Leśny ogród Eli -2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elu, wlałaś nadzieję w moje serce na ewentualność przezimowania kilku semi i evergreenów :D, które nieopatrznie i bezmyślnie, kierując się li tylko pięknem kwiatów zanabyłam na początku mojej liliowcowej przygody. Teraz już patrzę, co kupuję :wink:
Ten Longifields Twins jest niesamowity!
x_P-42

Post »

zanna pisze:Elu, wlałaś nadzieję w moje serce na ewentualność przezimowania kilku semi i evergreenów :D, które nieopatrznie i bezmyślnie, kierując się li tylko pięknem kwiatów zanabyłam na początku mojej liliowcowej przygody. Teraz już patrzę, co kupuję :wink:
Zanno, dlaczego napisałaś o bezmyślności. Oświeć mnie, bo jestem ciemna ! Chodzi o wzmarzanie ?
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eluś liliowce cudne i do tego znasz ich nazwy :roll: jestem pod wrażeniem i gratuluję ;:168
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

przepiękne są te twoje liliowca ja nawet nie wiedziałam, że może być aż tyle odmian:)

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Pola42 pisze:
zanna pisze:Elu, wlałaś nadzieję w moje serce na ewentualność przezimowania kilku semi i evergreenów :D, które nieopatrznie i bezmyślnie, kierując się li tylko pięknem kwiatów zanabyłam na początku mojej liliowcowej przygody. Teraz już patrzę, co kupuję :wink:
Zanno, dlaczego napisałaś o bezmyślności. Oświeć mnie, bo jestem ciemna ! Chodzi o wzmarzanie ?
Oczywiście, Polu, o wymarzanie. Nie mam ochoty, czasu, sił na zabezpieczanie roślin na zimę. Lepiej kupować dormanty , które tych zabiegów nie wymagają. A równie piękne są niektóre...
Ale jak widać u Eli 'Darla Anita', która jest zimozielona, bardzo ładnie przezimowała i kwitnie...

P.S. Ale jak pomyślę, że np. piękna kilkuletnia kępa evergreena z jakichś powodów nie zostałaby zabezpieczona i wymarzła... Ech, lepiej nie mówić :evil:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pola42 pisze:Ellaa, wszyscy chwalą Twoje fotki liliowców i ja się przyłączę, bo co z tego, kiedy liliowiec jest najpiękniejszej odmiany, kiety za obiektywem stoi taka ...., jak ja. Beztalencie fotograficzne !

Dlatego, kiedy się w końcu doczekam potężnego kwitnienia moich młodzieniaszków( rany, za ileż to lat ?), zaproszę Cię na poranne picie kawki z aparatem w dłoni. OK ?
Polu nie bądź taka surowa dla siebie, Twoje fotki też są całkiem fajne :D
O czasu do czasu zaglądam do Ciebie, chociaż nie zostawiam śladu :oops: :lol:

Jeśli mogę Ci coś poradzic w sprawie zdjęc, to ustaw swój aparat na statywie, zwłaszcza jeśli robisz macro roślinie, to znacznie poprawia jakośc zdjęcia. Możesz też ustawic czasowy włącznik wtedy masz pewnośc, że aparat się nie poruszy :wink:

Kwitnienie zapewne już za rok nastąpi :wink: nawet jeśli nie wszystkie, to na pewno sporo liliowców Ci zakwitnie, będziesz miała na czym trenowac umiejętności fotograficzne :wink:

Na kawkę chętnie wpadnę :wink: ;:40 z aparatem oczywiście ;:177 , tym bardziej, że wielbimy te same rośliny :wink:
Dzięki za pochwały ;:180
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu w moim, otoczonym ze wszystkich stron ogrodzie, w którym na dodatek są 2 oczka, a od północy osłania go ściana domu, który się nagrzewa od słońca, panuje wyższa temperatura. Przekonałam się o tym w tym roku kiedy wiosną wystąpiły przymrozki do - 8 stopni. Obmarzły mi liście pnączy, które porastają zewnętrzne ogrodzenia, a wewnątrz ogrodu nic mi nie zmarzło :o :!:
Darla Anita zakwitła, ale ta mokra aura wyrażnie jej nie posłużyła.
Żaden kwiat nie rozwinął się w pełni i nie mam z tego roku fajnych jej fotek :( :roll: :evil:

Takich jak ta

Obrazek

Edge Of Darkness, który też jest evergrinem bardzo ładnie przezimował, ale przesadzony nie zakwitł w tym roku :(

Edge Of Darkness
Obrazek

Rozumiem Cię, po co sobie fundowac niepotrzebny stres, lepiej sadzic 'twarde' liliowce i miec spokój :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

jollla500 pisze:Eluś liliowce cudne i do tego znasz ich nazwy :roll: jestem pod wrażeniem i gratuluję ;:168
Joluś jeśli kupiłam lub wymieniłam się na liliowca z nazwą, to ją znam, ale mam też sporo takich, które są bez nazwy..... :( co mi w cale nie przeszkadza ich wielbic :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Urszula B pisze:przepiękne są te twoje liliowca ja nawet nie wiedziałam, że może być aż tyle odmian:)
pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
Urszulko liliowców jest ogrom :shock: :o
Popatrz tu: http://www.eurocallis.com/ .....albo może nie patrz bo się pochorowac można..... :lol: :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Te mi też w tym roku nie zakwiły :(

Baja
Obrazek

NN
Obrazek

Cherry Cheeks
Obrazek

Ruth Rees
Obrazek

NN
Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zapraszam na pyszne poziomki, które mi owocują niestrudzenie co roku :wink:

Obrazek

Obrazek

I może jeszcze trochę innych roślin z mojego ogrodu :)

Houttuynia cordata 'Chameleon'
Obrazek

Campanula cochleariifolia
Obrazek

Delphinium x cultorum (Ostróżka ogrodowa)
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ależ dzwoneczek :shock: :shock: :shock: cudo :shock: Tala piękna wielka kępa, a jak kwitnie :shock:
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

O matko ,to zdjęcie ostróżek powinnaś na jakiś konkurs fotograficzny wysłąć,przepiekne jest :D
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dzwonek rzeczywiście przepiękny.
I taka masa kwiatów. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Ela, powiedz, czy dzwonki nie rozłażą się jak wściekłe?
Zastanawiam się nad posadzeniem u siebie, ale boję się, że szybko opanują mały ogródek.

A może posadzić je w jakimś ograniczniku?
Jak jest u Ciebie?
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”