wybarwiają niż w ciemnym miejscu , a szuflady i kartony polecane są ze względu na etylen (żeby nie uciekał ) , który przyspiesza dojrzewanie .

Pozdrowienia , kozula .
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

kozula pisze:.....Na świetle owoce ładniej się wybarwiają niż w ciemnym miejscu , a szuflady i kartony polecane są ze względu na etylen (żeby nie uciekał ) , który przyspiesza dojrzewanie .
Pozdrowienia , kozula .
To już teraz wiem, czemu mama kazała mi zawsze pakować pomidory do szuflady :) choć ona pewnie tego nie wiedziała, tylko tak jej babcia kazała :)
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kozula pisze:Beatko , jeśli Twoje pomidory nie mają jakichś dużych wad w postaci głębokich pęknięć , albo dużej twardej piętki , powinny być smaczniejsze dojrzałe na krzaku . Próba nie strzelba , sama najlepiej ocenisz . Parapet nie jest najlepszym miejscem dla dojrzewania pomidorów chyba że na oknie od północy, bo może je przez szybę poparzyć słonko . Dla szybkiego dojrzewania wystarczy temperatura pokojowa . Na świetle owoce ładniej się wybarwiają niż w ciemnym miejscu , a szuflady i kartony polecane są ze względu na etylen (żeby nie uciekał ) , który przyspiesza dojrzewanie .

Pozdrowienia , kozula .
To juz wszystko jasne, Dzięki Aniu, jestes niezastapiona :!: Jak to dobrze, ze jest to forum i Tacy pomocni ludzie, Dzięki Nim szalenstwo ogrodnictwa jest duuuuuuuuuuuzo prostsze :D dziekiiiiii
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Bogdan Sz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 10:33

Post »

Witam u mnie na 42 dwie odmiany 6 w ogóle nie zawiązało owocow pozostałe ledwo ledwo po kilka owoców,najlepiej w tego rocznych warunkach wygląda Black Zebra ,Grace,ciekawe czy dotrwają,zaraza zaczęła atak,może coś zostanie na nasiona pozdrawiam Bogdan :D
Awatar użytkownika
mała róża
50p
50p
Od: 12 mar 2009, o 14:16

Post »

Moje, póżno wysiane pomidorki, dopiero zaczynają dojrzewać. Miałam tylko 4 odmiany big zebra cosowo, copia oraz orange strawberry i AR coś tam 22, zupełnie nie wiem co to za odmiana, ale owocuje najpóżniej.

To chyba jest big zebra i chociaż pilnowałam podpisów na sadzonkach, teraz nie wygląda mi to na zebrę (być może jednak pomyliłam z orange strawbery?).
Obrazek

Natomiast druga zeberka czy copia czy cosowo, też trudno mi powiedzieć ,ponieważ mimo podpisania pod folią, literki na kartkach mocno zbladły. No cóż,ciągle czegoś się uczę.
Obrazek
A tak wygląda tuż przed zjedzeniem.
Obrazek
Smak jest fenomenalny. Są lekko kwaśnie, nie jest natomiast wyczuwalna żadna nutka słodkości. Miąższ bardzo soczysty. M aż się oblizywał jak spróbował, ale niestety to dopiero pierwszy owoc .
"Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego."
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Black ZebraObrazekCopia Obrazek Obrazek FaworytObrazekObrazekAlbenga x Big Zebra

Mała różo , na pierwszym zdjęciu jest chyba Kosovo x Big zebra . Czysta Big Zebra słabo wiąże , ma po 2 - 3 owoce w gronie , ale jest ciekawa , dlatego skrzyżowałam ją z Kosovo , który jak na bawole wiąże dobrze . Owoce powinny być czerwone z żółtą zebrowatością przy szypułce . Bardzo ciekawe pomidory powinny wyrosnąć po wysianiu nasion z tego mieszańca . Powinno wyjść bawole serce zebrowate , czerwone i malinowe , zebry płaskie , czerwone płaskie , malinowe płaskie . Zeberka to chyba Copia .
U mnie wiążą owoce z pomidory wysiane z mieszańca Black zebra x Orange Strawberry . Nie zdzierżę czekania do następnego roku żeby zobaczyć na jakie kolory i wzory się rozszczepi mieszaniec z bardzo różnych odmian . Mam 9 szt i już tam widzę 2 bawole .

Smacznych pomidorków , kozula .
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

ja mam takie pytanko kto w tym roku podejmie się logistyki nasionek od kozuli i do kogo się będzie można zgłaszać po nie ;) w razie "w" :) :?:
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Magdo , ważne pytanie , ostatnio Bogdan napracował się jak ten świstak a pomidory nie zechciały Go obdarować plonem .
Dużo krzyżówek zostało mi z zeszłego roku , robione na chybił trafił z których część powinna być udana . W tym roku zapylam bardziej świadomie , bo z grubsza już wiadomo co z których mieszańców może wyrosnąć . Mam kilka nowych odmian wysiewanych w czerwcu , które na razie są za młode żeby je pokazywać . Nasion będzie sporo .

Pozdrawiam , kozula .
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Dobra ja mogę pobawić się w świstaka i zawijać te nasionka :D Ale dopiero w listopadzie.Rolnik w listopadzie odpoczywa. :!: Bohdan i tak się wykosztował w tym roku więc teraz niech ja stracę. :D Ale będę upierdliwa i pytać się będę o wszystko :D Ok :?:
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

OK :) fajniutko
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ido , nasion i tak wcześniej nie będzie , tymczasem trwają zbiory , przyklejanie do kartek papieru (podpisanych oczywiście ) , suszenie i ... kartki do reklamówki . Jesienią będzie odklejanie nasion i pakowanie . Część odmian będzie dojrzewać dopiero za miesiąc . Zobaczymy ile będzie nasion , jeśli dużo lepiej żeby w ruch poszły zaadresowane koperty .

Pozdrawiam , kozula .
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Ok.Ja się dostosuję do propozycji ogółu. :D
Z tymi kopertami to dobry pomysł.
Szkoda tylko ,że na to wszystko trzeba będzie zaczekać rok :?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”