Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Izo!
Jakie piękne te lilie nakrapiane! Pierwszy raz widzę cos takiego! I to rośnie w naszym klimacie :shock: ? Wygladaja, jak ze zdjęć z opowieści twojego Męża!
Widze, że pięknie kwitną u Ciebie dalie, u mnie za mało światła, Twoje wydają się być mocno wybarwione...
Serdeczne życzenia samej zieloności składam!
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś piękne te tygrysiątka :wink: i biała liatria i ta czerwoniasta kana , też mam taką kupiłam dwa lata temu i widzę że jako jedyna bardzo powoli przyrasta w bulwy , za to ma największe kwiaty :lol: .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam miłych gości!
Jolu - tę żurawkę kupiłam jako "Creme Brule" w zeszłym roku. Czy to jest ta odmiana na 100% nie mam pojęcia.
Tak Aniu ta canna ma duże kwiaty i wcale nie jest taka wysoka. Reszta jeszcze nie kwitnie i nawet nie widać pąków. Wszystkie moje canny to prezenty - nie wiem nawet jak mają wygladać :lol: Podobają Ci się te tygrysie lilie? Mogę Ci dać cebulek przybyszowych.
Agness - wyjazd był tylko kilkudniowy, ale udany ( kupiłam tam sobie kolejne cebule - 2 lilie, tulipany i krokusy :D )
Witaj Aga! Czy Ty też mówisz o tych pomarańczowych liliach tygrysich? Miałam wrażenie, że są pospolite. Odkąd pamiętam rosły w ogrodzie mojej Babci. Nazywaliśmy je "smolinosy", bo pyłek bardzo brudzi. Dość szybko i łatwo rozmnażają się, bo mają w kącikach liści przybyszowe cebulki. Jeśli tylko reflektujesz to podeślę Ci trochę. Dalie w tym roku mają u mnie sporo słońca, bo rosną na środku działki :lol: - mam nadzieję, że wiosną w tym miejscu postawimy altankę. W zeszłym roku rosły w półcieniu prawie i też ładnie kwitły ( ale inne - niestety nie udało mi się ich przezimować).
Za życzenia pięknie dziękuję!
Elu - czy Ty też masz ochotę na nasiona "tygrysicy" ? Liatra biała strasznie wysoka mi w tym roku urosła - nie wiem dlaczego. Będę próbowała przezimować tę cannę u siebie w blokowej piwnicy - może mi się uda.

W moje urodziny zakwitła kolejna lilia. Jest naprawdę duża i pachnąca. Nie wiem czy to lilia orientalna czy jakiś mieszaniec. Już dwie zimy przeżyła u mnie.
Obrazek Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izo, piękna ta biała lilia :) Mam nadzieję, że urlop miałaś udany :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Moniko! Trzeba przyznać, że ta lilia robi wrażenie. Teraz rozwija kolejne kwiaty i na dodatek zakwitła jej koleżanka do towarzystwa. Razem wyglądają tak:
Obrazek Obrazek Obrazek

Czasem pojawiają się tacy goście:
Obrazek Obrazek Obrazek

Nawet trójklepka postanowiła zakwitnąć:
Obrazek Obrazek

Moja pierwsza hortensja (od Ani-Raczek) przezimowała i też się wystroiła w kwiaty:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś piękne foteczki, lilie bajeczne, cudnie wyglądają przy sobie -róż z bielą :D podkreślają nawzajem swoje kolorki :D
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

tu.ja pisze: Elu - czy Ty też masz ochotę na nasiona "tygrysicy" ? Liatra biała strasznie wysoka mi w tym roku urosła - nie wiem dlaczego. Będę próbowała przezimować tę cannę u siebie w blokowej piwnicy - może mi się uda.
Iza dzięki za propozycję z nasionkami ;:109 , poszukam u siebie cebul pewnie będą w sprzedaży , wiesz na kwiatuszki z siewek musiała bym troszeczkę poczekać , a mi się marzą kwiatuszki już w przyszłym roku :twisted: .
Wcześniej na pewne kwiaty jak np lilie nie zwracałam uwagi :oops: , dlatego mam ich tak mało w ogrodzie , teraz postaram się to zmienić , nie dość że wszystkie mają przepiękne kwiaty to jeszcze niektóre zabójczo pachną :wink:.
Ta biała Twoja też jest ładniutka .
samanta
500p
500p
Od: 21 lip 2008, o 20:00

Post »

Witaj Izuniu.
Wszystkiego dobrego z okazji urodzin ;:12 .
Lilie , nad którymi się zastanawiasz , to lilie orientalne - przepięknie Ci zakwitły .
Upojnie pachnąca o czystej bieli to Casa Blanca , natomiast różowa to Star Gazer .
Dawne senniki określają lilie jako symbol skromności , bezinteresowności , czci i miłości . Zapewne zasługują na taką opinię :P :P .

A to skromny prezencik z moich lili dla Ciebie.

Obrazek

Pozdrawiam cieplutko. Marta.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Iza a ja oczywiście bardzo proszę o cebulki przybyszowe lilii tygrysich.
Ja jestem cierpliwa,poczekam. :D
Ja mam też dwie canny miniaturowe o zielonych liściach ale kwiatach żółtych.
Mam już zdjęcia,pokaże może wieczorkiem.
Samanta widzę,że dobrze znasz się na nazwach lilii,zapraszam do mnie i proszę o rozpoznanie moich NN.Ja kupowałam lilie na targach,nawet robiłam w pośpiechu zdjęcia etykietom,ale wszystko mi sie pomieszało.Nie mogę dopasować nazw do lilii. :oops:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, przepiękne masz lilie :) Razem wyglądają zachwycająco :)
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Tujko! Spóźnione urodzinowe całuski ;:196
Dawno tu nie zaglądałam - ach ten brak czasu!
No ale trochę zaległości udało mi się dzisiaj nadrobić. Podziwiam skalniak! Myślę że w przyszłym roku już nie będziesz miała problemu ze spływającą ziemią - jak Ci się roślinki rozrosną.
Jestem pod wrażeniem Twoich liliowców. Jak na dwa lata - to całkiem sporo ich nazbierałaś :lol: Ja sobie właśnie trzy zamówiłam z all...
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Agness za uznanie. Staram się, chociaż nie mam czasu poprawiać zdjęć i wklejam jak leci.
Elu - warto zainwestować w lilie. Są piękne i długo kwitną. Dzięki za rozmowę tel. - miło było pogadać. Szkoda, że nie dane było nam się dziś spotkać. Mam nadzieję, że nadrobimy to jesienią.
Martuś - serdeczne dzięki za życzenia! Cieszę się, że rozpoznałaś moje lilie. Teraz wiem co mam. Już sobie zapisałam nazwy odmian. Prezent śliczny - domyślam się, że rośnie u Ciebie w ogrodzie.
Aniu - cebulki masz zaklepane. Przyjdę w tygodniu to przyniosę.
Cieszę, że zaglądasz Moniko. Dziękuję za miłe słowa. To już ostatnie u mnie...szkoda...W przyszłym roku będzie ich więcej :wink:
Witaj Marysiu! Dzięki... Ten brak czasu chyba wszystkim dolega :wink: Tak...jak na dwa lata to sporo. Nie są to żadne rarytasy i nowości, ale ładnie kwitną i cieszą oko. W zeszłym roku też zamawiałam na all.

Moje dzisiejsze nabytki z Olsztyna:
Obrazek Obrazek Obrazek

Na fot.1 - hortensja bukietowa "Tardiva" - o której już od jakiegoś czasu myślałam
Na fot.2 - jakaś pstrokata trzmielina i fot.3 - rozchodnik
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Izuś świetne zakupy.
Widzę że zakupiłaś hortensję-ja się jeszcze bronię ;:112
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, gratuluję zakupów :) Podoba mi się Tardiva, nie kupiłam jej do tej pory, bo w moim ogrodniczym mają jakieś pokraczne krzaczki :lol: :lol: Sadzonki są ze trzy razy większe od Twoich, ale nie prezentują się ładnie...poczekam jeszcze.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Iza - to na pewno jest trzmielina?

Bo mi młodziutką hakuro przypomina..