Dala - mój piękny ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Dalusiu,
Jak przyjemnie przejść się po Twoim pięknym ogrodzie i przysiąść to w słonku ;:2 to w cieniu.
Mimoza jest cudna i prześlicznie pachnie ale poza południem Francji gdzie jest przwie chwastem tak obrasta wzgórza
nawet w Paryżu nie da rady jej chodować bo jest bardzo wrażliwa na zimno. Za to my możemy kupić jej kwitnące gałązki
na domowe bukiety. Akację też bardzo lubię za jej zapach a najbardziej złotolistną gledicję która jest z tej samej
mimozowatej rodziny.
Daluś, czy ciemierniki kwitnące w lipcu to jakaś anomalia? U mnie kwitną tylko zimą i na wiosnę a jaka szkoda że nie
częściej. ;:145 ;:145 ;:145
Serdeczne uściski ;:79
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Daluś i Ciebie w końcu odwiedziłam i oczka napatrzyłam pięknymi kwiatami :)
z uśmiechami Iza
u liski
x-d-a

Post »

Izo, bardzo się cieszę, że mnie odwiedziłaś i zapraszam częściej :D

Wiesiu, ja w czerwcu dostałam w prezencie od Karolka K-c prawdziwą akację w doniczce, bo ona -niestety- w naszym klimacie nie zimuje. Jest śliczna, ma delikatne listki, które wieczorem się zwijają. Bardzo jestem ciekawa, czy i jak będzie kwitła.

Pell, klimat w moim ogrodzie, to zasługa dobrych fluidów płynących z magicznej Góry Ślęży. To przecież to miejsce jest na naszych ziemiach najstarszym miejscem kultu pogan i Celtów.

Krysiu, biedna ta Twoja ketmia, ale w tym roku chyba już się obroniła przed niszczycielską działalnością pana kosiarza i będzie sobie spokojnie rosła i kwitła...

Dzisiaj z okazji Rocznicy Powstania Warszawskiego zabraliśmy naszego młodszego syna do Muzeum Ślężańskiego, którego pomysłodawcą i założycielem był pan Stanisław Dunajewski, legionista, kawaler Orderu Virtuti Militari i uczestnik Powstania Warszawskiego.
Po wojnie losy rzuciły Go na Dolny Śląsk, a w 1960r zamieszkał w Sobótce w domku, w którym mieszkam teraz ja z moim M. Jego Żona, była nauczycielką języka angielskiego i francuskiego i udzielała korepetycji z tych języków. Historia zatoczyła koło, bo ja i mój M. robimy tu dokładnie to samo - uczymy języków obcych.
Pan Dunajewski pokochał Ziemię Ślężańską, ale całe życie tęsknił za Warszawą, a wyrazem tego była płaskorzeżba Syrenki Warszawskiej, która zdobiła front jego domu...
To takich parę zdań nie związanych z ogrodem, ale myślę, że pamięć o takich ludziach powinna trwać...

Dzisiaj był piękny dzień, zrobiłam kilka fotek moim kannom; ostatnie zdjęcie z moją osobą, to żeby pokazać, że mają one ok. 2m.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dalu, Kanna nie małej postury ;) Piękny okaz, a Ty taka drobniutka i prawie Cię nie widać ;)
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daluniu, przepiękne te kanny :shock:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p
Od: 31 sty 2009, o 16:16

Post »

Wow ale kanny :shock: moje takie nie są :( co robisz że Ci tak pięknie wyrosły.
Moje roślinki-Kinia
Poszukuje różne gatunki fikusów
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Daluś kanny śliczne a obok urocza i przesympatyczna dziewczyna ;:109
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Siedlisko z Taką historią...jestem pod wrażeniem. Kiedyś wspominałaś o pierwszym mieszkańcu Waszego domu, Niemcu.
Teraz Taki poprzednik...dom z bogatą przeszłością. To piękne, że wspomniałaś rocznicę powstania, wielu przebywając na wakacjach zapomina o tej dacie. Pięknej i smutnej...
Ogród Twój niezmiennie uroczy, lubię patrzeć jak lśni, dopucowany! Mój jest niestety zbyt duży, by starczało mi czasu
na jego bieżące, tak staranne 'dopieszczanie'. Kanny zjawiskowe! Pozdrowionka :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu ale Ci wyrosły kanny moje są niskie .
Pięknie wyglądasz w tych kannach .
Genia
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Faktycznie - piękna dziewczyna z maluchem w dłoni i piękne otoczenie. :P
x-d-a

Post »

Haneczko, Grzesiu, Geniu, Jolu, Magdo, Kiniu,
dzięki za wizytę w moim ogrodzie i zajrzenie do zakątka z kannami. To jest piękna wysoka odmiana o bordowych liściach, które są chyba jej główna ozdobą, bo kwiaty już nie robią takiego wrażenia.

Nigello,
masz rację: piękna i smutna to Rocznica i nie wolno nam o niej zapominać...
Jesteś bardzo skromna, bo ja prawie codziennie jestem w Twoim ogrodzie i jak na dłoni widać, że Twój ogród jest przemyślany, zadbany i dopieszczony w każdym calu
:lol:
A na dobranoc złodziejaszek, którego przyłapałam dzisiaj rano
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

ależ ja tu jestem codziennie :) nie musisz zapraszać :)
z uśmiechami Iza
u liski
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Dalo :) Ketmia prześliczna :) Nie przepadam za kannami, ale Twoje wyglądają imponująco :)
Miłej niedzieli :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Dalu, czy kanny wykopujesz na zimę?
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
x-d-a

Post »

Moniko, kanny nie bardzo wpisują się w styl mojego ogrodu - są za bardzo egzotyczne, ale to ulubione kwiaty mojego M. i to dla niego je sadzę, mimo że dużo z nimi zachodu.

Maju, tak, wykopuję kanny na zimę, bo inaczej by zmarniały. W lutym wsadzam je w domu do donic i już mocno podpędzone wysadzam w maju do gruntu. Tak prowadzone kwitną od połowy lipca...

Dzisiaj straszny upał; rano zebraliśmy trochę gruszek, bo dojrzały w ekspresowym tempie, ale teraz nie da rady palcem ruszyć...
Parę wczorajszych fotek - zakątki raczej cieniste, w sam raz na dzisiejszą pogodę
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”