Uratowane storczyki (Art) :)

Zablokowany
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Art, ja tylko napisałam,że warto czekać , ile lat to by nie było :D
Pozdrawiam. Ania :P
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Art pisze:Szkoda, że nie możesz więcej pokazywac na fotkach z tego co opisujesz. Ale mniej więcej wyobrażam sobie
jak to wygląda.
Twoja 'Bellina' ładnie się rozwija, tworzy sobie obecnie tzw. bazę i jestem pewna, że doczekasz również pędu.
Ja mam podobnie u jednego Dendrobium phal. - młody przyrost dawno już dojrzał, roślina zdrowa, ale długi już czas
milczy jak zaklęta Obrazek

Musimy uzbroic się w cierpliwość :)

A Phal.lueddemaniana nie mam jeszcze.
czyli moja bellina może zakwitnąć? bardzo bym chciała. bardzo mi się podobają kwiaty tej odmiany, mają ciekawy kolor i podobno cudny zapach. bardzo lubię też rysować belliny. na wystawie w Sosnowcu był mój rysunek belliny, może go widziałaś... był na takim stoliku blisko wyjścia, obok kilku Phalaenopsisów. na jednym stoisku były niekwitnące belliny, pewnie była wśród nich twoja. jak byłam na wystawie w 1. dzień to 3 belliny były. gdyby były tańsze (np. o połowę), to może bym sobie kupiła i miałabym dwie. były bardzo piękne, z błyszczącymi liśćmi, ale jak zobaczyłam cenę, to mi się odechciało.

a z Dendrobiami, jak je miałam, to też miałam tak, że pseudobulwy dorosły i stały w miejscu. nie zakwitały. Dendrobium chyba potrzebuje trochę innych warunków i uprawy niż Phalaenopsis.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dusiu, widziałam Twój rysunek na wystawie w Sosnowcu, własnie na tym stoliku. Bardzo ładny :)
Rozumiem Cię, że nie możesz pozwolić sobie na drogie storczyki, bo przecież jeszcze nie pracujesz -
a więc jeszcze nie zarabiasz. Ale kiedyś to się zmieni.
Ja pracuję, więc np. zamiast nowej bluzki, wolę kupić droższego storczyka :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art pisze:Dusiu, widziałam Twój rysunek na wystawie w Sosnowcu, własnie na tym stoliku. Bardzo ładny :)
Rozumiem Cię, że nie możesz pozwolić sobie na drogie storczyki, bo przecież jeszcze nie pracujesz -
a więc jeszcze nie zarabiasz. Ale kiedyś to się zmieni.
Ja pracuję, więc np. zamiast nowej bluzki, wolę kupić droższego storczyka :wink:
ja nie pracuję i dlatego nie mogę sobie kupić storczyka za 100 zł (wyjątkiem są Vandy, ale je bardzo ciężko kupić taniej). ja nie jestem taka jak inne dziewczyny w moim wieku, więc zamiast kupować płyty czy inne podobne bzdury kupuję sobie storczyki. a widząc mój rysunek wiedziałaś, że to mój czy nie? ja go kiedyś narysowałam i dałam go tym, co robią wystawy podczas spotkania storczykowego. na następną wystawę narysuję więcej (różne Phalaenopsisy, Vandy itp.).
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja również jak wiekszość z naszego "Orchdarium" tęskniłam podczas urlopu za moimi storczykami.
No i oczywiiście ciekawość mnie zżerała jakie robią postępy :wink:

Przywitał mnie zupełnie juz rozkwitnęty mój ulubiony jaskrawo - różowy Phalaenopsis i pączuś u Phal. 'bellina'

Obrazek

Obrazek Sąsiadka spisała się na medal :)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arciu widok zapiera dech w piersiach - kwitnienie śliczne; pączuś u phal. bellina ;:8
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Cudnie wyglada a paczus zachwycajacy :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asiu - kwitnienie "różowej landrynki" :wink: naprawdę zachwycające ;:97
Czekam z niecierpliwością na kwiatek Bellinki :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Oba piękne :) Pierwszy wyjątkowo ślicznie wygląda z taką ilością kwiatów na jednym (?!) pędzie :shock:
A mi się wydaje, czy Phal. bellina ma jeszcze drugiego malutkiego pączusia? :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Joasiu różowy falenopsis jest PRZECUDOWNY :shock: :shock: :shock:
kwiat sam w sobie jest niesamowity, a jak jest ich taka ilość to już w ogóle :shock: :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Art pisze:
Obrazek

Obrazek
Joasiu- piękności zastałaś po powrocie. Różowy jest prześliczny, pięknie cieniowany. A pączka u belliny gratuluję, pokażesz nam fotki, gdy rozkwitnie? Obiecaj!

Sąsiadce należy się ogromny bukiet kwiatów!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rózowy jest cudny, marzy mi się taki. a bellina... zazdroszczę. masz ją tak krótko, a już ci kwitnie, a ja swoją mam prawie rok i na kwiaty się nie zanosi. pewnie nigdy nie zakwitnie, widocznie jest jakaś wadliwa.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękujemy (z "różową landrynką" Madziu :) ) wszystkim za pochwały ;:58
Anussko, on faktycznie ma te kwiaty na jednym pędzie. Wydał 2 odgałęzienia z obciętego starego pędu
i ma w sumie 15 kwiatów.
Naprawdę trudno zrobić zdjęcie, żeby pokazać je wszystkie. A na drugi pączek u 'belliny' oczywiście liczę :wink:

Dusiu, Twoja "bellina" na pewno nie jest wadliwa. Czasem storczyk potrzebuje więcej czasu aby zebrać siły do kwitnienia.
Na kwiaty tego różowego powyżej czekałam ponad rok.

Baryczko
:) przejeżdzałam niedawno w okolicy Twojej Doliny Baryczy i pomyślałam wtedy o Tobie -
"gdzie ta Kamila tu mieszka ze swoimi storczykami ??? Może to któryś dom, koło którego jedziemy?"
A co do sąsiadki, to ponieważ jest zapracowana, zafundowałam Jej dobrą komedię w kinie, a potem zabrałam
na pyszności do "Czekoladerii" :D

Nie wiem ile czasu potrwa rozkwitanie pączka "belliny". Obawiam się, czy zdążę go zobaczyć, zanim
kolejny raz wyjadę :? ?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale ty swoją bellinę masz dopiero od kwietnia, a uż ci kwitnie, a ja swoją od listopada i nie ma nawet zaczątka pędzika. nie zanosi się, by miała kwitnąć.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Asiu skoro u ciebie podczas urlopu takie cudowności rozkwitły, to ja zaraz wsiadam w auto i wyruszam ;:71 . Niech mi tylko po powrocie nie zgotują takiego powitania, to już ja im pokażę :wink: .
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”