Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ponieważ cały dzień pada :( , wiec pojechaliśmy do?Zielonego Sklepu? aby kupić ziemię, korę,doniczki i takie tam inne, ale wyszłam z takimi oto kwiatkami ,które kupił mi mój kochany M ;:97 . M Gosi ma rację jak możemy ich, zwłaszcza w takich chwilach, sprowadzać do jednej literki. Paprotka o nazwie "phlebodium" i ficus.
Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Jaki ficus już duży :shock: Chyba nie należał do tych najtańszych. :P Paprotka bardzo oryginalna. Mam nadzieję, że o ziemi i korze nie zapomniałaś :wink:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ficus Gosiu ma 120cm i kosztował 25€. Nie wiem ile kosztuje podobny w Polsce. A Ty wiesz? Myślę,że tutaj ta cena jest dość przyzwoita jak na tak okazały kwiat. Paprotka kosztowała 13,40€. A wszystko łącznie z korą, ziemią trzema skromnymi trzema doniczkami, sztucznymi doniczkami kosztowało 77€. Tak sobie myślę czasami, że’ ogrodnictwo to dość drogie hobby, ale należy zaraz dodać, jakże miłe. Wystarczy spojrzeć na niezwykły, niebiesko-zielony kolor tej paproci . Na zdjęciu tego aż tak dobrze nie widać (słabe światło pochmurnego popołudnia i flesz), ale jest piękny. ;:100
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

U nas ficus też kosztowałby ok. 25 euro tj. od 80 do 100 zł. Ceny porównywalne, podejrzewam jednak, że zarobki nie ... :wink:
Wiesz już jakie warunki potrzebuje phlebodium? Miałam kiedyś paproć tzw. "łosie rogi" ale zbyt mała wilgotność powietrza zimą i roślina nie przeżyła :cry:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witaj Felu, milo odwiedzić Twój uroczy ogródek. Masz szczęście mieszkać w takim klimacie jak w Bretanii. Zazdraszczam
bo doskonały dla roślin a szczególnie dla hortensji.
Powiedz kochana, czy Twój bodziszek z Madery już zakwitł, bo ja posadziłam swojego na wiosnę i jak do tej pory ma
tylko liście.

Serdeczne uściski ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, myślę, że ceny właśnie tak się przedstawiają. Można jedynie wysnuć wniosek, że ceny w Polsce są bardzo wysokie, niewspółmiernie do zarobków. Gosieńko paprotka stoi przy wannie w łazience. Jest tam okno, ale nigdy nie zagląda tam słońce, no to chyba będzie zadowolona. Domyślam się też że lubi zraszanie. Gosiu jakże ja się cieszę z niej cieszę :lol: ! Miłego dnia Gosiu. U nas nadal pochmurno :cry: .

Wiesiu,witam Cię serdecznie :D ! Poprzednio ok.1,5 roku mieszkałam tak jak Ty tuż obok Paryża, w Charenton le Pont obok Bois de Vincennes. Był tam również mały ogródek, ale w owym czasie ciągle padało i niewiele było słonecznych dni. W efekcie rośliny marniały. Należy też dodać, że i ja nie miałam żadnego pojęcia o świecie roślin. Właściwie dopiero teraz i to dzięki forum, zaczynam odkrywać tajniki tej wiedzy i coraz bardziej jestem oczarowana tym światem. Masz rację, że klimat bretoński wyjątkowo sprzyja roślinom, dla mnie ten region to jeden wielki ogród. Wiesiu, nawet nie wiedziałam, że to geranium z Madery ma taką polską nazwę. Pani w „zielonym sklepie” powiedziała , że nie jest pewne czy zakwitnie jeszcze w tym roku, być może dopiero w przyszłym. Mnie się nie śpieszy wcale z tym kwitnieniem, bo potem on umiera. Trochę to smutne ;:199 . Sam jego kopulasty kształt, genialna w swojej architekturze konstrukcja łodyg są zachwycające! No to niech on sobie jeszcze pożyje ten nasz pupilek. No pomyś Wiesiu, w wypadku tego kwiatka, Twoje pragnienie ujrzenia kwiatów wydaje się być troszeczkę niestosowne, bo jednocześnie staje się życzeniem jego śmierci. Oczywiście żartuję i nie bierz dosłownie moich refleksji na temat: „Zakwitnąć, aby umrzeć...”. :lol:
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Felu gratuluję nowych nabytków ;:63 Piękne :roll: Niech Ci ślicznie rosną :D
Widzę,że miałyśmy wczoraj podobny dzień..Ja wczoraj też byłam w sklepie z zielonymi-domowymi.... :lol: kupiłam dwa domowe kwiatki..i dużo doniczek.. :lol:
i u nas też cały dzień padało.. :roll:

Pozdrawiam Ania. ;:6
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Standardowe zakupy forumowicza
jedzie po jedną rzecz a wraca z pełnym koszykiem.
Kwiaty to podstawa :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy raz widziałam coś podobnego. Plaża niczym jadalnia ostryg a jednocześnie wysypisko muszli i wyciśniętych cytryn. Ludzie kupują ostrygi na niewielkim straganie i od razu, na miejscu je pałaszują. Jestem raczej zwolennikiem talerza i stołu, a i za ostrygami nie przepadam. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przestało padać, ale nadal pochmuro. Po wielu deszczowych dniach pozostaje mi tylko powiedzieć: „Adio pomidory, adio utracone”. Ogórki też cierpią na brak słońca i choć to korniszony to jakieś takie’ mało zgrabne grubasy. Nadal walczę z agrowłókniną . Dwie rabaty już gotowe i trochę pokasowanych kwiatów przy okazji. Dziś fotka geranium i malw. Te drugie rosną przy parkanie zupełnie dziko. Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Felu ciekawa ta restauracja na plaży :lol: :lol: Piszesz,że nie przepadasz za ostrygami,to pewnie już próbowałaś?Ja jeszcze nie miałam okazji i przyznam,że troszkę się boję :lol: Jaki mają smak?Czy to danie na talerzu to Twoje?? :shock:
Malwy i geranium cudne :roll:
Ja jestem bardzo zadowolona z agrowłókniny :roll: Nie dosyć,że mam spokój z pieleniem to jeszcze znikły ślimaki :shock: :lol: Ciekawa jestem jak teraz wyglądają Twoje rabatki :roll: Pokażesz fotki? :oops:

Miłego dnia Felu ;:6
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Aniu. Właściwie to Ty nie masz tak daleko do Bretanii i gorąco Cię namawiam do odwiedzenia jej. Kraj piękny i bardzo dobra, czasami bardzo wyrafinowana kuchnia. To oczywiście kwestia restauracji i kasy, tak jak w Polsce, rzadko chodzimy do Marty Gessler. Nie tylko lubię kuchnię francuską, ale też lubię francuski sposób jedzenia. Francuzi celebrują posiłki , nie tyle jedzą co smakują. Ostrygi jada się raczej jako przystawkę, raczej dla zaostrzenia apetytu. To danie mojego M, ja nie jestem entuzjastą tej potrawy. Dla mnie mają smak morskiej wody,galaretowata konsystencja też nie przypada mi do gustu, a świadomość zjadania jeszcze żywych istot jest dopełnieniem mojej niechęci. Natomiast uwielbiam mule, to po prostu poezja smaku. Bardzo delikatne, lekkie, słodkawe mięsko. Mniam, mniam Aniu, choćby tylko po to warto odwiedzić bretońskie wybrzeże. A takie oto mule przygotowuje moj M. Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Felu, nie wiedziałam że geranium maderense umiera po kwitnieniu ;:24
Czekam dalej na jego kwiaty ale ponoć ono kwitnie od lutego do kwietnia więc z kwiatów w tym roku chyba nici będą.
Ja nie mam gdzie jąj przechować zimą bo w domu mało miejsca. Więc chyba będę się cieszyc tylko liśćmi i potem dam ją
sąsiadce by chodowała na werandzie. To jest w końcu kwiat werandowy we Francji, nieprawdaż.
Uwielbiam ostrygi i ich morki smak, omółki równiez ale mniej.
A te Twojego M wyglądają przepysznie ;:13
Uściski :wit :wit :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Felu mam nadzieję,że kiedyś się wybiorę do Bretanii :roll: Jak wyglądają ceny za hotel?Lub B&B?Może się orientujesz?
Uwielbiam owoce morza,bardzo lubię mule a najbardziej kalmary ;:13 Niestety tu jest troszkę inna kuchnia..ciężko coś dobrego kupić :roll:
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu, szczęśliwie to geranium bardzo łatwo się rozsiewa :D . A ja nie wiedziałam, że to kwiat werandowy we Francji. Nie znałam kompletnie tego kwiatka. Pierwszy raz zobaczyłam go w sklepie i wydał mi się niezwykle orginalny, ale gdy potem poczytałam o nim, jeszcze bardziej go polubiłam. Ty Wiesiu mieszkasz we Francji od wielu lat i to co dla Ciebie jest tu oczywiste, dla mnie jest ciągle jeszcze na poziomie odkrywania. Tak jak z ostrygami, być może kiedyś też polubię ich morski smak. ;:100
Ogródek Feli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”