Moje zacisze.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Witaj Grzechu :lol: , piękny ogród stworzony z miłości do roślin. Cudo :lol: bardzo podobają mi się miejsca zarośnięte taką ilością roślin a jeszcze jak piszesz prawie wszystko sam wysiałeś - rewelacja, zazdroszczę cierpliwości :lol: Większości roślin, które pokazujesz nie znam (nowicjusz ogrodowy ze mnie :wink: ) i dlatego jeśli pozwolisz, będę częstym gościem :lol: . No i zdjęcia rewelacyjne, te z górskim klimatem :wink:
Miłego wieczoru :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p
Od: 29 maja 2008, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grzesiu pierwszą rzeczą jaką zrobię w poniedziałek , tzn zaraz po kawie, to zdjęcie lilaka w pionie ...

Polu z tą gunnerą to było tak, że ja byłem na szkoleniu w Warszawie jak przyszły pierwsze poważne przymrozki. Poprosiłem mojego brata żeby jej ściął liście i jak zwykle nakrył nimi kłącze. A z wierzchu zasypał liśćmi. No i zrobił jak zrozumiał. Czyli nakrył liśćmi ale już nie zasypał suchymi liśćmi z drzew. Mało tego wszystko przykrył starą wykładziną. Potem zasypało śniegiem i tak do wiosny. Ja zawsze ustawiałem wokół gunnery cztery palety , i zasypywałem do połowy suchymi liśćmi a na wierzch kładłem gałęzie jodły. No i po tym nieplanowanym doświadczeniu doszedłem do wniosku, że chyba lepsza dla zdrowia gunnery jest ochrona przed wilgocią niż chłodem. A czemu? Bo poprzedniej zimy mi zgniła a tej przetrwała idealnie. A okrywę ściągam różnie... u mnie jest dość ciepło więc z reguły pod koniec marca powoli zaczynam zdejmować na dzień a kiedy nie zapowiadają już nocnych przymrozków poniżej -2 / -3 st.C odkrywam na całą dobę. Ale wiesz, tej zimy już nie będę taki naiwny, zabezpieczę jak zwykle ale zrobię daszek dla ochrony przed wilgocią.
Co do cienia... no wiesz ze mną jest tak, że nie mam pomysłów na rabaty w słońcu... jakoś nie radzę sobie z pełnym słońcem. Stąd tyle cienia, głównie dla funki :wink:

Gohnozostawiam Ci klucz do ogrodu pod kamieniem, zaglądaj kiedy tylko chcesz :D A te zarośnięte miejsca czasem wymykają się spod kontroli. Natomiast te rośliny z nasion... no wiesz może nie prawie wszystkie w ogrodzie, ale dalie, funkie, przylaszczki czy zawilce gajowe... wysiewam bo to fajna zabawa. Poza tym jak sadzisz coś co wykopałaś na wiosnę to z góry wiesz jaki ma wygląd. A tak do ostatniego momentu nie wierz jaki kolor aż dalia rozwinie pierwszy pąk. I wtedy ... o! znowu żółta :;230 ale zaraz mówisz sobie jeszcze jest pięć innych, zobaczę co będzie. I tak co roku... Czasem coś wysiewam bo tak jest taniej, a na koniec czasem sieję bo ciężko w inny sposób obsadzić 40m2 pod brzozami np. kokoryczka pustą. Na efekt czekasz dłużej ale warto. Napisałaś, że jesteś nowicjuszem... to jako ktoś kto już grzebie w ziemi parę lat, ośmielę się dać Ci radą Nr 1. - cierpliwość to podstawa, a ogród ma być radością życia a nie przykrym obowiązkiem koszenia trawnika.
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

grzech77 pisze: cierpliwość to podstawa, a ogród ma być radością życia a nie przykrym obowiązkiem koszenia trawnika.
Święte słowa :!: :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Grzesik pisze:
grzech77 pisze: cierpliwość to podstawa, a ogród ma być radością życia a nie przykrym obowiązkiem koszenia trawnika.
Święte słowa :!: :D
Witaj dokładnie jak mówisz a Twój ogród musi być przyjemnością , ale ja lubie w nim grzebać koszenie trawniczków zostawiam mężowi .podoba mi sie gunnera
ale u mnie kiedyś zajęła by całą powierzchnie ogrodu ,oglądałam w Ogrodzie botanicznym we Wrocławiu jakie one wielkie rosną .
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Geniu i Grzesiu... dziękuję, że się zgadzacie ;:21 ;:168

A zgodnie z obietnicą zrobiłem ...
Obrazek Obrazek

Jak widzisz proporcje między korzeniami a liśćmi są zachowane :;230 Myślałem też nad co napisałeś żeby przyciąć te konary. Ale doszedłem do wniosku, że nie ma na nich liści więc i tak nie ciągną soków. Poza tym tyle ile zaschną to zaschną, za to niższe partie będą miały czas na regeneracje a zaczopowane tym co zaschnie nie będą usychały. Jak myślisz, dobrze sądzę? Wiesz , mnie na prawdę nie zależy na tym aby to było piękne drzewo. Mam do niego sentyment i tyle. Rosło koło domu ponoć od 80. lat i sadziła go moja babcia jak była w moim wieku gdy przyjechała do Polski (Czeszka z pochodzenia) Ja jak go zapamiętałem 30 lat temu tak wygląda i dziś.
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

grzech77 pisze:Gohnozostawiam Ci klucz do ogrodu pod kamieniem, zaglądaj kiedy tylko chcesz :D A te zarośnięte miejsca czasem wymykają się spod kontroli. Natomiast te rośliny z nasion... no wiesz może nie prawie wszystkie w ogrodzie, ale dalie, funkie, przylaszczki czy zawilce gajowe... wysiewam bo to fajna zabawa. Poza tym jak sadzisz coś co wykopałaś na wiosnę to z góry wiesz jaki ma wygląd. A tak do ostatniego momentu nie wierz jaki kolor aż dalia rozwinie pierwszy pąk. I wtedy ... o! znowu żółta :;230 ale zaraz mówisz sobie jeszcze jest pięć innych, zobaczę co będzie. I tak co roku... Czasem coś wysiewam bo tak jest taniej, a na koniec czasem sieję bo ciężko w inny sposób obsadzić 40m2 pod brzozami np. kokoryczka pustą. Na efekt czekasz dłużej ale warto. Napisałaś, że jesteś nowicjuszem... to jako ktoś kto już grzebie w ziemi parę lat, ośmielę się dać Ci radą Nr 1. - cierpliwość to podstawa, a ogród ma być radością życia a nie przykrym obowiązkiem koszenia trawnika.
rozumiem, że klucz leży pod tym największym kamieniem :wink:

ogród jest moją ogromną radością, kosi mój Małż, tylko tej cierpliwości trochę brak... Czy cierpliwości można się nauczyć, czy należy ją wyssać z mlekiem matki, czy może to kwestia charakteru? Ot, takie dywagacje :roll:
Miłego dnia życzę :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Patafix
50p
50p
Od: 11 lip 2009, o 16:19

Post »

Piękne malwy. Dalie śliczniusie. Ogród jest naprawdę fantastyczny.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grześ, po tym co przeczytałem to wcale Ci się nie dziwię, że chcesz go zachować, trzymam kciuki za przyjęcie. na razie wygląda jak totem ;) Nawet jeśli, by się nie przyjął to bym sobie go zostawił na pamiątkę !
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Grześ i zawsze będzie można powiesić na święta światełka :;230
Patafix przekażę daliom, że Ci się spodobały
Gohna Klucz właśnie tam... Co do tej cierpliwości ... to chyba wszystkiego po trochu. Ja wyssałem z mlekiem ... zresztą chyba spokojny jestem z natury... :wink:
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

grzech77 pisze:Grześ i zawsze będzie można powiesić na święta światełka :;230
Ewentualnie jakieś trofea z podróży do Italii :D
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

hejo Grześ :)
rzuciłam sobie okiem na twój ogródek :D
Wawrzynka masz rewelacyjnego ! jak ty zrobiłeś że tak ci się rozrósł ?? :shock:
i lilii zazdroszcze, szczególnie tych najciemniejszych... boskie..

ja sobie na miejsce na lilie jeszcze troche poczekam :/

no i w pięknej okolicy mieszkasz ^^ chociaż korki na zakopiance tam okropne to miejsce boskie :)

poznajesz ?:> to chyba u Ciebie: http://picasaweb.google.com/dianek.foto ... 0541699090

nie dość ze miejsce piękne to jeszcze sentyment mam, zwłaszcza do tego Parku ;)

pozdrawiam :)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

A co Pan mi proszę Pana sugeruje ..? ;:80
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zależy, co z tamtąd przywozisz. Wspomnień nie da się powiesić ;)
Patafix
50p
50p
Od: 11 lip 2009, o 16:19

Post »

Tylko nie zapomnij.
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Grześ Jola wie ale ona jest poza zasięgiem :twisted:

Diano pewnie, że poznaję... jak patrzyłaś przez ten murek na panoramę pogórza a może i miałaś szczęście widzieć tatry, to widziałaś mój ogród, mieszkam tuz poniżej parku... :D A wawrzynek dostał taczkę kompostu parę lat temu, tak dla poprawy struktury gleby a co jesień rozsypuję mu kompost na korzenie. Wiosną dawka nawozu i w maju gnojówka z pokrzyw. I to tyle :lol: Może jakieś znaczenie ma fakt, że wokół niego rosną paprocie i dają cień na korzenie... Lilie rosną same... ale dostają to samo do jedzenia :wink: A na zakopiance nie masz już korków, do Mogilan otwarta ... przynajmniej wczoraj była. Pozdrawiam.
Moje zacisze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”