Witam miłych gości!
Jolu - tę żurawkę kupiłam jako "Creme Brule" w zeszłym roku. Czy to jest ta odmiana na 100% nie mam pojęcia.
Tak
Aniu ta canna ma duże kwiaty i wcale nie jest taka wysoka. Reszta jeszcze nie kwitnie i nawet nie widać pąków. Wszystkie moje canny to prezenty - nie wiem nawet jak mają wygladać

Podobają Ci się te tygrysie lilie? Mogę Ci dać cebulek przybyszowych.
Agness - wyjazd był tylko kilkudniowy, ale udany ( kupiłam tam sobie kolejne cebule - 2 lilie, tulipany i krokusy

)
Witaj
Aga! Czy Ty też mówisz o tych pomarańczowych liliach tygrysich? Miałam wrażenie, że są pospolite. Odkąd pamiętam rosły w ogrodzie mojej Babci. Nazywaliśmy je "smolinosy", bo pyłek bardzo brudzi. Dość szybko i łatwo rozmnażają się, bo mają w kącikach liści przybyszowe cebulki. Jeśli tylko reflektujesz to podeślę Ci trochę. Dalie w tym roku mają u mnie sporo słońca, bo rosną na środku działki

- mam nadzieję, że wiosną w tym miejscu postawimy altankę. W zeszłym roku rosły w półcieniu prawie i też ładnie kwitły ( ale inne - niestety nie udało mi się ich przezimować).
Za życzenia pięknie dziękuję!
Elu - czy Ty też masz ochotę na nasiona "tygrysicy" ? Liatra biała strasznie wysoka mi w tym roku urosła - nie wiem dlaczego. Będę próbowała przezimować tę cannę u siebie w blokowej piwnicy - może mi się uda.
W moje urodziny zakwitła kolejna lilia. Jest naprawdę duża i pachnąca. Nie wiem czy to lilia orientalna czy jakiś mieszaniec. Już dwie zimy przeżyła u mnie.